Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: " Να παρέμβει το ΤΕΕ για την προσβολή των μηχανικών "



Τον παραλογισμό και την ευτέλιση του κλάδου των μηχανικών, όπως αυτή αποτυπώθηκε για μία ακόμα φορά στα προγράμματα τύπου "Εξοικονομώ", περιγράφει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ο μηχανικός, κ. Παναγιώτης-Νεκτάριος Παππάς, ζητώντας την παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της επιστολής που κοινοποίησε στο B2Green ο κ. Παππάς:

ΠΡΟΣ: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Αγαπητέ κ. Στασινέ, αγαπητά μέλη της Δ.Ε.,

Πάτρα, 14.12.2020

Όντας μάρτυρας αυτής της περίεργης κατάστασης που ονομάζεται πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (ή Εξοικ. Κατ’ Οίκον παλαιότερα), αναγκάζομαι να απευθυνθώ στο μοναδικό φορέα που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μου.

Φαντάζομαι ότι κανείς από εμάς τους Μηχανικούς δεν έχει πρόβλημα να κουραστεί, να ξενυχτήσει, να διαβάσει, να ‘στύψει’ το μυαλό του όσο χρειαστεί ώστε να επιτελέσει το έργο του, εφόσον ο ανταγωνισμός διεξάγεται με ίσους όρους για όλους και δε μετατρέπει τους Μηχανικούς από τη μια σε εξιλαστήρια θύματα των πολιτών και από την άλλη σε πιόνια της πολιτείας ώστε να πετύχει αυτό που θέλει: την πολυδιαφημιζόμενη πράσινη ανάπτυξη και τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για ‘απόλυτη επιτυχία’ και ‘τεράστιο ενδιαφέρον’ του κόσμου για το πρόγραμμα.

Υπάρχει άραγε έστω και ένας ελεύθερος επαγγελματίας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Μηχανικός που να διαβάζει αυτά και να μη νιώθει προσβεβλημένος; Η δουλειά μας είναι να μελετάμε, να σχεδιάζουμε, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των έργων μας και ΟΧΙ να χρονομετρούμε και να αναλύουμε στατιστικά σχετικά με το πόσο άντεξε το σύστημα πέρυσι και φέτος, ούτε να είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στην ‘πλατφόρμα’ το μισό γενεαλογικό δένδρο του πελάτη μας που τυχαίνει να διατηρεί δικαίωμα στο ακίνητό του, με το πιστόλι στον κρόταφο!!

Πιστεύω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ με το κάκιστα και άδικα σχεδιασμένο σύστημα του Εξοικονομώ. Θεωρώ ότι το ΤΕΕ έχει πολλούς και αποτελεσματικούς τρόπους πίεσης προς το εκάστοτε Υπουργείο. Επίσης δεν εξυπηρετεί να αναφερόμαστε σε λεπτομέρειες που όλοι όσοι εμπλέκονται, γνωρίζουν (π.χ. στο ότι οι δύο πλατφόρμες που δε μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους, με τα γνωστά αποτελέσματα, αυτή του Εξοικονομώ και του Buildingcert, ανήκουν και οι δύο στο ΥΠΕΚΑ).

Οι προτάσεις είναι γνωστές και έχουν ακουστεί από συναδέλφους επανειλημμένα:

  • Την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το 'όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε', αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να προλάβουμε να καταχωρήσουμε ΟΛΟΥΣ τους πελάτες μας,
  • Να γίνει αυτό για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όπως τώρα, και
  • ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ και αφού γίνουν όλες οι αιτήσεις και να προκριθούν αυτοί με την καλύτερη ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και ΟΧΙ ΟΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΙ!

Πραγματικά δεν κατανοώ γατί πρέπει να διατηρήσουμε την υφιστάμενη ζοφερή κατάσταση. Ζητώ συγγνώμη για κάποιους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, αλλά τα ‘σημάδια’ της μάχης είναι ακόμα πολύ νωπά.

Ένα βαθύτατα προσβεβλημένο μέλος ΤΕΕ,

Παναγιώτης-Νεκτάριος Παππάς, Α.Μ. ΤΕΕ 92120


ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου