Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Αποκάλυψη: Υπό κυβερνητικό έλεγχο περνάει και η Αρχή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος!

Με βραδινή τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, επιδιώκει την αλλαγή των προϋποθέσεων ορισμού Διοικητή στην Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.



Έτσι, ενώ μέχρι τώρα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεγε τον επικεφαλής και πάντα εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, τώρα θα μπορεί να τον επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης ακόμα κι αν είναι συνταξιούχος.

«Ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.


Πρόκειται για τροπολογία την οποία είχαν συνυπογράψει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και δίνει τρίμηνη προθεσμία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να ελέγξει τις υποθέσεις τις οποίες «τρέχει» και εν συνεχεία τίθενται στη διάθεση δικαστικού οργάνου προκειμένου να τις επικυρώσει για ένα πρόσθετο διάστημα 18 μηνών.

Η διάταξη που ισχύει προβλέπει ότι «Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία, με γνώση της αγγλικής γλώσσας, ο οποίος επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου […]».

Με τη νέα τροπολογία, κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, πρόεδρος της αρχής θα μπορεί να οριστεί και αφυπηρετήσας, «εισαγγελικός λειτουργός επί τιμή».


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά παραβιάζοντας τον τρόπο διορισμού διοικητή της Αρχής, «δείχνει» για της θέση είτε τη σημερινή επικεφαλής, Αννα Ζαΐρη , η οποία συνταξιοδοτείται, είτε άλλο συνταξιούχο δικαστικό επιλογής της.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ακόμα μια φορά επιδιώκει να παρέμβει στις ανεξάρτητες αρχές ελέγχου, μετά τη νέα διάταξη για το ΑΣΕΠ. Αυτή τη φορά, αποφασίζει για τη δυνατότητα διορισμού συνταξιούχου εισαγγελέα που αντικειμενικά θα έχει μικρότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Επιπλέον, εάν επιλεγεί συνταξιούχος δικαστικός παύει να συμμετάσχει στη διαδικασία το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και μπορεί αυτός να διορίζεται με ΚΥΑ των Υπ. Δικαιοσύνης και Υπ. Οικονομικών, μετά από πρόταση του πρώτου και απλή γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο διοικητής της αρχής που συνδέεται ακόμη και με προανακριτικά καθήκοντα θα είναι -στο μέτρο που ψηφιστεί η τροπολογία- μια αποκλειστικά κυβερνητική επιλογή. Το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα κάνει εδώ τα στραβά μάτια η Ε.Ε. O υπουργός είχε υποστηρίξει πως «πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι προοίμιο αλλαγών που έρχονται σε όλο το φάσμα των Κωδίκων και των μέσων απονομής της δικαιοσύνης» υπογραμμίζοντας πως κύριος στόχος είναι η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.


«Μία τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα της χώρας, που έγινε δεκτή το βράδυ της Τετάρτης, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος να πάρουν πίσω τα περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν παγώσει από τη Δικαιοσύνη, εάν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες», ανέφερε και συνέχιζε ως εξής:

«Συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για μία τέτοια υπόθεση να περάσει από την προκαταρκτική έρευνα σε δικαστικές, ενώ η διαδικασία των εφέσεων μπορεί να πάρει αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η τροποποίηση, που ανήκει σε μια γενικότερη διαδικασία αλλαγών του Ποινικού Κώδικα, αντιτίθεται στις διεθνείς πρακτικές με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί» είχαν σημειώσει οι Financial Times, σε δημοσίευμα για τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης.


Σφοδρή αντίδραση από δικαστές και εισαγγελείς

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία με την οποία επιτρέπει να διορίζονται στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και συνταξιούχοι εισαγγελείς εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που ζητά την απόσυρση της τροπολογίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΔΕ, η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη που προέβλεπε την τοποθέτηση εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού δεν αποτελούσε μόνο ηθική στάση αλλά σκοπό είχε «να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής».


Σφοδρή ήταν και η επίθεση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διερωτήθηκε «Καταθέσατε με τόσο σπουδή μια μεταμεσονύκτια τροπολογία όσον αφορά το πρόσωπο και το τρόπο επιλογής του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Έχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;».

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι η επιλογή συνταξιούχου εισαγγελικού λειτουργού παρέχει λιγότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενώ για τον διορισμό του δεν θα επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά θα διορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση Δικαιοσύνης και Οικονομικών μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και έκφραση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Πρόκειται για επιλογή προσώπου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στην διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας. Συνομολογείτε με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλετε να μείνει τίποτα ανεξέλεγκτο από την βουλιμία σας ως κυβερνητική εξουσία. Δεν θα το επιτρέψουμε».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου