1. Το νάιλον είναι το όνομα που δίνεται σε μια οικογένεια συνθετικών πολυμερών που μπορούν να υποστούν επεξεργασία, μέσω τήξης, σε ίνες, φιλμ και σχήματα. Χρησιμοποιούνται εμπορικά σε όλα, από ρούχα έως ελαφριές αποσκευές έως φορμαρισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτου έως περιτυλίγματα τροφίμων. Αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της χημικής εταιρείας DuPont μέσω μιας μακράς, επίπονης διαδικασίας πειραματισμού με το πώς τα μόρια συνδέονταν μεταξύ τους. Το πρώτο προϊόν DuPont από νάιλον ήταν τρίχες για οδοντόβουρτσες. Η υφασμάτινη μορφή από νάιλον κυκλοφόρησε για την Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για γυναικείες κάλτσες, οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν κατασκευαστεί από μετάξι, τον επόμενο χρόνο.
2. Μεταξύ των ονομάτων που εξετάστηκαν για αυτό το νέο θαυμάσιο ύφασμα ήταν το «klis», το οποίο, φυσικά, είναι «μετάξι» γράφεται προς τα πίσω. Μεταξύ των 400 άλλων επιλογών ήταν το "Nuron", το οποίο είναι "no-run" αντίστροφα και το "Duparooh", ένα ακρωνύμιο για - χωρίς αστείο - "Το DuPont τραβά ένα κουνέλι από ένα καπέλο". Μαντέψτε το "νάιλον" δεν είναι τόσο κακό.
3. Το νάιλον δεν ήταν η πρώτη «τεχνητή» ίνα. Η ρεγιόν, κατασκευασμένη από επεξεργασμένο ξυλοπολτό, είχε αναπτυχθεί μέχρι το 1855. Αλλά το νάιλον ήταν η πρώτη ίνα που ήταν εντελώς ανθρωπογενής και έκανε μια βουτιά επειδή τα στρίφωμα στα γυναικεία φορέματα είχαν υψωθεί προς τα πάνω μέχρι τη δεκαετία του 1930, δείχνοντας όλο και περισσότερο μεταξωτή κάλτσα . Αυτές οι κάλτσες είχαν τρεξίματα και ήταν ακριβό να αντικατασταθούν. Οι γυναίκες ήταν απελπισμένες για μια πιο ανθεκτική και προσιτή εναλλακτική λύση.
4. Η DuPont πούλησε τέσσερα εκατομμύρια ζεύγη κάλτσες από νάιλον σε δύο ημέρες μετά τη γενική πώληση στο κοινό στις 15 Μαΐου 1940, με τιμή 1,15 $ το καθένα. (Ένα καρβέλι ψωμί κόστιζε 10 σεντ τότε.) Το 1941, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια δολάρια.
5. Δυστυχώς, νωρίτερα οι γυναίκες πήραν μια γεύση από νάιλον κάλτσες από το έθνος που κήρυξε πόλεμο μετά το Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Η DuPont επανεξέτασε την παραγωγή νάιλον για στρατιωτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αλεξίπτωτων, σκηνών, σχοινιών και αιγών, και οι κάλτσες δεν μπορούσαν πλέον να βρεθούν. Οκτώ ημέρες μετά το τέλος του πολέμου, η DuPont ανακοίνωσε ότι θα παράγει ξανά νάιλον για κάλτσες. Η ζήτηση για πεντάλ οδήγησε στο «Νάιλον Ταραχές», με τους πελάτες να νιώθουν και να παλεύουν για το καλτσό τους στα πολυκαταστήματα.
6. Η DuPont δεν είχε ποτέ εμπορικό σήμα «νάιλον», θεωρώντας ότι δεν είναι απλώς ένα νέο προϊόν, αλλά μια νέα ουσία, τόσο στοιχειακή όσο ο σίδηρος ή ο άνθρακας. «Μπορεί να διαμορφωθεί σε νήματα τόσο ισχυρά όσο ο χάλυβας, τόσο καλά όσο ο ιστός της αράχνης», δήλωσε ο Charles Stine του DuPont σε μια ομάδα γυναικών στην παρουσίαση της εφεύρεσης.
7. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για το νάιλον εκδόθηκε στην Wallace H. Carothers , επικεφαλής χημικός της DuPont. Είχε προσληφθεί από το Χάρβαρντ το 1928 από την προσφορά του DuPont για εβδομαδιαίο μισθό 500 $ - σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε πληρώσει το Χάρβαρντ. Ένας αποκλειστικός άντρας επιρρεπής σε κατάθλιψη, οι Carothers ζούσαν έξω από το Wilmington με τρεις άλλους εργένηδες σε ένα σπίτι που έγινε γνωστό ως «Whisky Acres» λόγω των τρόπων τους. Έκανε μια μακροχρόνια σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα πριν τελικά εγκατασταθεί και γάμος με έναν συνάδελφο της DuPont 15 χρόνια νεώτερος.
8. Οι Carothers, ήρωας στον χημικό κόσμο, θεωρείται επίσης ο πατέρας του νεοπρενίου , του πρώτου εμπορικά επιτυχημένου τεχνητού καουτσούκ. Έτσι μπορείτε να τον ευχαριστήσετε ή να τον κατηγορήσετε για αυτό .
9. Σε πολλές περιπτώσεις, οι Carothers έπεσαν εκτός θέασης για χρονικές περιόδους. υποβλήθηκε σε θεραπεία για κατάθλιψη στο Νοσοκομείο του Ινστιτούτου της Πενσυλβανίας από τον διάσημο ψυχίατρο Kenneth Appel. Οι Carothers κάποτε έδειξαν σε έναν συνάδελφο μια κάψουλα κυανιούχου που κρατούσε στην αλυσίδα του. Καθώς η κατάθλιψή του επιδεινώθηκε, βασανίστηκε από αμφιβολίες για την αξία της δουλειάς του, άφησε τη γυναίκα του και επέστρεψε στο Whisky Acres. Αφού η αδελφή του πέθανε τον Ιανουάριο του 1937, ξεκίνησε μια σπείρα προς τα κάτω, ανακουφισμένη από την ανακοίνωση της γυναίκας του ότι ήταν έγκυος. Τον Απρίλιο του 1937 - πριν ακόμη εισαχθεί δημόσια το νάιλον - έκανε check in σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια και αυτοκτόνησε πίνοντας κυανιούχο αναμεμιγμένο με χυμό λεμονιού, το οποίο γνώριζε ότι θα επιταχύνει τη δράση του δηλητηρίου. Ήταν μόλις 41 ετών. Η κόρη του γεννήθηκε αργότερα εκείνο το έτος.
10. Το νάιλον και άλλα τεχνητά υφάσματα έπεσαν από τη μόδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του '70, όταν το "φυσικό" μετάξι, το μαλλί και το βαμβάκι επέστρεψαν στη μόδα (και το Vogue ). Και σήμερα, όλο και λιγότερες γυναίκες φορούν φορέματα, πόσο μάλλον κάλτσες. Όμως, η τρέλα του athleisure έχει κάνει γυαλιστερά, ελαστικά faux υφάσματα κομψά ξανά. Νωρίτερα φέτος, η κόρη μου δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο Instagram της στο κρυφό φόρεμα τεχνητής ίνας που έφτιαξα για τον πρώτο γάμο του αδερφού μου το 1972. Είναι ακόμα σε κατάσταση μέντας. Αυτά τα πράγματα διαρκούν για πάντα.
11. Οι Nylons , ένας καταπληκτικός καναδός άνδρας, μια ομάδα cappella, πήραν το όνομά τους ως κατασκευασμένο αφιέρωμα στους Chiffons , των οποίων οι επιτυχίες περιελάμβαναν το "One Fine Day", "He So Fine" και "Sweet-Talking Guy. "
Now You Loose Old Nipon-NYLON
ΑπάντησηΔιαγραφή