Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μπορεί το άνοιγμα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου να τονώσει τον αρχαιολογικό τουρισμό;

Πότε αναμένεται η παγκοσμίως πολυαναμενόμενη λειτουργία του






Σπίτι για ολόκληρη τη συλλογή θησαυρών του Τουταγχαμών, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων στον κόσμο, όταν θα ανοίξει στο Κάιρο προς τα τέλη του 2021.

Αν και το μουσείο είχε προγραμματιστεί να ανοίξει για πρώτη φορά το 2015, ωστόσο τα οικοδομικά έργα έχουν καθυστερήσει και το κόστος έχει αυξηθεί από περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κάτι που σίγουρα δεν θα έχει και τόση σημασία μόλις οι πόρτες του 500.000 τ.μ. μουσείου ανοίξουν για το κοινό.

Μια πληθώρα συναρπαστικών αρχαιολογικών ευρημάτων στη νεκρόπολη Saqqara νότια του Καΐρου τροφοδοτεί την αναμονή για το επικείμενο άνοιγμα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, αναφέρει το globetrender.com. Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τις περίφημες πυραμίδες της Αιγύπτου -στις οποίες θα προσφέρει πανοραμική θέα-, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων στον κόσμο, φιλοξενώντας μαι συλλογή περίπου 100.000 αντικειμένων, αλλά και ένα μουσείο αφιερωμένο στα παιδιά.



Ωστόσο, κανένα αιγυπτιακό μουσείο αυτού του διαμετρήματος δεν θα ήταν πλήρες χωρίς τον κατάλληλο φόρο τιμής στον Τουταγχαμών, το αγόρι- βασιλιά του οποίου η ζωή -και ο θάνατος- έχει συναρπάσει τον κόσμο από τότε που ο τάφος του ανακαλύφθηκε από τον Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.

Για πρώτη φορά, ολόκληρη η συλλογή θησαυρών του Τουταγχαμών θα εκτίθεται σε περισσότερα από 7.000 τ.μ. χώρου, με 5.400 αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τάφο του, συμπεριλαμβανομένων τριών φέρετρων και της περίφημης χρυσής μάσκας του.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα συνοδεύεται από αντικείμενα από τους προϊστορικούς χρόνους και από τον χιλιάδες χρόνια του φαραωνικού πολιτισμού της Αιγύπτου έως τις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας.

Ένας από τους πρώτους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μεταφέρθηκαν στο μουσείο ήταν ένα άγαλμα του Ραμσή II ηλικίας 3.200 τόνων, που παλαιότερα βρισκόταν στη μέση ενός κυκλικού κόμβου στο Κάιρο. Αντί να παρακολουθεί την κυκλοφορία, η τεράστια απεικόνιση του τρίτου Φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου (επίσης γνωστή ως Ozymandias) τώρα θα λειτουργεί ως «οικοδεσπότης» στο μουσείο, καλωσορίζοντας τα αναμενόμενα 15.000 άτομα καθημερινά -κάτι παραπάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως- από τη νέα του θέση στο φουαγιέ του μουσείου.



Θα μπορούσε, λοιπόν, το άνοιγμα ενός τέτοιου μοναδικού μουσείου στον κόσμο να πυροδοτήσει ένα νέο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό τουρισμό; Σύμφωνα με το globetrender.com η απάντηση είναι ναι, καθώς ήδη παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον για ταξίδια σε μέρη με ιδιαίτερο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, όπως η διαμονή στο Museum Hotel, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Καππαδοκίας, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί και το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δάπεδο στον κόσμο, καθώς και στο Sharaan Resort του Jean Novel στη Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, αυξημένη είναι και η ζήτηση σύμφωνα με την Arcadia Expeditions, εταιρείας που ειδικεύεται σε συναρπαστικά ιστορικά και πολιτιστικά ταξίδια σε μερικούς από τους πιο εμπνευσμένους και εξωτικούς προορισμούς του κόσμου, ιστορικών και πολιτιστικών ταξιδιών.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου