Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

«Μεταγραφές απελπισίας. Η περίπτωση Κεδίκογλου» ( Άρθρο της Βασ.Σιούτη)

Στον δρόμο που άνοιξε ο Ραγκούσης


Κανένα πρόβλημα φαίνεται ότι δεν έχουν κάποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πριν λοιδορούσαν, άλλα και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον λοιδορούσαν δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα πάρει, αντιθέτως, τα διεκδικεί κιόλας. 

 

Τελευταία “μεταγραφή” στον ΣΥΡΙΖΑ αυτού του είδους είναι ο 47χρονος Συμεών Κεδίκογλου, πρώην υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας και ανιψιός του  ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου. 

 

Η πολιτική του καριέρα δεν έδειχνε να έχει μέλλον στο  ΚΙΝΑΛ, όπου δεν βρισκόταν μεταξύ των στελεχών της πρώτης γραμμής, παρότι ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια έχει εξασθενήσει.  Στη ΝΔ, με την οποία συνεργάστηκε ως υφυπουργός του Σαμαρά, ακόμα και αν ήθελε, δεν θα μπορούσε να αναζητήσει την τύχη του, καθώς εκεί δεν υπάρχει χώρος για άλλον Κεδίκογλου (έχει ήδη βουλευτή τον συνονόματο ξάδερφό του). 

 

Κάπως έτσι,  ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μη βλέποντας αλλού φως και στην προσπάθεια του  να επιβιώσει πολιτικά, ανακοίνωσε την προσχώρηση του στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία. 

 

Αν ο κ. Κεδίκογλου τα προηγούμενα χρόνια δεν ασκούσε τόσο έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια ήπια, χαμηλών τόνων κριτική  χωρίς βαρείς χαρακτηρισμούς, τότε ίσως η προσχώρηση αυτή να μην χαρακτηρίζονταν ως τυχοδιωκτική όπως τώρα από πολλούς, ακόμα και πρώην ψηφοφόρους του. Ο κ. Κεδίκογλου μάλιστα, έσπευσε μετά από την ανακοίνωση της μετακίνησης  του στον ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει από την προσωπική του ιστοσελίδα μερικά από τα άρθρα με τα οποια κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα και μέχρι πρότινος ήταν εκεί για όποιον ήθελε να τα διαβάσει.  

 

Αυτό που ίσως σοκάρει σε αυτού του είδους τις “μεταγραφές” πολιτικών, είναι ο κυνισμός με τον οποίο γίνονται. Ο κ. Κεδίκογλου, όπως και κάθε άνθρωπος, θα μπορούσε να αλλάξει απόψεις ή θέσεις και κόμμα φυσικά, αλλά οι πολίτες θα περίμεναν αυτό να γίνεται στη βάση αρχών και με κάποια εξήγηση.  Αν πριν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι η κριτική που του έκανε  ήταν εσφαλμένη ή ότι πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και δεν είναι πια αυτός που κατηγορούσε ή αν έλεγε έστω ότι αυτός έχει αλλάξει και τώρα είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν έστω μία εξήγηση που θα κρατούσε τα προσχήματα. Ή αν εξηγούσε τουλάχιστον στους ψηφοφόρους του γιατί δεν του κάνει πια το ΚΙΝΑΛ.  Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έκανε, ώστε να αποκρούσει τις  κατηγορίες περί αμοραλισμού και κυνικών δοσοληψιών. 


 

 

Ενα απο τα λίγα τουίτ, που ξέχασε να σβήσει, ίσως επειδή είναι από τα πιο ανώδυνα. 

 

Τι έλεγε για τον Τσίπρα και για όσους  πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ

 

«Είναι κρίμα που ο Τσίπρας υβρίζοντας τη Μερκελ, προκαλεί ζημιά στα συμφέροντα της χώρας» έλεγε το 2012 ο Κεδίκογλου, βασιλικότερος του βασιλέως τότε, καθώς αυτά δεν τα έλεγε ούτε ο Σαμαράς, του οποίου την κυβέρνηση υπηρέτησε. Σε άλλο τουίτ του είχε αναρτήσει άρθρο του με το οποίο κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εναντίον της αξιολογησης. Το τουίτ έχει ξεμείνει, αλλά το άρθρο πρόλαβε και το κατέβασε, όπως και άλλα που ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

 


 

Ο Συμεών Κεδίκογλου όμως δεν αρκούνταν στην κριτική και την λοιδορία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χλεύαζε και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα.  

 

Σε άρθρο του στις 11-4-19 με τίτλο “Κάντο όπως ο Θεοχαρόπουλος”, το οποίο αναφερόταν στη μεταγραφή του συγκεκριμένου στελέχους στον ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε ότι “Φαίνεται πως ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει μια απαράμιλλη ικανότητα πολιτικής επιβίωσης και εξασφάλισης (προσωπικών του) συμφερόντων”.

 

Η υποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ενδιαφέρον όμως έχει και πως υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά που μέχρι πρότινος ήταν στον πάγκο του ΚΙΝΑΛ.  Η Αυγή παρουσίασε την προσχώρηση Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας πως “ο πρώην βουλευτής ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την επιθυμία του να στρατευθεί στον κοινό αγώνα για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, που καταστρατηγεί βάναυσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

 

Αυτός, σε δηλωση που είχε συμφωνηθεί με την Κουμουνδούρου,  είπε ότι καθώς η πανδημία θα υποχωρεί, θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το πρόσωπο της διαχρονικής δεξιάς και η  ανάλγητη πολιτική της εναντίον των πολλών αδύναμων και υπέρ λίγων ισχυρών. Για αυτό, παραμερίζοντας επιμέρους διαφορές, οι πολίτες που στέκονται απέναντι στην ανάλγητη δεξιά πρέπει να ενωθούν και να συμπαραταχθούν ώστε αυτό να αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές.

 

Δήλωσε επίσης -καθ’ υπόδειξη της Κουμουνδούρου σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ,  ότι φορέας σήμερα της δημοκρατικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και φυσικός επικεφαλής και εκφραστής ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας. “Υπηρετώντας αυτή την παράταξη όλη μου τη ζωή, έχοντας μια κρυστάλλινη διαδρομή, αισθάνομαι χρέος να ανταποκριθώ στο κάλεσμα κι ενώνω τις δυνάμεις μου για τον κοινό σκοπό…”.

 

Η ανάρτηση της δήλωσης αυτής στο facebook συγκέντρωσε πολλά αρνητικά σχόλια από πρώην ψηφοφόρους του, από κάποιους που του θύμιζαν ότι ήταν μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και κάποιους που τον κατηγορούσαν ότι σβήνει τα σχόλια που του κάνουν κριτική στην απόφαση αυτή.

 

Η ΕΦΣΥΝ, με άλλη ερμηνεία  από την Αυγή που υποστήριξε ότι ο Κεδίκογλου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Τσίπρα, έγραψε ότι “Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρώην βουλευτής εξέφρασε την επιθυμία να στρατευτεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στον κοινό αγώνα για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων….». 

 

 

Πριν από τον Κεδίκογλου και τον Θεοχαρόπουλο, κορυφαίο παράδειγμα αυτού του είδους ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει πει μάλλον τα χειρότερα από όλους τους πολιτικούς αντιπάλους του Τσίπρα για τον Τσίπρα. Παρόμοια περίπτωση είναι και ο Θάνος Μωραίτης. Δεν αποκλείεται πάλι, κάποιος από όσους σήμερα  στο ΚΙΝΑΛ χλευάζουν τη μεταγραφή του πρώην συντρόφου τους στον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι αυτός που θα “ανταποκριθεί αύριο στο κάλεσμα του Τσίπρα για την άμβλυνση των ανισοτήτων”. 

 

Μεταγραφές απελπισίας. Η περίπτωση Κεδίκογλου.

 

Μεταγραφές απελπισίας. Η περίπτωση Κεδίκογλου.

 

Μεταγραφές απελπισίας. Η περίπτωση Κεδίκογλου.

 

Το ΚΙΝΑΛ, με τα ως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει να ανακάμψει ως κόμμα εξουσίας, άρα οι θέσεις που θα μπορεί να διασφαλίσει στη Βουλή είναι λίγες και η ζήτηση μεγάλη. Οσα στελέχη δεν έχουν ηθικά κωλύματα, δεν θα διστάζουν να πάνε, αν τους δοθεί η ευκαιρία, σε κόμματα που έβριζαν μέχρι χθες και χωρίς να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους πρώτα. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, (που επίσης όπως φαίνεται δεν έχει κώλυμα να υποδέχεται  στελέχη που τον έβριζαν και τον κατέκριναν για την πολιτική του), είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφύγει μια  εκλογική συντριβή, στην περίπτωση που -όπως πιστεύει, γίνουν τελικά οι πρόωρες εκλογές και σύντομα.

 

 

 

 

 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου