Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ( Χ.Βανδώρου)

Μάθαμε πως ισχύει το «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Σωστά, αλλά εάν υπάρχει μόνο καλό τότε δικαιούμαστε να ισχυριστούμε το «ουδέν καλό αμιγές καλύτερου».

Στην περίπτωση μας, το καλύτερο, είναι αυτό που περιγράφω σαν παράπλευρες ωφέλειες. Λοιπόν, το καλό είναι το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών στην Νάξο. Τι ωραιότερο από την συντονισμένη παρουσία μερικών από τους σπουδαιότερους υπηρέτες της 7ης τέχνης της χώρας μας, σε ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι! Τι ανώτερο από την παρακολούθηση την αλληλογνωριμία, ενός ικανότατου αριθμού μελών λεσχών και τοπικών σινεφίλ στη διάρκεια του συνεδρίου.

 Τι καλύτερο από την αναγνώριση από τον τοπικό δήμο της αξίας της πραγματικής πολιτιστικής σχέσης στην τουριστική και την γενικότερη ανάπτυξη μιας περιοχής. Ο κινηματογράφος δεν είναι απλά διασκέδαση και πολιτική προπαγάνδα καθώς τον ρόλο αυτό τον παίζουν κυρίως τα προγράμματα τηλεόρασης.

 Ευφυώς, αρκετές περιοχές στην χώρα μας έχουν καταλάβει την προστιθέμενη αξία των λεσχών, των κινηματογραφόφιλων, των δημιουργών και με την βοήθεια των δημοτικών αρχών, διοργανώνουν φεστιβάλ μερικά εκ των οποίων απευθύνονται στο διεθνές κοινό. Ενδεικτικά να αναφέρω της Ολυμπίας, της Δράμας, της Σύρου, της Κορίνθου, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκίδας κτλ. 

Η Κιν/κή Λέσχη της Ιτέας, με τις όποιες δυνατότητες της αποδίδουν οι θεατές της, έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. Σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημιουργοί έχουν ανέβει στη σκηνή της και άλλοι ετοιμάζονται για το φετινό καλοκαίρι.

Το αμέσως ερχόμενο διάστημα ο σπουδαίος συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης θα βρεθεί κοντά μας και αμέσως μετά ο αγαπητός σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος, ο οποίος (μετά την ταινία Dolphin man που απολαύσαμε πριν ένα χρόνο), αναβαθμισμένος από την επιτυχία της σκηνοθεσίας του στις «Άγριες Μέλισσες» θα ξανάρθει ΙΤΕΑ με πρωταγωνιστές της δημοφιλούς σειράς.

Μα η ατζέντα έχει αρκετές ακόμη εκπλήξεις που θέλουμε να πιστεύουμε πως μπορούν να πραγματοποιηθούν προς ωφέλεια του τόπου. 

Καιρός όμως να ρίξουμε μια πρόχειρη φωτογραφική – καταρχή - ματιά στον κυκλαδίτικο περίγυρο. Αυτόν που θαυμάζουν, που έχει γίνει σημείο παγκόσμιας αναγνώρισης. Ίσως η παρατήρηση και ενασχόληση να τροφοδοτήσει με συμπεράσματα και θετικές ενέργειες άτομα ή ομάδες  που ενδιαφέρονται στην περιοχή.

Μπορεί το κυκλαδίτικο τοπίο να είναι μοναδικό, αλλά η εδώ περιοχή έχει εξίσου πλεονεκτήματα που ξεκινούν από τους Δελφούς αλλά διακτινίζονται στο σύνολο θαλάσσιο και ορεινό τοπίο.

Μου έκανε εντύπωση η αποδοχή των μονοπατιών από τους τουρίστες στα νησιά, η στροφή και η επένδυση εκεί στον περιπατητικό τουρισμό, όταν τα μονοπάτια στη περιοχή μας είναι συνειδητά(;) στα αζήτητα. Η προβολή των τοπικών προϊόντων επίσης. Ο συνεταιρισμός στη Νάξο είναι το καλύτερο χαρτί . Πλήρως καθετοποιημένος, με παραγωγή δεκάδων γαλακτοκομικών προϊόντων, μάλιστα τις ημέρες που ήμασταν εκεί διοργάνωνε παρουσίαση της ΠΟΠ Γραβιέρας. Το ίδιο σχετικά με το παγκόσμια γνωστό κίτρο, που με έκπληξη μάθαμε πως βγαίνει όχι από τον καρπό, αλλά από τα φύλλα του δένδρου με σχετική διαδικασία απόσταξης.


Να σημειώσω πώς προσπαθούν στα εστιατόρια να  επιβάλλουν τα τοπικά προϊόντα και σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουν κατορθώσει. Μας υπογράμμιζαν με έμφαση την αξία του γαστρονομικού τουρισμού που μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής, την αγορά τοπικών προϊόντων την επίσκεψη σε χώρους παραγωγής τροφίμων ή ποτών, την πραγματοποίηση περιηγήσεων σε μία τοποθεσία, τη συμμετοχή σε γαστρονομικές εορτές και φεστιβάλ και πολλά ακόμη.Ο τουρισμός μόνο αν στηριχθεί στο πολιτισμό και στον πρωτογενή τομέα έχει μέλλον, καθώς το σλόγκαν "Καμάκι Μπανάκι Συρτάκι" τελειώνει.


Τέλος για να μην αφήσω απορίες, το ΚΤΕΛ Νάξου μας περιήγησε στην ενδοχώρα πριν την αναχώρηση μας , η Blue Star έδωσε έκπτωση στα εισιτήρια, και ο Δήμος ανέλαβε την 2ήμερη φιλοξενία την οποία σχεδόν όλοι επιμηκύναμε με δικά μας έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου