Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Έρχεται πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ στον Ειρηνικό στα επόμενα έξι χρόνια.

 Ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή προειδοποίησε ότι το Πεκίνο ενισχύεται διαρκώς και προτίθεται να εισβάλει στην Ταϊβάν σύντομα, κατοχυρώνοντας την ηγεμονία του έναντι των ΗΠΑ.





Σήμα κινδύνου αναφορικά με τις προθέσεις και τις επιθετικές βλέψεις της Κίνας στο άμεσο μέλλον εξέπεμψε ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

«Ανησυχώ ότι φιλοδοξούν ολοένα περισσότερο να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ηγετικό μας ρόλο στη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες ως το 2050», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον. «Η Ταϊβάν αποτελεί ξεκάθαρα έναν από τους στόχους τους προτού φτάσουμε εκεί. Και πιστεύω ότι υφίσταται απειλή να κάνουν επίδειξη εντός της τρέχουσας δεκαετίας, πρακτικά δε μέσα στα επόμενα έξι χρόνια», πρόσθεσε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός ναύαρχος επισήμανε ότι το Πεκίνο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του σε τέτοιο βαθμό στην περιοχή ώστε καθιστά ολοένα πιο δύσκολη την αποτρεπτική δυνατότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Εντείνεται η κίνδυνος η Κίνα να επιχειρήσει την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης προτού οι δυνάμεις μας κατορθώσουν να δώσουν μια αποτελεσματική απάντηση», είπε.

Απειλείται και το Γκουάμ

Ο ίδιος χαρακτήρισε πιθανό στόχο και τη στρατηγικής σημασίας βάση που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού. Αφού ισχυρίστηκε πως οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις των Κινέζων αποτέλεσαν προσομοίωση μιας εισβολής τους εκεί είτε στην αντίστοιχη βάση Ντιέγκο Γκαρσία, κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την τοποθέτηση στο Γκουάμ ενός προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής προστασίας Aegis Ashore.

Το Γκουάμ «πρέπει να είναι ικανό να αμυνθεί και οφείλει να ετοιμαστεί για τις μελλοντικές απειλές που θα αντιμετωπίσει», σημείωσε επίσης, ζητώντας από την επιτροπή να εγκρίνει την ανάπτυξη όλων εκείνων των οπλικών συστημάτων «που θα δώσουν στην Κίνα να καταλάβει ότι το κόστος αυτού που επιχειρούν να κάνουν είναι εξαιρετικά υψηλό».

Ο Ντέιβιντσον ζήτησε, παράλληλα, την ενίσχυση και των επιθετικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή. «Η αντιπυραυλική άμυνα είναι το πιο δύσκολο. Όμως, εάν είμαι προπονητής μιας ομάδας μπέιζμπολ, εάν έχω τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο αλλά δεν μπορώ να σκοράρω, τότε θα γνωρίζω ότι δεν είμαι σε θέση να κερδίσω το παιχνίδι».

Το διπλό παιχνίδι των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν αποσχίστηκε από την ηπειρωτική Κίνα το 1949, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και την ήττα των δυνάμεων της Κουμιτάνγκ, η ηγεσία των οποίων κατέφυγαν στο νησί. Έκτοτε, η ηγεσία του Πεκίνου – δηλαδή το ΚΚ – θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας και έχει επανειλημμένως απειλήσει με στρατιωτική εισβολή.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, αν και αποτελούν ανεπισήμως τον πιο ισχυρό σύμμαχο της Ταϊβάν και συνεχίζουν να την εξοπλίζουν, από το 1979 αναγνωρίζουν επισήμως μόνο το καθεστώς του Πεκίνου ως τον νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας.

Ωστόσο, είναι ήδη φανερό ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται διαρκώς σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως, σε αυτό το επίπεδο, θα ακολουθήσει τη γραμμή που χάραξε η προκάτοχός της. Η Ευρώπη θα βρεθεί πάλι μπροστά σε σοβαρά διλήμματα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου