Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

ESM: Εκταμίευσε την δόση των €644,42 εκατ. από κέρδη ομολόγων προς την Ελλάδα

 



Στην εκταμίευση της δόσης των 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες προχώρησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σταθερότητας .

Η εκταμίευση ήρθε σε εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018 μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η εκταμίευση της δόσης έχει εγκριθεί από το Eurogroup, όπου συζητήθηκε και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η αξιολόγηση της Ελλάδας. Η έκθεση της άναβε το "πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας είχε προωθήσει ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων.

Η συνολική δόση που εγκρίθηκε από το Eurogroup έφτανε συνολικά τα 767 εκατ. ευρώ. Tα υπόλοιπα 122,58 δεν ήταν εισπρακτέα αλλά ένα έμμεσο κέρδος. Αφορούσαν την κατάργηση του επιτοκιακού "πέναλτι" που έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα από το 2017 για δάνειο 12 δισ. ευρώ που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο το 2012 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που ήταν o "πρόγονος" του ESM για την επαναγορά χρέους. Η κατάργηση της αύξησης του επιπλέον επιτοκίου 2,5% που θα έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα αν δεν εξοφλούσε τα 12 δισ. αποτέλεσε επίσης μέρος της συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η δόση από τα κέρδη ομολόγων που εκταμιεύτηκε σήμερα είναι η τέταρτη από τις οκτώ που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2022 αν εκπληρώνει μέχρι τότε ένα συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς .

Με τη σημερινή εκταμίευση της 4ης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες, η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 2,56 δισ. από τα συνολικά 5,2 δισ. που είναι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοράσει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης το 2010 για να συγκρατήσουν τότε την αλματώδη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων. Τα κέρδη προκύπτουν από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες, δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, και δεν αναχρηματοδοτήθηκαν κατά την περίοδο της διακράτησής τους. Η υποχρέωση επιστροφής τους προκύπτει από το γεγονός ότι με βάση το καταστατικό τους οι Κεντρικές Τράπεζες, με πρώτη την ΕΚΤ, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούν αλλά και δεν επιτρέπεται να προσπορίζουν κέρδη από τα κράτη μέλη. 

Η διαδικασία επιστροφής είχε ξεκινήσει με το δεύτερο μνημόνιο αλλά διακόπηκε με την αποτυχία του δεύτερου μνημονίου το 2015. Τελικά, η συμφωνία για τη συνέχιση της επιστροφής τους εντάχθηκε (μαζί με την αναστολή του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνειο των 12 δισ. ευρώ) στα μέτρα υπό την αίρεση προώθησης μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου