Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Β. Καρολίνα: Αποζημίωση 75 εκατ. $ σε αδέλφια που έμειναν τρεις δεκαετίες στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξαν.

 Καταδικάστηκαν εσφαλμένα για τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης.



Δικαστήριο στη Βόρεια Καρολίνα αποφάσισε να λάβουν αποζημίωση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων δύο αδέλφια που έμειναν στη φυλακή πάνω από τρεις δεκαετίες για έγκλημα που δεν διέπραξαν.

 

Ο Χένρι ΜακΚόλουμ και ο ετεροθαλής αδελφός του Λίον Μπράουν καταδικάστηκαν για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού το 1983. Το 2014 προέκυψαν νέες αποδείξεις DNA, που οδήγησαν στην απαλλαγή τους και την απονομή χάρης μία χρονιά αργότερα.

 

Με τον διακανονισμό ο καθένας τους θα λάβει από 31 εκατομμύρια δολάρια- ένα εκατομμύριο για κάθε χρόνο που έμειναν στη φυλακή- συν 13 εκατομμύρια ως κυρωτική αποζημίωση. Αποτελεί το μεγαλύτερο αθροιστικό διακανονισμό για εσφαλμένη καταδίκη στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο αδελφών.

 

«Ευχαριστώ το Θεό», δήλωσε δακρυσμένος ο ΜακΚόλουμ, την ώρα που αποχωρούσε από το δικαστήριο μαζί με τον αδελφό του, σχεδόν επτά χρόνια μετά την απόφαση δικαστή να αφεθούν ελεύθεροι. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί αθώοι άνθρωποι στη φυλακή. Και δεν τους αξίζει να είναι εκεί», συμπλήρωσε.

 

Το έγκλημα και η «ομολογία»

 

Τον Σεπτέμβριο του 1983 η αστυνομία στο Ρεντ Σπρινγκς, μια μικρή πόλη της Βόρεια Καρολίνας, βρήκε το άψυχο σώμα ενός 11χρονου λευκού κοριτσιού σε ένα χωράφι.

 

Την επόμενη ημέρα, με πληροφορίες από συμμαθητή τους, συνέλαβαν τον ΜακΚόλουμ και τον Μπράουν, δύο αφροαμερικανούς έφηβους 19 και 15 ετών αντίστοιχα.

 

Έπειτα από πολύωρη ανάκριση, δίχως την παρουσία δικηγόρου, οι αστυνομικοί φέρεται να ανάγκασαν τους δύο να υπογράψουν έτοιμες ομολογίες, με τις οποίες ενέπλεκαν ο ένας τον άλλον στο έγκλημα. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, τα δύο αδέλφια είχαν γνωστικές δυσκολίες και μετά βίας μπορούσαν να διαβάσουν, να γράψουν ή να κατανοήσουν τι υπέγραφαν.

 

Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Μπράουν έγινε ο νεαρότερος στη Βόρεια Καρολίνα που μπήκε στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, αλλά αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Ο ΜακΚόλουμ έγινε στην πορεία ο φυλακισμένος που έμεινε για περισσότερο καιρό στην πτέρυγα των μελλοθάνατων στην πολιτεία.

 

Ποτέ δεν υπήρξαν αποδείξεις που να συνέδεαν οποιονδήποτε από τους δύο με το έγκλημα. Το 2014 τα αποτελέσματα τεστ DNA απέδειξαν τον πραγματικό δράστη. Ήταν ο Ρόσκο Άρτις, ένας καταδικασμένος δολοφόνος που εξέτιε ισόβια ποινή για άλλες, παρόμοιες κατηγορίες.

 

Το Εθνικό Μητρώο Απαλλαγών στις ΗΠΑ έχει καταγράψει 2.784 περιπτώσεις ανθρώπων απαλλάχθηκαν έπειτα από εσφαλμένη καταδίκη, από το 1989 χρονιά κατά την οποία άρχισε η συλλογή αυτών των δεδομένων.


Πάνω από τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις περιελάμβαναν κάποιου είδους παράβαση από τις εισαγγελικές αρχές ή την αστυνομία. Σχεδόν 50% αυτών που αργότερα βρέθηκαν αθώοι ήταν αφροαμερικανοί.

 

Επίσης, σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, οι μαύροι άνθρωποι είναι επτά φορές πιο πιθανό να καταδικαστούν εσφαλμένα για φόνο, σε σύγκριση με τους λευκούς.

 

πηγη

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου