Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Λιβύη:Τα υπανάπτυκτα κράτη βορά των ξένων συμφερόντων

"Η Γάιδαροι που τσακώνονται σε ξένη αχυρώνα"

Με τα λόγια του, η τρέχουσα μακροχρόνια χαλάρωση στη Λιβύη είναι "άμεσο αποτέλεσμα συντονισμού των προσπαθειών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας".





Με τα λόγια του, η τρέχουσα μακροχρόνια χαλάρωση στη Λιβύη είναι "άμεσο αποτέλεσμα συντονισμού των προσπαθειών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας".

"Μπορείτε να ζητήσετε από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να καταδικάσουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Αλλά η διπλωματία δεν έχει να πει:" Ναι, θα ακολουθήσουμε τις εντολές σας. " Προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, πρέπει να σεβαστούμε τα συμφέροντα όλων των ξένων παικτών. Νομίζω ότι αυτό πέτυχαν η Ρωσία, η Τουρκία και άλλοι ξένοι παίκτες στη Λιβύη », δήλωσε ο υπουργός.

Για αρκετό καιρό, η Λιβύη είχε δύο όργανα εκτελεστικής κυβέρνησης - την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπό τον Fayez Sarraj στην Τρίπολη σε συνδυασμό με το Προεδρικό Συμβούλιο που ηγείται (ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού κράτους) και υπέρ του Ισλαμικού Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας (ένα αποκλειστικά συμβουλευτικό όργανο) και το ανατολικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει την υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατού του στρατού του στρατού Χαλίφα Χαφτάρ.

Την άνοιξη του 2019, το Haftar ξεκίνησε μια επίθεση προς την πρωτεύουσα, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίπολης ζήτησε επίσημα από την Τουρκία βοήθεια και, ως αποτέλεσμα της ενεργού βοήθειας της Άγκυρας, το GNA κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο σε πολλές περιοχές που προηγουμένως κατείχε το LNA.

Στις 23 Οκτωβρίου, στη Γενεύη, οι συμμετέχοντες της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 της Λιβύης (5 εκπρόσωποι από τους σχηματισμούς GNA και LNA ο καθένας) υπέγραψαν συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία, σφραγίζοντας αργότερα τη συμφωνία κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήδη στο έδαφος της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα, μια σχετική ηρεμία στα πλαίσια της δέσμευσης και των συμφωνιών μεταξύ του στρατού άνοιξε το δρόμο για το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου υπό την αιγίδα της Αποστολής Στήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) που πραγματοποιήθηκε στο Γκάμαρθ στα προάστια της πρωτεύουσας της Τυνησίας από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου