Οι Τρεις Νόμοι της Ρομποτικής, που γράφτηκαν από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ το 1942, διαμόρφωσαν εντυπωσιακές στάσεις απέναντι στα ρομπότ πραγματικού κόσμου:
- Τα ρομπότ δεν πρέπει να βλάπτουν τους ανθρώπους.
- Τα ρομπότ πρέπει να υπακούουν στους ανθρώπους.
- Τα ρομπότ πρέπει να αυτοπροστατεύονται.
Αλλά σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, ο ειδικός της Νομικής Νομικής και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Μπρούκλιν, Frank Pasquale, υποστηρίζει σε ένα νέο βιβλίο , οφείλουμε για μερικά νέα.
Ο Pasquale διατυπώνει τέσσερις νέους νόμους για τη ρομποτική, τους οποίους είπε στο OneZero ότι έχουν σχεδιαστεί για να εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους πραγματικά αλληλεπιδρούμε με ρομπότ το 2020 - όπως ο αυτοματισμός στο χώρο εργασίας.
Βοηθοί AI
Ο Pasquale εξηγεί ότι οι τέσσερις νέοι νόμοι του προορίζονται για την προστασία της ανθρωπότητας από ρομπότ και AI με πιο ρεαλιστικούς τρόπους από ό, τι ο Asimov είχε οραματιστεί. Σκεφτείτε λιγότερο «Εγώ, Ρομπότ» και περισσότερο πώς το AI θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ανθρώπινους εργαζόμενους ή να ανθίσει την ανθρωπότητα εναντίον του. Με νέους νόμους, υποστηρίζει, το AI μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανθρωπότητα αντί να χρησιμοποιείται για οτιδήποτε είναι αυτό που οι μηχανικοί της Silicon Valley αποφασίζουν να κάνουν με αυτό πίσω από κλειστές πόρτες .
Οι προτάσεις του έχουν ως εξής, όπως συνοψίζεται από το OneZero :
- Οι ψηφιακές τεχνολογίες πρέπει να «συμπληρώνουν τους επαγγελματίες, όχι να τουςς αντικαθιστούν».
- Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομπότ «δεν πρέπει να παραπλανούν την ανθρωπότητα».
- Πρέπει να αποτραπεί η εμπλοκή της ΑΙ από την αποφασιστική συμμετοχή της στον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό μηδενικού αθροίσματος».
- Τα ρομποτικά συστήματα και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να υποχρεωθούν να «επιδεικνύνουν την ταυτότητα των δημιουργών τους, των ελεγκτών και των κατόχων τους».
Αλγοριθμική Λογοδοσία
Συγκεκριμένα, αυτοί οι νόμοι απευθύνονται επίσης σε άτομα που αναπτύσσουν ή εφαρμόζουν AI και όχι τα ίδια τα ρομπότ, καθώς αυτοί έχουν τη δύναμη να προσλαμβάνουν και να απολύουν ανθρώπινους εργαζόμενους.
«Νομίζω ότι το μεγάλο όνειρο πολλών ανθρώπων στο AI είναι πιθανώς απλώς να το αφήσει να αναλάβει τη δουλειά ενός γιατρού, νοσοκόμου, δημοσιογράφου, δασκάλου και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Pasquale στο OneZero . «Και η ιδέα μου είναι ότι αυτός δεν είναι πραγματικά ο στόχος που πρέπει να επιδιώκουμε, σωστά;»
«Για μένα, ο σωστός ρόλος πολλών από αυτούς τους τομείς της τεχνολογίας είναι να συμπληρώσουμε και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες, όχι να τους αντικαταστήσουμε», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου