Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Αυστραλιανές Μελέτες θεωρούν ακίνδυνο γιά την Δημόσια υγεία το 5G.

 Δύο νέες επιστημονικές μελέτες έχουν καταγράψει όλη την προηγούμενη έρευνα  που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην τεχνολογία 5G , διαπιστώνοντας ότι το πρότυπο συνδεσιμότητας επόμενης γενιάς δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία.




Υπό την εποπτεία της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (ARPANSA) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne στην Αυστραλία, οι κριτικές επανεξετάστηκαν σε 138 προηγούμενες μελέτες και αναλύθηκαν πάνω από 100 πειράματα για να αναζητήσουν πιθανούς κινδύνους στις συχνότητες των χιλιοστομέτρων (ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου) πάνω από 6 GHz).

Ενώ η έρευνα και η επιστημονική ανάλυση πιθανότατα θα συνεχιστεί, αυτή η σε βάθος ματιά σε ό, τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το 5G και τις σχετικές τεχνολογίες του δείχνει ότι είναι απόλυτα ασφαλές στα είδη των επιπέδων στα οποία οι άνθρωποι θα εκτεθούν σε αυτό.

"Συμπερασματικά, μια ανασκόπηση όλων των μελετών δεν παρείχε καμία τεκμηριωμένη απόδειξη ότι τα ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από το δίκτυο 5G, είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία", λέει ο Ken Karipidis , Βοηθός Διευθυντής Αξιολόγησης και Συμβουλές στο ARPANSA.

Ενώ συχνότητες άνω των 6 GHz έχουν χρησιμοποιηθεί τακτικά σε ραντάρ, ιατρικά όργανα και εξοπλισμό ασφαλείας - όπως οι σαρωτές διαλογής αεροδρομίων που πιθανότατα έχετε διανύσει - πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πολύ ευρύτερα καθώς τα δίκτυα 5G κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Αντιμετωπίζοντας τα δεδομένα και τα αναφερόμενα αποτελέσματα σχετικά με τη γονοτοξικότητα (μεταλλάξεις), τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη γονιδιακή έκφραση, την κυτταρική σηματοδότηση, τη λειτουργία της μεμβράνης και άλλες βιολογικές επιδράσεις, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να βρουν "καμία επιβεβαιωμένη ένδειξη ότι πεδία RF χαμηλού επιπέδου άνω των 6 GHz όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από το δίκτυο 5G είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία ".

Όπου παρατηρήθηκαν κάποιες βιολογικές επιδράσεις, γενικά δεν αντιγράφηκαν ανεξάρτητα και ήταν σε μελέτες που δεν είχαν αυστηρές μεθόδους ποιοτικού ελέγχου, λένε οι ερευνητές - αν και σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε ακόμη περισσότερες, συνεχείς αξιολογήσεις σε 5G τα επόμενα χρόνια.

"Συνιστούμε οι μελλοντικές πειραματικές μελέτες να βελτιώσουν το σχεδιασμό τους με ιδιαίτερη προσοχή στη δοσιμετρία και τον έλεγχο της θερμοκρασίας και ότι οι μελλοντικές επιδημιολογικές μελέτες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία στον πληθυσμό που σχετίζεται με τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες", λέει ο Καρυπίδης .

Τα ευρήματα της ομάδας ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας που καθορίστηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) και υιοθετήθηκαν ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Ένα πρόσφατα ενημερωμένο πρότυπο έχει δημιουργηθεί από την ARPANSA, τονίζοντας το όριο στο οποίο τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται σε ασύρματες επικοινωνίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή: η έκθεση από WiFi είναι 100 εκατομμύρια φορές χαμηλότερη από αυτό το πρότυπο, ενώ η έκθεση από πύργους κινητών τηλεφώνων είναι 500.000 φορές κάτω.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια της νέας τεχνολογίας είναι έγκυρες και κατανοητές, λένε οι ερευνητές - αλλά παρά τα όσα μπορεί να διαβάσετε στα κοινωνικά μέσα, όλα τα σκληρά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το 5G είναι ασφαλές να αναπτυχθεί.

"Μία από τις κύριες διαφορές που έχουμε τώρα είναι οι πόροι όσον αφορά την επικοινωνία αυτής της υστερίας, οπότε τα κοινωνικά μέσα, ιδίως, είναι πολύ μεγαλύτερο πράγμα στο παρελθόν και δεν υπήρχε όταν βγήκε το 2G", διευθύντρια του προγράμματος ARPANSA Sarah Ο Loughran είπε στο ZDNet .

«Λοιπόν, οι άνθρωποι ανησυχούσαν, απλά δεν είχαν τόσες πλατφόρμες ή μεγαλύτερη φωνή για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ενώ τώρα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι για τους ανθρώπους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για αυτήν την τεχνολογία».

Και οι δύο μελέτες έχουν δημοσιευτεί στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology  εδώ και εδώ .


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου