Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Σοβαρό επεισόδιο Σκοπίων – Σόφιας : «Η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική» – Παρέμβαση ΕΕ.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα Σκόπια και τη Σόφια προκάλεσε το μήνυμα βούλγαρου ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO, ο οποίος δήλωσε πως οι Σλαβομακεδόνες είναι απλώς «προσωρινοί κυβερνήτες» καθώς «η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική».

 





Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα Σκόπια και τη Σόφια προκάλεσε το μήνυμα βούλγαρου ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO, ο οποίος δήλωσε πως οι Σλαβομακεδόνες είναι απλώς «προσωρινοί κυβερνήτες» καθώς «η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική».

Αντεπιτέθηκε

Η κυβέρνηση των Σκοπίων απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στη Σόφια, η οποία καταδίκασε μεν το μήνυμα αλλά αντεπιτέθηκε, επαναφέροντας το θέμα της διένεξής τους για «τις δυσφημιστικές δημοσιεύσεις της Σλοβενικής ΜΚΟ «Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή και Βαλκανικών Σπουδών-Ifimes»».

Στη διαμάχη παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ενωση δια του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας- ΕΕ, το οποίο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του «για τις εδαφικές αξιώσεις» που προβάλλονται στο βίντεο του βούλγαρου ευρωβουλευτή.

Νότα διαμαρτυρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με βίντεο του ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου του VMRO Ανγκέλ Τζαμπάζκι, ανέφερε η NovaTV των Σκοπίων.

«Θα ενημερώσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμβάθυνση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


 
«Η Μακεδονία παρέδωσε νότα διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία» γράφει στον τίτλο της η NovaTV των Σκοπίων

»Η ρητορική που εκφράζει εδαφικές αξιώσεις στους γείτονες δεν είναι κατάλληλη για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και είναι άμεσα αντίθετη με τα ιδανικά και τις αξίες της, με τις οποίες και οι δύο χώρες δεσμεύονται», αναφέρει η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Το όνειρα… της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου

Οπως μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο Τζαμπάζκι προωθεί τα όνειρα της Μεγάλης Βουλγαρίας βάσει της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με αυτόν, δεν μπορεί κανείς να ζήσει τον 21ο αιώνα χωρίς να αναγνωρίσει τον 20ο αιώνα.

«Οσο περισσότερο λες ψέματα, τόσο περισσότερο θα λάμπει η αλήθεια. Οσο πιο υστερικά μισείς τη Σόφια, τόσο περισσότερο γίνεται Βουλγαρική η Οχρίδα. Οσο πιο δυνατά φωνάζετε τα ψέματά σας, τόσο πιο γρήγορο και πιο φρικτό θα είναι το τέλος σας», είπε ο Τζαμπάζκι, στο μήνυμά του προς τα Σκόπια, σύμφωνα με τη βουλγαρική Novini.

Μάλιστα, ισχυρίζεται – απευθυνόμενος στον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ – ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερο κρατά η διαμάχη με τα Σκόπια τόσο περισσότερο βγαίνει η αλήθεια. Αφού επανέλαβε αρκετές φορές ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική, δήλωσε ότι «όσο και να στρέφεστε αλλού, η Αλβανία θα εξακολουθεί να είναι στα δυτικά».

πηγη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου