Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

 Η Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε καθυστέρηση για μήνες, αγοράζοντας συνεχώς χρόνο για λογαριασμό του Ταγίπ Ερντογάν, με την προσδοκία, υποτίθεται, να συμμορφωθεί η Τουρκία.

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν. 

ΜΕ ΜΙΑ ΛΙΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, που όμως τα περιείχε όλα, και με μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες, προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα στη γερμανική πλευρά για την παράνοια των τελευταίων μηνών και την ακραία ανοχή στις απειλές της Τουρκίας, περιγράφοντας την κατάσταση καλύτερα από τον καθένα.   

«Θεωρώ αδιανόητο, στη σημερινή παράφορη και συνεχή παραβίαση που δέχεται η Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα κυριαρχικά της δικαιώματά από την Τουρκία, η Γερμανία, ηγετική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να σφυρίζει αδιάφορα, να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση αλλά ακόμα και να εξοπλίζει τον επιτιθέμενο. Με μεγάλη μου λύπη και ως συμβολική πράξη, μετά τρεις δεκαετίες, υπέβαλα σήμερα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο την παραίτησή μου». 

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός που δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε ο πιο φανατικός ευρωπαϊστής ή φιλογερμανός στην Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία στο εσωτερικό καταπατά δικαιώματα και παραβιάζει ελευθερίες, την ίδια ώρα που στο εξωτερικό απειλεί κράτη-μέλη της Ε.Ε. και παραβιάζει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και βεβαίως έχει εισβάλει στρατιωτικά σε τέσσερις χώρες, ενώ καταδιώκει ανελέητα την κουρδική μειονότητα. Δηλαδή, τι άλλο χρειάζεται να κάνει η Τουρκία για να επιτρέψει η Γερμανία να «δρομολογηθούν» επιτέλους οι κυρώσεις της Ε.Ε.; 


Τον περασμένο Οκτώβριο η Μέρκελ είχε ζητήσει να δοθεί κι άλλος χρόνος στην Τουρκία μέχρι το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου θα «δρομολογούνταν» οι κυρώσεις, αν δεν είχε και πάλι συμμορφωθεί.

Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί ευθέως ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. με πόλεμο, στην περίπτωση που αυτό ασκήσει τα δικαιώματα που του δίνει το διεθνές δίκαιο, και η Γερμανία να την εξοπλίζει με υπερσύγχρονα επιθετικά όπλα, που θα της δώσουν σαφές πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας. 


Η Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε καθυστέρηση για μήνες, αγοράζοντας συνεχώς χρόνο για λογαριασμό του Ταγίπ Ερντογάν, με την προσδοκία, υποτίθεται, να συμμορφωθεί η Τουρκία. Ο Ερντογάν, όμως, χωρίς να πτοηθεί ‒γιατί άλλωστε‒, άφησε το Oruc Reis να ολοκληρώσει ανενόχλητο τη δουλειά του και να φύγει. Μέχρι να θελήσει να το ξαναφέρει πίσω. 

Τον περασμένο Οκτώβριο η Μέρκελ είχε ζητήσει να δοθεί κι άλλος χρόνος στην Τουρκία μέχρι το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου θα «δρομολογούνταν» οι κυρώσεις, αν δεν είχε και πάλι συμμορφωθεί. Σήμερα θα γνωρίζουμε αν οι έξι NAVTEX για παράνομες έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εξέδωσε η Τουρκία αυτό το διάστημα συνιστούν για την καγκελάριο Μέρκελ συμμόρφωση ή όχι.   

Άλλωστε, και στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν έκανε καμία προσπάθεια να πάψει την απειλητική συμπεριφορά, ενώ επιτέθηκε και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοφανείς ύβρεις και απειλές. 

Το κλίμα στο Συμβούλιο της Ε.Ε. είναι απολύτως αρνητικό για την Τουρκία, με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών εναντίον της και θερμότερους υποστηρικτές της την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βίκτορ Όρμπαν (και αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που Μέρκελ και Όρμπαν βρίσκονται στην ίδια πλευρά, παρά τη διένεξη για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τις προϋποθέσεις). Εκτός από τη Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία και αρκετές ακόμα χώρες στέκονται επικριτικά απέναντι στον Ερντογάν και στις προκλήσεις του. Θα βρει πάλι τρόπο να τον σώσει η καγκελάριος της Γερμανίας; Σε λίγο θα ξέρουμε. 

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να θέσει σήμερα επιτακτικά το αυτονόητο ηθικό ζήτημα του εμπάργκο εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη (και κυρίως τη Γερμανία). Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί ευθέως ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. με πόλεμο, στην περίπτωση που αυτό ασκήσει τα δικαιώματα που του δίνει το διεθνές δίκαιο, και η Γερμανία να την εξοπλίζει με υπερσύγχρονα επιθετικά όπλα, που θα της δώσουν σαφές πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας. 

Βασική στόχευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να ακυρώσει την παράδοση των γερμανικής τεχνολογίας υποβρυχίων Τ-214, έξι από τα οποία ναυπηγούνται για λογαριασμό της Τουρκίας, όπως και του ισπανικού ελικοπτεροφόρου που η Τουρκία χρειάζεται για την πολεμική της μηχανή προκειμένου να κάνει πράξη το ιμπεριαλιστικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ε.Ε.    


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου