Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης φέτος το καλοκαίρι

Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται το “Άγιο Δισκοπότηρο” για τους επιστήμονες, καθώς αν καταφέρουν να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν αντιδραστήρες σύντηξης με ασφάλεια σε προσαρμοσμένη κλίμακα, τότε θα λύσουν οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Γης


Ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης φέτος το καλοκαίρι


Στα τέλη της περασμένης χρονιάς μάθαμε για το ρεκόρ που σημείωσαν ερευνητές στη Νότια Κορέα με τον “τεχνητό Ήλιο” KSTAR καταφέρνοντας να διατηρήσουν θερμοκρασία μεγαλύτερη από 100.000.000 βαθμούς Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα, ένα επίτευγμα που τους βοηθά ακόμη περισσότερο στη μελέτη της περίφημης πυρηνικής σύντηξης για να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη.

Τώρα, έρχεται στη δημοσιότητα μια ακόμα πολύ ελπιδοφόρα είδηση από το ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) που αν όλα βάσει προγράμματος θα πραγματοποιήσει το καλοκαίρι τις πρώτες δοκιμές για να μετατραπεί στον πρώτο λειτουργικό πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης στον κόσμο.

Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται το “Άγιο Δισκοπότηρο” για τους επιστήμονες, καθώς αν καταφέρουν να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν αντιδραστήρες σύντηξης με ασφάλεια σε προσαρμοσμένη κλίμακα, τότε θα λύσουν οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Γης. Ο στόχος των επιστημόνων είναι να κατασκευάσουν τέτοιους αντιδραστήρες που ουσιαστικά θα παράγουν πολύ μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από αυτά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Όταν ενώνονται (συντήκονται) οι πυρήνες δύο ατόμων, τότε απελευθερώνεται μια τεράστια ποσότητα ενέργειας (κάπως έτσι λειτουργούν οι αστέρες στο Σύμπαν), αλλά μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία σε εργαστηριακές συνθήκες. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές θεωρούν πως θα βρεθεί η λύση αρκεί να επιλεγούν τα κατάλληλα υλικά και οι σωστές τεχνικές.

Όλα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι από την ερευνητική ομάδα του EUROfusion, η οποία θα ασχοληθεί με ένα ξεχωριστό πείραμα που ονομάζεται JET (Joint European Torus) για να βρεθεί το κατάλληλο “καύσιμο” και τα υλικά για το ITER. Σε γενικές γραμμές, το JET αποτελεί μιας μικρής κλίμακας “απόδειξη” για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία το ITER.

Οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης είναι θεωρητικά απόλυτα ασφαλείς, καθώς δεν τίθεται θέμα επικίνδυνης ακτινοβολίας ή ανεξέλεγκτης λειτουργίας όπως με τους αντιδραστήρες σχάσης. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις αφορούν τα τεχνικά και μηχανικά προβλήματα, έτσι ώστε να κατασκευαστούν στη σωστή κλίμακα για να παρέχουν τη ζητούμενη ενέργεια. Μπορεί να μοιάζει εύκολη η σύντηξη δύο πυρήνων, αλλά ακόμη και με τους σημερινούς υπερυπολογιστές είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσομοίωση τέτοιων συστημάτων σε μεγάλη κλίμακα.

Όλα ξεκινούν το καλοκαίρι, λοιπόν, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2025 για να μπει σε λειτουργία το 10ετές πρόγραμμα του ITER με συντήξεις πυρήνων υδρογόνου χαμηλής ενέργειας, ενώ το 2035 υπολογίζουν πως θα υπάρχει ικανός όγκος δεδομένων για να χρησιμοποιήσουν ως “καύσιμο” άτομα δευτερίου και τριτίου (ισότοπα του υδρογόνου).


πηγή

2 σχόλια:

  1. Το 2035 θα έχει λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη , αν δεν έχει αυτοκαταστραφεί μέχρι τότε..
    Οι αγοραστές της γης για αιολικά πάρκα θα έχουν αποκτήσει σχεδόν δωρεάν την περιζήτητη γη για τουριστική εκμετάλλευση και έτσι θα βρουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα ξενοδοχεία και τα resorts τους με την απομάκρυνση των απαξιωμένων πλέον ανεμογεννητριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημειώστε ότι η αγορά της Ελληνικής Γής από ξένες εταιρείες γίνεται με επιδότηση της Ευρώπης αλλά και του Έλληνα καταναλωτή ρεύματος διότι, κάθε ανεμογεννήτρια πουλά όλη την παραγόμενη ενέργεια σε προνομιακή τιμή ενώ μόνον μέρος αυτής καταναλώνεται.Όσοι καταλαβαίνουν από οικονομικά συνειδητοποιούν ότι η τρομερή υπερκάλυψη σε Αιολικά αυτήν την στιγμή , επιβαρύνει τρομακτικά την Ελληνική Οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή