Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Τροποποίηση της Σύμβασης Μεταβίβασης Μεταλλείων Κασσάνδρας: Χειρότερα δεν γίνεται!

 




Η συμφωνία Κυβέρνησης –Eldorado αποτελεί μνημειώδες ξεπούλημα του εθνικού συμφέροντος , της προστασίας του περιβάλλοντος , της επιβίωσης ενός τόπου και του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για την ζωή τους και το μέλλον τους. Όλα θυσία στο βωμό ενός κατ’ επίφαση «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος» και των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Πολλοί πιστεύαμε από την αρχή ότι η υπόθεση της καθετοποίησης της παραγωγής με την μεταλλουργία και την παραγωγή καθαρών μετάλλων (χρυσού-χαλκού), που θα επέφερε και τα πολυπόθητα οφέλη στην εθνική οικονομία, ήταν απλώς το τυράκι στη φάκα. Δεν υπήρχε εξαρχής πρόθεση από την εταιρεία να προχωρήσει αυτό το project. Η απόφαση του Στε τον Γενάρη του2020 επιβεβαίωσε το ανεφάρμοστο της μεθόδου μεταλλουργίας(flash melting) που είχε προτείνει η εταιρεία και είχε απορρίψει ο Πάνος Σκουρλέτης ως Υπουργός Περιβάλλοντος. Η δημιουργία όμως μονάδας μεταλλουργίας υπήρξε δικαιοπρακτικό θεμέλιο της αρχικής σύμβασης, Με την νέα σύμβαση η μεταλλουργία παραπέμπεται στις καλένδες, σε δύο χρόνια με μια καινούρια μέθοδο. Άραγε ποια; Το κυάνιο απορρίφτηκε, το flash melting απορρίφτηκε! Και ως τότε το έδαφος θα εξορύσσεται, τα τοξικά απόβλητα θα εναποτίθενται στα επικίνδυνα φράγματα και η εταιρεία θα αποκομίζει κέρδη εξάγοντας συμπυκνώματα χωρίς κανένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το δημόσιο όφελος ήταν ο λόγος που το ΣτΕ το 2013 είχε απορρίψει την προσφυγή των κατοίκων κατά της ΑΕΠΟ της «Ελληνικός Χρυσός».

Αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3070 από 1650 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση. Μα την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων των κατοίκων της Χαλκιδικής μας έλεγαν ότι οι θέσεις εργασίας ήταν 5000!!!! Τελικά αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις; Το τραγελαφικό είναι ότι επικαλούνται την πανδημία για την αύξηση της ανεργίας στην περιοχή λόγω της μείωσης του τουρισμού. Οι Χαλκιδικιώτες δεν ξεχνούν τις παλινωδίες της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2020 και την αναίτια στοχοποίηση της Χαλκιδικής!!

«Αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη». Τα μεταλλεία των Μαύρων Πετρών αναπτύσσονται κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης. Η Στρατονίκη ήδη βουλιάζει, τα κτίρια και οι δρόμοι είναι γεμάτα ρηγματώσεις και θέλουν να συνεχίσουν την εξόρυξη για άλλα οχτώ χρόνια. Η Στρατονίκη θα καταρρεύσει.

«Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.» Ο Κοκκινόλακκας είναι ένας φαραωνικών διαστάσεων χώρος απόθεσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων ο οποίος κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, που έχει δώσει στον 20ο αιώνα σεισμούς 7 ρίχτερ. Η εταιρεία δεν τηρεί κατά την κατασκευή του ούτε τους έωλους περιβαλλοντικούς όρους που προβλεπόταν στην ΑΕΠΟ. Καταξιωμένοι σεισμολόγοι μιλούν για τοξική βόμβα που απειλεί τα σπίτια, τις καλλιέργειες , την θάλασσα, τους ανθρώπους της περιοχής. Σ’ αυτή την τοξική βόμβα προσθέτουν και άλλα 3 εκατ. κ.μ. τοξικών αποβλήτων. Για να μην γλιτώσει κανείς!!

«24/7 επίβλεψη με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μέσω 400 σημείων ελέγχου σε όλη την περιοχή γύρω από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.» Εδώ είναι που λέμε « ο ελεγχόμενος κάνει τους ελέγχους». Και μάλιστα ένας ελεγχόμενος που έχει παραβιάσει επανειλημμένα τους περιβαλλοντικούς όρους και έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες στην περιοχή. Και όλα αυτά όταν έστω και στοιχειωδώς λειτουργούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σήμερα με διαλυμένη από την τωρινή κυβέρνηση την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος κανένας φραγμός δεν θα υπάρχει στην ασυδοσία της εταιρείας,

Και επειδή οι αντιδημοκρατικές διατάξεις είναι το «φέτιχ» αυτής της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από αυτή την αποικιοκρατική συμφωνία. «Διαμορφώνεται ακόμη ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Καθιερώνονται νομικές δικλείδες που θωρακίζουν την επένδυση απέναντι σε απρόβλεπτους, ανασταλτικούς παράγοντες τόσο από την πλευρά του επενδυτή, όσο και από την πλευρά του Δημοσίου, κατά τα πρότυπα των μεγαλύτερων διεθνών συμβάσεων.» Τι ωραίος τρόπος για να πεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμά του να θέτει φραγμούς στην ασύδοτη δραστηριότητα των εταιρειών . Δηλαδή αν η εταιρεία παραβιάζει ασύστολα τους περιβαλλοντικούς όρους δεν θα μπορεί η ελληνική πολιτεία να την σταματήσει γιατί θα υπάρχουν ρήτρες. Αν μια μελλοντική κυβέρνηση με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη «επένδυση» είναι ασύμφορη για την χώρα δεν θα μπορεί να την σταματήσει. Οι κάτοικοι της περιοχής που οι δουλειές τους , οι περιουσίες τους, οι ζωές τους , το μέλλον τους απειλούνται από την «επένδυση» δεν θα μπορούν να την σταματήσουν. Αυτή είναι η «δικτατορία των επενδυτών» που υποστηρίζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ως κάτοικος της περιοχής, που μαζί με τους συμπολίτες μου δώσαμε έναν εμβληματικό αγώνα κατά της περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής του τόπου μας, σε δύο συμπεράσματα μπορώ να καταλήξω. Η σημερινή κυβέρνηση δίνει «γη και ύδωρ» σε μια πολυεθνική εταιρεία που το ποιόν της έχει αποδειχθεί περίτρανα τα χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Απεμπολεί το δημόσιο συμφέρον και την εθνική κυριαρχία για να εξυπηρετήσει συμφέροντα «επενδυτών».

Το κίνημα «ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» επιβάλλεται να ανασυνταχθεί θέτοντας νέα πιο ρηξικέλευθα αιτήματα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Δήμο Αριστοτέλη πρέπει να καταστεί παρελθόν. Έχει ανοίξει βαθιές πληγές στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα του τόπου.

Η γενέτειρα γη του Αριστοτέλη πρέπει να πάψει να είναι μεταλλευτική περιοχή. Πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό προς ένα μέλλον που αρμόζει στο φυσικό της περιβάλλον και στην πολύτιμη πολιτιστική της κληρονομιά.

*Δασολόγος, Πρώην Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαλκκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου