Η έγκριση της Σιγκαπούρης για τα κύτταρα κοτόπουλου που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες, θεωρείται ως ορόσημο σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων.
Το καλλιεργημένο κρέας, που παράγεται σε βιοαντιδραστήρες χωρίς τη σφαγή ενός ζώου, έχει εγκριθεί για πώληση από μια ρυθμιστική αρχή για πρώτη φορά. Η εξέλιξη χαιρετίστηκε ως στιγμή ορόσημο σε ολόκληρη τη βιομηχανία κρέατος.
Τα «τσιμπήματα κοτόπουλου», που παράγονται από την αμερικανική εταιρεία Eat Just, έχουν περάσει μια επισκόπηση ασφαλείας από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης και η έγκριση θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για ένα μέλλον όταν όλα τα κρέατα παράγονται χωρίς τη θανάτωση των ζώων, ανέφερε η εταιρεία.
Δεκάδες εταιρείες αναπτύσσουν καλλιεργημένο κοτόπουλο, βόειο κρέας και χοιρινό, με σκοπό να μειώσουν τον αντίκτυπο της βιομηχανικής κτηνοτροφίας στις κλιματικές και φυσικές κρίσεις, καθώς και να παρέχουν καθαρότερο, χωρίς ναρκωτικά και χωρίς σκληρότητα κρέας. Επί του παρόντος, περίπου 130 εκατομμύρια κοτόπουλα σφάζονται κάθε μέρα για κρέας και 4 εκατομμύρια χοίρους. Κατά βάρος, το 60% των θηλαστικών στη γη είναι ζώα, το 36% είναι άνθρωποι και μόνο το 4% είναι άγρια.
Τα κύτταρα του προϊόντος Eat Just αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρα 1.200 λίτρων και στη συνέχεια συνδυάζονται με φυτικά συστατικά. Η αρχική διαθεσιμότητα θα ήταν περιορισμένη, είπε η εταιρεία και τα τσιμπήματα θα πωλούνταν σε ένα εστιατόριο στη Σιγκαπούρη. Το προϊόν θα ήταν σημαντικά πιο ακριβό από το συμβατικό κοτόπουλο μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή, αλλά ο Eat Just είπε ότι τελικά θα ήταν φθηνότερο.
Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη της διαδικασίας προέρχονταν από μια τράπεζα κυττάρων και δεν απαιτούσαν τη σφαγή ενός κοτόπουλου επειδή τα κύτταρα μπορούν να ληφθούν από βιοψίες ζώντων ζώων. Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται στα αναπτυσσόμενα κύτταρα ήταν όλα φυτά.
Το μέσο ανάπτυξης για τη γραμμή παραγωγής της Σιγκαπούρης περιλαμβάνει εμβρυϊκό βόειο ορό, ο οποίος εξάγεται από εμβρυϊκό αίμα, αλλά αυτός αφαιρείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την κατανάλωση. Ένας φυτικός ορός θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη γραμμή παραγωγής, ανέφερε η εταιρεία, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος όταν η διαδικασία έγκρισης της Σιγκαπούρης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες τρώνε περισσότερο κρέας από ό, τι είναι υγιές για αυτούς ή τον πλανήτη . Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη ενιαία περιβαλλοντική δράση που μπορεί να αναλάβει ένα άτομο.
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν εργαστηριακά κρέατα πιστεύουν ότι αυτό είναι το προϊόν που πιθανότατα απογαλακτίζεται από τους παραδοσιακούς πόρους. Οι δίαιτες για χορτοφάγους θεωρούνται μη ελκυστικές από ορισμένους και οι αντικαταστάσεις κρέατος με βάση τα φυτά δεν θεωρούνται πάντοτε ότι αναπαράγουν την υφή και τη γεύση του συμβατικού κρέατος. Το κρέας που καλλιεργείται σε βιοαντιδραστήρες αποφεύγει επίσης τα θέματα βακτηριακής μόλυνσης από ζωικά απόβλητα και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα.
Η μικρή κλίμακα της τρέχουσας παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος απαιτεί σχετικά υψηλή χρήση ενέργειας και επομένως εκπομπών άνθρακα. Όμως, όταν αυξηθούν οι κατασκευαστές της λένε ότι θα παράγει πολύ χαμηλότερες εκπομπές και θα χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό και γη από το συμβατικό κρέας.
Ο Josh Tetrick, του Eat Just, είπε: «Νομίζω ότι η έγκριση είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα στη βιομηχανία τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μια ανοιχτή πόρτα και εξαρτάται από εμάς και άλλες εταιρείες να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Ελπίζω ότι αυτό οδηγεί σε έναν κόσμο τα επόμενα χρόνια όπου η πλειονότητα του κρέατος δεν απαιτεί να σκοτώσει ούτε ένα ζώο ούτε να γκρεμίσει ένα μόνο δέντρο. "
Ωστόσο, είπε ότι παρέμειναν σημαντικές προκλήσεις, με την αντίδραση των καταναλωτών στο καλλιεργημένο κρέας να είναι η πιο σημαντική: «Είναι διαφορετικό; Σίγουρα. Η ελπίδα μας είναι μέσω της διαφανούς επικοινωνίας με τους καταναλωτές, τι είναι αυτό και πώς συγκρίνεται με το συμβατικό κρέας, μπορούμε να κερδίσουμε. Αλλά δεν είναι εγγύηση. " Είπε ότι το καλλιεργημένο κοτόπουλο ήταν διατροφικά ίδιο με το συμβατικό κρέας.
Άλλες προκλήσεις περιλάμβαναν τη λήψη κανονιστικής έγκρισης σε άλλα έθνη και την αύξηση της παραγωγής. «Αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε ολόκληρη τη χώρα της Σιγκαπούρης και τελικά να την φέρουμε σε άλλα μέρη του κόσμου, πρέπει να κινηθούμε σε βιοαντιδραστήρες 10.000 λίτρων ή 50.000 λίτρων συν», δήλωσε ο Tetrick.
Το Eat Just έχει ήδη εμπειρία στην πώληση μη ζωικών προϊόντων, όπως το φυτικό αυγό και η μαγιονέζα vegan σε καταναλωτές. Μια άλλη εταιρεία, η Supermeat.com στο Ισραήλ, μόλις ξεκίνησε δωρεάν δημόσιες γευσιγνωσίες που περιλαμβάνουν ένα «τραγανό καλλιεργημένο κοτόπουλο».
Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας ανέφεραν ότι άλλες εταιρείες, όπως το Memphis Meats , το Mosa Meat και το Aleph Farms , θα μπορούσαν να τα πάνε καλά στο μέλλον καθώς εργάζονταν σε υφή προϊόντα όπως μπριζόλες και κατάφεραν να παράγουν σημαντικές ποσότητες κρέατος που καλλιεργήθηκαν από την αρχή. Η Tyson και η Cargill, δύο από τις μεγαλύτερες συμβατικές εταιρείες κρέατος στον κόσμο, έχουν πλέον μερίδιο στο Memphis Meats.
Μια πρόσφατη έκθεση από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων AT Kearney προέβλεψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος το 2040 δεν θα προέρχεται από νεκρά ζώα . Ο Carsten Gerhardt της εταιρείας δήλωσε: «Η έγκριση σε ένα hotspot καινοτομίας όπως η Σιγκαπούρη ήδη το 2020 θα μπορούσε να προωθήσει την είσοδο στην αγορά σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Μακροπρόθεσμα είμαστε πεπεισμένοι ότι το καλλιεργημένο κρέας θα αντιμετωπίσει θέματα υγείας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει το παραδοσιακό κρέας όταν παράγεται με πολύ βιομηχανικό τρόπο. "
Ο Gerhardt είπε ότι αναμένει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα αντικαταστήσει τα κομμάτια παραδοσιακού κρέατος, αλλά ότι τα φυτικά προϊόντα, τα οποία ήταν λιγότερο ακριβά, ήταν πιο πιθανό να αντικαταστήσουν τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα.
«Η έγκριση [Eat Just] είναι μια πολύ μεγάλη συμφωνία για το μέλλον της παραγωγής κρέατος παγκοσμίως», δήλωσε ο Bruce Friedrich, στο μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Good Food στις ΗΠΑ. "Ένας νέος διαστημικός αγώνας για το μέλλον των τροφίμων βρίσκεται σε εξέλιξη." Είπε ότι το καλλιεργημένο κρέας ήταν απίθανο να γίνει mainstream για μερικά χρόνια, έως ότου ταιριάζει με το κόστος του συμβατικού κρέατος.
Ο Hsin Huang, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Γραμματείας Κρέατος , που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία κρέατος και κτηνοτροφίας, συμφώνησε ότι η έγκριση καλλιεργημένου κρέατος ήταν μια σημαντική στιγμή.
«Φαίνεται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν παρόμοια προϊόντα από άλλες εταιρείες», είπε. «Υπήρξε τόσο μεγάλη δημοσιότητα στο κρέας που καλλιεργήθηκε στα κύτταρα που τα αναμενόμενα πρώτα βήματα για τις μαζικές πωλήσεις είναι μια σημαντική στιγμή».
«Πιστεύουμε ότι το δυναμικό της αγοράς για καλλιεργημένο κρέας είναι τεράστιο, καθώς οι καταναλωτές γενικά συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό για τη γεύση και τα θρεπτικά οφέλη των ζωικών προϊόντων. Φυσικά, η άποψή μας είναι ότι τα πραγματικά ζωικά προϊόντα θα καλύψουν καλύτερα αυτές τις ανάγκες, αλλά ο υγιής ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος. "
Πρόσθεσε ότι τα ζώα είναι επί του παρόντος απαραίτητα για τη διαβίωση ενός δισεκατομμυρίου φτωχών ανθρώπων παγκοσμίως. Είπε ότι το IMS πιστεύει έντονα στην επιλογή των καταναλωτών, με την κατάλληλη επισήμανση και ρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου