Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Oμάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει παρατεταμένη, κβαντική τηλεμεταφορά μεγάλων αποστάσεων για πρώτη φορά.

 Το κβαντικό Διαδίκτυο μόλις έγινε πολύ πιο πραγματικό.


Η έρευνα θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για «ένα βιώσιμο κβαντικό Διαδίκτυο - ένα δίκτυο στο οποίο οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε qubits μοιράζονται σε μεγάλες αποστάσεις μέσω εμπλοκής» που θα μπορούσε να «μεταμορφώσει τα πεδία της αποθήκευσης δεδομένων, της ακρίβειας και της πληροφορικής», σύμφωνα με μια δήλωση του Fermilab. .

Η ομάδα - μια συνεργασία μεταξύ του Fermilab του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και άλλων συνεργατών - κατάφερε να τηλεμεταφέρει qubits φωτονίων άνω των 44 χιλιομέτρων ινών.
Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει την τηλεμεταφορά με την παραδοσιακή έννοια. Η κβαντική τηλεμεταφορά είναι η μεταφορά των κβαντικών καταστάσεων από τη μία τοποθεσία στην άλλη. Μέσω της κβαντικής εμπλοκής, δύο σωματίδια σε ξεχωριστές θέσεις συνδέονται με μια αόρατη δύναμη, γνωστή ως «τρομακτική δράση σε απόσταση» από τον Albert Einstein.
Ανεξάρτητα από την απόσταση, οι κωδικοποιημένες πληροφορίες που μοιράζονται το "εμπλεγμένο" ζευγάρι σωματιδίων μπορούν να περάσουν μεταξύ τους.
Με την κοινή χρήση αυτών των κβαντικών qubits, των βασικών μονάδων της κβαντικής πληροφορικής, οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν δίκτυα κβαντικών υπολογιστών που μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με γρήγορες ταχύτητες.
"Πρόκειται για μια πρόοδο προς μια πιο εύκολα διαθέσιμη κλιμάκωση τέτοιων συστημάτων σε διαφορετικές τοποθεσίες, για την οικοδόμηση ενός μεγαλύτερου συστήματος", Christoph Simon, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και συν-συγγραφέας της συνοδευτικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Physical Review περιοδικό νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε στη δήλωση του πανεπιστημίου σχετικά με την έρευνα.
Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της ροής πληροφοριών σταθερή σε μεγάλες αποστάσεις έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κρατήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, καλύπτοντας απόσταση μόλις έξι χιλιομέτρων, όπως αναφέρει το VICE .
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να κλιμακώσουν ένα τέτοιο σύστημα, χρησιμοποιώντας τόσο εμπλοκή για να στείλουν πληροφορίες όσο και για την κβαντική μνήμη για να τις αποθηκεύσουν επίσης.
Τον Ιούλιο, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ παρουσίασε ένα σχέδιο για το πρώτο κβαντικό Διαδίκτυο, συνδέοντας πολλά από τα Εθνικά του Εργαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου