Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ο Μακρόν ζητά αναθεώρηση της Σένγκεν, και σφράγισμα εξωτερικών συνόρων της ΕE.

 



Μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας Σένγκεν ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του αλλά και στη Βιέννη.

Όπως είπε, «πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τη ζώνη Σένγκεν, αναθεωρώντας την οργάνωση της, αυξάνοντας την κοινή μας προστασία με μια πραγματική αστυνομική δύναμη στα εξωτερικά της σύνορα, ενισχύοντας την ενσωμάτωση των κανόνων μας, καθώς και οικοδομώντας μια κοινή λειτουργία των Υπουργών Εσωτερικών και υπεύθυνων για την Ασφάλεια, ώστε η Ευρώπη να λειτουργήσει με πολύ πιο συλλογικό τρόπο στο ζήτημα αυτό. Τούτο είναι το δεύτερο στοιχείο της απάντησης αναφορικά με την εξέλιξη του κινδύνου που παρατηρούμε και εκείνο που θα μας επιτρέψει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των κοινών μας συνόρων».

Επί της ουσίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε περισσότερους ελέγχους στα «εξωτερικά σύνορα» της Ευρώπης αλλά και διευρυμένο, κοινό χαρτοφυλάκιο στα υπουργεία Εσωτερικών και υπεύθυνων για την Ασφάλεια σε επίπεδο ΕΕ, ενώ ο ίδιος έχει προτείνει και κοινή φορολογική πολιτική για όλη την Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «αυτές οι αποφάσεις συνάδουν με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε εδώ και τρία χρόνια αλλά και με την προσαρμογή στην εξέλιξη της απειλής. Οι επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι παντού, ότι τα δίκτυα έχουν παγκοσμιοποιηθεί, ότι οι τρομοκράτες οργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο αφενός μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφετέρου στέλνοντας πράκτορες που διασχίζουν τα σύνορά μας».

Επιπρόσθετα τόνισε πως η χώρα του διπλασιάζει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας, ενώ ανακοίνωσε πως θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για αναθεώρηση της Συνθήκης, υπό τη δική του προεδρία.

«Επιβάλλεται η Ευρώπη να εντείνει την αντίδρασή της. Η Γαλλία το πραγματοποιεί για τα δικά της σύνορα, διπλασιάζοντας τις υπάρχουσες δυνάμεις. Είναι σειρά της Ευρώπης να το πράξει, θα πάρουμε την πρωτοβουλία στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης υπό τη γαλλική προεδρία», είπε για να συμπληρώσει:

«Επιθυμία μου είναι να αναδιοργανώσουμε τον χώρο Σένγκεν, με στόχο τη μεγαλύτερη συνοχή, την καλύτερη προστασία των κοινών συνόρων, και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ της υπευθυνότητας του καθενός για την προστασία των κοινών συνόρων και της αλληλεγγύης ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης εισόδου». Η «αλληλεγγύη» που επικαλείται προφανώς σημαίνει συνδρομή της Frontex σε μεγαλύτερο βαθμό στα σύνορα και της Ελλάδας.

Τέλος, δήλωσε για τη δευτερογενή μετανάστευση από κράτη-μέλη της ΕΕ προς άλλα, εντός της Ένωσης.

«Απαιτείται αποτελεσματικότερη λειτουργία προς αποφυγήν των παρενεργειών της δευτερογενούς μετανάστευσης, όπως συμβαίνει με τον μηχανισμό του Δουβλίνου. Η Γαλλία είναι μια από τις κύριες χώρες άφιξης μεταναστών από δευτερογενείς μετακινήσεις. Το ίδιο παρατηρείται εξάλλου και στις ροές που περνούν από την Ιταλία και την Ισπανία. Θέλω ακόμη να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού δίνοντας στους Υπουργούς Εσωτερικών τη δυνατότητα να συνέρχονται με τρόπο αποτελεσματικότερο και τακτικότερο, λαμβάνοντας αποφάσεις για τους κοινούς κανόνες του χώρου Σένγκεν. Ξέρουμε να το κάνουμε για το νόμισμά μας. Πρέπει να το πράξουμε για την ασφάλειά μας», κατέληξε ο Εμ. Μακρόν.

Σημειώνεται πως η ζώνη του Σένγκεν περιλαμβάνει 26 χώρες, 22 χώρες της ΕΕ και τέσσερις εκτός της ΕΕ: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Στη ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από πέντε: η Ιρλανδία, η οποία διατηρεί τις εξαιρέσεις και διαχειρίζεται τη δική της κοινή ταξιδιωτική περιοχή με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, στο μέλλον.

Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων άρχισε το 1995, δίνοντας στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και άρα τη δυνατότητα διαμονής, σπουδών, εργασίας και συνταξιοδότησης οπουδήποτε στην ΕΕ.

Αφού εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν, οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές μπορούν να τους ελέγχουν (κοντά) στα εσωτερικά σύνορα εάν υπάρχουν πληροφορίες που δικαιολογούν προσωρινή επιτήρηση.

Η λειτουργία των κανόνων του Σένγκεν επηρεάστηκε από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ το 2015 και από την αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών και σοβαρών διασυνοριακών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων από πολλά κράτη μέλη.


πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου