Για τη σκληρή πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων κρουσμάτων Covid 19 μίλησαν κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Αναστασία Κοτανίδου.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «εδώ και 12 μήνες η χώρα μας δοκιμάζεται από μια παγκόσμια πανδημία».
«Η υγεία και η υπεράσπισή της είναι πάνω απ' όλα ευθύνη. Ο θανατηφόρος αυτός ιός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και την 186 εισαγωγές τη Δευτέρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει πλέον το 90%.
Ένα μωρό ηλικίας 24 ημερών δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Για τους εμβολιασμούς: «Παράδειγμα προς μίμηση η Επιχείρηση "Ελευθερία"»
Τόνισε πως «όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, και τώρα είναι η ώρα» και επισήμανε: «Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί με ημερήσιο ρυθμό πάνω από 30.000. Σήμερα θα γίνουν πάνω από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1.480.479 ραντεβού για εμβολιασμό».
«Έως το τέλος της ημέρας, θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 31.000 άτομα. Η Επιχείρηση "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό είναι παράδειγμα προς μίμηση», συνέχισε ο κ. Κικίλιας και εξήρε για ακόμη μία φορά το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Ζητώ από όλους να κάνουν λίγη υπομονή. Ο εμβολιασμός θα οδηγήσει ξανά σε μια κανονική ζωή», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Κοτανίδου: Κάντε λίγη ακόμη υπομονή
«Με την πανδημία ξαφνικά όλοι εμείς οι Έλληνες καταλάβαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε από την πλευρά της η Αναστασία Κοτανίδου.
«Κανένας ασθενής δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εκτός ΜΕΘ. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους Έλληνες: Κάντε λίγη ακόμη υπομονή για να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Είμαστε όλοι κουρασμένοι, δεν αντέχουμε άλλο lockdown. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε», υπογράμμισε σε δραματικό τόνο η κυρία Κοτανίδου.
Σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις αποφάσεις των ειδικών, η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως είναι «τεράστιο», με το επίκεντρο της πανδημίας να βρίσκεται στην Αττική.
Κοτανίδου: Δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί το lockdown
Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lockdown αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lockdown», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.
Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lockdown, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι' αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.
Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε τέλος η κυρία Κοτανιδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».
Πώς εξελίσσονται τα κρούσματα Covid 19 σε παιδιά στην Ελλάδα
Με αφορμή τη νόσηση ενός βρέφους 24 ημερών από κορωνοϊό, το οποίο δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Αναστασία Κοτανίδου έδωσαν διευκρινίσεις ως προς την εξέλιξη των κρουσμάτων Covid 19 σε παιδιά.
«Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες των παιδιών με Covid 19, ευτυχώς συνιστούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο γεγονός», υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου.
Και πρόσθεσε: «Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται περίπου έξι εβδομάδες μετά από τη νοσηλεία από Covid 19».
«Στη χώρα μας είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν παρουσιαστεί με αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο. Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν μία πολύ καλή έκβαση», συνέχισε η κυρία Κοτανίδου.
Ανέφερε επίσης πως «σε ό,τι αφορά τα παιδιά, φέτος το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία με άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι «κύριο μέλημά μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και είναι αυτοί οι μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος), οπότε παρατηρείται έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι πολύ μεγάλη ιστορία για εμάς ότι λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης κοντά στα 4 εκατ. συμπατριώτες μας, αλλά και λόγω των μέτρων αυστηρής προστασίας, δεν βλέπουμε στα νοσοκομεία μας φέτος τον ιό της γρίπης».
Αναφορικά με τα παιδιά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τα βρέφη, αν και εφόσον κολλήσουν Covid 19, είναι με πολύ ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».
Υπό πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.95 (95%Crl: 0.21-1.70).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου