Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Το πείραμα των 50 ευρώ – Πως αυτοκτόνησε ο ελληνικός τουρισμός

 


Ονομάστηκε “πείραμα” και συνίστατο στο εξής: Να φιλοξενούνταν 200 άτομα για 8 μέρες σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο all inclusive που θα έκαναν μπάνιο μόνο στις τρεις πισίνες (στη θάλασσα απαγορεύτηκε) και δεν θα έβγαιναν από τον περίβολο του ξενοδοχείου. Το πείραμα εκτελέστηκε και οι 189 Ολλανδοί φιλοξενήθηκαν και έφυγαν ευχαριστημένοι. Συνεπώς το πείραμα πέτυχε…

Βέβαια, τους έγινε Covid τεστ και βρέθηκαν τέσσερεις θετικοί. Αλλά μετά –όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο– έγινε δεύτερο τεστ που βγήκε αρνητικό και έτσι έφυγαν και οι τέσσερεις ήσυχοι. Αυτό αποδεικνύει είτε ότι τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα εκτός από τα μοριακά, είτε ότι κάτι έπαιξε. Κατά διαβολική σύμπτωση σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε νέα οδηγία (notam) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία η είσοδος στη χώρα των μονίμων κατοίκων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και ακόμη πέντε χωρών επιτρέπεται χωρίς επταήμερη καραντίνα, όπως έγραψε η Καθημερινή.

Στο μεταξύ προβάλλεται συστηματικά και εντατικά το νέο αντιπανδημικό δόγμα που λέει «Όχι Πάσχα στο χωριό για να μην χαθεί το καλοκαίρι» και άνοιγμα της εστίασης μετά τις 3 Μαΐου, με εύλογο άλλοθι τα “κορονοπάρτι” στις πλατείες. Σωστά, γιατί έτσι με τα CovidFree νησιά μας κάτι θα γράψουμε στο ΑΕΠ του β΄ εξαμήνου 2021. Σε ό,τι αφορά το επόμενο κύμα του Covid-19, ε!… θα το σκάσουμε στα βράχια της πολιτικής.

Αλλά ας έρθουμε πάλι στο πείραμα και ας προσπεράσουμε την ακατανόητη απαγόρευση του μπάνιου στη θάλασσα. Το πείραμα κόστισε 400 ευρώ (επίσημα, το μπακαλίστικο 399) στον κάθε Ολλανδό/η τουρίστα, δια 8 ημέρες, ήτοι 50 ευρώ την ημέρα, μαζί με τα αεροπορικά και χωρίς όρια σε φαγητό ποτό.

Αν βγάλουμε 60 ευρώ τα αεροπορικά αλέ ρετούρ, τιμή low cost, η παραμονή και διατροφή–ποτό κόστισε 340 ευρώ, δηλαδή 42,5 ευρώ τη μέρα σε πεντάστερο κρεβάτι. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη κατάπτωση του ελληνικού 5στερου, αν δεν είναι αυτοκτονικό μάρκετινγκ, τότε είναι η αυτοκτονία της αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Το πείραμα ήρθε να καταδείξει ότι όλα είναι λάθος στον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες αλυσίδες ξενοδοχείων, έχουν αγοραστεί από τους ξένους. Η εθνική βαριά βιομηχανία ελέγχεται από ξένους τόσο σε ό,τι αφορά τις ροές, τις τιμές, το μάρκετινγκ, τα αεροδρόμια, τα πάντα. Τόσες δεκαετίες δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε μια ελληνική TUI ή μία Thomas Cook και ούτε που σκεφτήκαμε να τις αγοράσουμε όταν πουλιόνταν.


Ελληνικά λάθη

Ο ΕΟΤ σε πλήρη παρακμή έχει πάψει να παίζει ουσιαστικό ρόλο, ένα βιντεάκι βγάζει κι αυτό της πλάκας, couleur local… Μια σχολή ανώτατου ξενοδοχειακού μάνατζμεντ δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε. Μόνο ρεσεψιονίστ, και γκαρσόνια… άντε τώρα και σεφ και μπαρίστας…Δεν πάει έτσι πουθενά ο ελληνικός τουρισμός. Για να απεξαρτηθεί από τον τουρισμό της χωριάτικης και του χύμα κρασιού θέλει δουλειά πολύ. Φταίνε και οι ξενοδόχοι για το όλο concept της διαπραγμάτευσης που κάνουν.

Και το κράτος τα έχει χαμένα, δεν ξέρει που θέλει να στρέψει την τουριστική βιομηχανία. Να δούμε τώρα με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τι θα γίνει. Στόχος είναι: «Επένδυση στην ανάπτυξη και στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.»

»Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου (260 εκατ. ευρώ)». Δεύτερος στόχος η αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού: «Επαναπροσδιορισμός και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης.»

»Αφορά ιδίως εποχιακούς εργαζόμενους, μακροχρόνια άνεργους και υπαλλήλους που τέθηκαν σε αναστολή λόγω του COVID-19. Επικέντρωση σε 7 επαγγελματικές ειδικεύσεις. Το έργο θα οδηγήσει σε βελτίωση της απασχόλησης, καλύτερες αμοιβές αλλά και θα διευκολύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις στην ανεύρεση προσωπικού με σύγχρονες δεξιότητες και αυξημένη εξειδίκευση (46 εκατ. ευρώ)». Αυτά τα ακούμε χρόνια. Να δούμε, αν θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου