Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Λινού: Ανακρίβεια στα κρούσματα - «Τρελό» να μην έχουμε μελέτες για όλο τον πληθυσμό

Λινού: Ανακρίβεια στα κρούσματα - «Τρελό» να μην έχουμε μελέτες για όλο τον πληθυσμό 

 EUROKINISSI

Για ανακρίβεια σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.   

Με αφορμή το πλαφόν που μπαίνει τώρα στο κόστος των τεστ για τον κορωνοϊό, η κ. Λινού εκτίμησε πως θα υπάρξει «ανισότητα»   

«Και στα τεστ προστέθηκαν δύο πράγματα. Πρώτον ανισότητα, γιατί τεστ μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα να τα κάνουν, και ανακρίβεια διότι όταν μετράμε μόνο κρούσματα σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα και για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα- δεν με πείθει εμένα το αν είχαν ή δεν είχαν προβλήματα σε ένα ή δύο αρχεία- σημασία είναι ότι δεν έχουμε στοιχεία», δήλωσε η κ. Λινού στον ΑΝΤ1.   

Όπως επισήμανε, δεν έχουν γίνει μελέτες που να εκφράζουν όλο τον πληθυσμό, με αντιπροσωπευτικό δείγμα. «Και ντρέπομαι που το λέω, είναι τρελό να έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες για μελέτες πολιτικές και να μην έχουμε αντίστοιχα δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Για αυτό έχουμε τόσο πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας», υπογράμμισε η ίδια.   

«Γιατί αν το ξέραμε αυτό πριν από τρεις μήνες ό,τι θα προκύψει, μπορεί να μην έχουμε απόλυτη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν πιο προετοιμασμένοι [...] εκεί είναι το πρόβλημα και παραμένει», τόνισε η κα Λινού, προειδοποιώντας πως αν δεν διορθωθεί άμεσα «η δυνατότητα να έχουμε διαφάνεια και πραγματικά τεστ, δεν θα μπορέσουμε να συμβουλεύσουμε κανέναν».   

Για τα σχολεία   

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, η κα Λινού απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών.   

«Αν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά, να μην είναι ταυτόχρονη για όλες τις τάξεις, τότε ναι. Διαφορετικά θα έχουμε συρροή. Θα μπορούσαν ανά μισή ώρα να πηγαίνουν τα παιδιά», είπε για το θέμα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να διευρυνθεί το τηλεμπόριο και οι δυνατότητες delivery προϊόντων, προκειμένου να μη χρειάζεται να πάνε οι καταναλωτές στα καταστήματα. 


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου