Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Άλλους τους πτωχεύουν κι άλλους τους... κουρεύουν



Πώς ξετυλίγεται το κυβερνητικό σχέδιο που από τη μία πλευρά εξασφαλίζει την «αμνήστευση» των τραπεζιτών για τα «θαλασσοδάνεια» των μεγαλόσχημων και από την άλλη οδηγεί νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στον Καιάδα της αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Ενώ ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η «δεύτερη ευκαιρία» αποτελούν πλέον ακόμα ένα βολικό σκαλοπάτι διαφυγής των μεγάλων και καταστροφής των μικρών επιχειρήσεων και των χρεωμένων νοικοκυριών, η κυβέρνηση συνεχίζει με κάθε τρόπο τη διευκόλυνση των μεγάλων δανειοληπτών, με πλήρη αποδιοργάνωση των εργασιακών συνθηκών των τραπεζοϋπαλλήλων και συνεχείς νόμους για τη διαχρονική ασυλία των στελεχών και των διοικήσεων, οι οποίες ξεφορτώνονται όσο όσο σε funds και εταιρείες τα «κόκκινα» δάνεια με ασυνήθιστα ευνοϊκούς όρους «κουρέματος».

Οι όποιοι εγχώριοι και όχι μόνο έλεγχοι, με την ασυλία των τραπεζιτών απολύτως κατοχυρωμένη, παύουν να έχουν αντικείμενο, ενώ οι αφοπλισμένοι εισαγγελείς -ακόμα κι αν έχουν το κίνητρο εφαρμογής του δίκαιου- βλέπουν τις τράπεζες με τα κιάλια.

Οσοι πήραν στην πορεία προς τη χρεοκοπία της οικονομίας τα υπέρογκα θαλασσοδάνεια με τις ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες εξασφαλίσεις σήμερα απαλλάσσονται με νόμους και ειδικές ρυθμίσεις από την υποχρέωση καταβολής των χρεών τους. Τα «κόκκινα» δάνεια και οι τόκοι τους, υπό το βλέμμα του διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών, «κουρεύτηκαν» και εξακολουθούν να «κουρεύονται» με... την ψιλή μηχανή μέσω των funds που τα εξαγοράζουν ακόμα και κάτω από το μισό της αξίας τους.

Οι τραπεζίτες πωλούν ακόμα και τις εμπράγματες εγγυήσεις των χρεωμένων (πλοία, βίλες κ.λπ.) σε τιμές εξευτελιστικές. Οι ίδιοι βέβαια έχουν διασφαλίσει την αναδρομική και τη μελλοντική ασυλία τους, με πλήρη ποινική απαλλαγή ακόμα κι αν μεγάλα κεφάλαια που μπήκαν στις τράπεζές τους από το υστέρημα του κόσμου διέφυγαν παράνομα στο εξωτερικό. Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι αυτοί που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια τα μεταπωλούν σε καλύτερες τιμές, ενώ συχνά οι αγοραστές είναι εταιρείες συμφερόντων εκείνων που πήραν τα αρχικά δάνεια!

Με μια ολομέτωπη νομοθετική επίθεση η κυβέρνηση εμποδίζει τη δικαιοσύνη ακόμα και να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Αδιαφορώντας για τα δικαστικά βουλεύματα, για τις αποφάσεις του ΣτΕ, για τις απόψεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής με το «έτσι θέλω» εφαρμόζει το κραυγαλέο πολιτικό της σχέδιο.

Το κυβερνητικό σχέδιο σε πέντε βήματα

● Το πρώτο βήμα ήταν η αλλαγή του νέου Ποινικού Κώδικα, που θέσπισε την εξαίρεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον δημόσιο τομέα ώστε να πάψει η αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα σε αδικήματα απιστίας, με στόχο την ασυλία των τραπεζιτών.

● Στη συνέχεια, με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της πανδημίας δόθηκε μεν παράταση για τις διοικήσεις φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων κ.λπ. να υποβάλουν τις τυχόν εγκλήσεις για αδικήματα απιστίας, αλλά οι τράπεζες εξαιρέθηκαν από την παράταση.

● Ενώ τα επισφαλή δάνεια εφοπλιστών, επιχειρηματιών, κομμάτων και ΜΜΕ γονάτισαν την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, καμία από αυτές δεν θέλησε να ασκήσει το δικαίωμα της έγκλησης κατά των στελεχών της που παρείχαν τα παραπάνω δάνεια. Η αρχή της ισότητας έγινε για άλλη μία φορά κουρελόχαρτο. Κι αυτό δεν το λένε μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, αλλά τα πλέον αρμόδια χείλη των φορέων της Δικαιοσύνης.

● Η συνέχεια γίνεται με τον νόμο της πτώχευσης των πολλών, εφόσον οι τράπεζες χρειάζονται πάλι ζεστό χρήμα, παρά τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Οι καταθέσεις που διοχετεύτηκαν στα θαλασσοδάνεια, θα αναπληρωθούν με τη ρευστοποιημένη περιουσία των υπό πτώχευση πολιτών και μικρών επιχειρήσεων.

● Η επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου και ποινικοποίησης της φτώχειας κορυφώνεται με το τελευταίο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει την ταχεία εκδίκαση των εκκρεμών αιτήσεων δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη, χωρίς δίκη σε ακροατήριο και με διαγραφή των υποθέσεων για τις οποίες δεν θα υποβληθούν αιτήσεις επαναπροσδιορισμού. «Το νομοθέτημα μοιάζει να έχει δοθεί στο υπουργείο χέρι με χέρι από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Δεν τηρεί ούτε φύλλο συκής, έτσι για τα προσχήματα», επισημαίνεται σε ένα από τα σχόλια για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Τα «θαλασσοδάνεια» των ισχυρών της ναυτιλίας που... τα πήρε η θάλασσα

 

έσα από παλιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης των τραπεζών με θαλασσοδάνεια των ισχυρών που πληρώνονται με αίμα από τον φορολογούμενο πολίτη. Τα θαλασσοδάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (300 εκ. ευρώ) και των ΜΜΕ (1,3 δισ. ευρώ) διερευνήθηκαν –αλλά παραμένει άγνωστο αν και πώς διευθετήθηκαν- από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, μια ειδική κατηγορία δανείων εξυπηρετούμενων με ιδιαιτέρα χαριστικούς όρους είναι όσα αφορούν τους Ελληνες εφοπλιστές και τις δαιδαλώδεις εταιρείες τους. Κεντρικός πρωταγωνιστής σε πολλές από αυτές τις κερδοφόρες συναλλαγές ο Ομιλος Λογοθέτη. Σ’ αυτά, ο όρος «θαλασσοδάνεια» γίνεται μια εξοργιστική κυριολεξία. Απαριθμούμε, μέσα από την υπενθύμιση χαρακτηριστικών υποθέσεων και αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων:

● «Στον αφρό τα «θαλασσοδάνεια» του εφοπλιστή Βενιάμη, μεγαλομετόχου της MIG και του IRF. Τα δάνεια αυτά, με τις εγγυήσεις - σκουπίδια, φορτώθηκαν εν τέλει, ύστερα από τις περιπέτειες του ομίλου, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σήμερα προσπαθεί να βρει λύσεις, αλλά... χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα σωσίβια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξει έτσι ένας νέος κύκλος δικαστικών εμπλοκών για τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» («Το Ποντίκι» 17/5/2018). «Τα δάνεια εξυπηρετούνται σύμφωνα με τις συμβατικές προβλέψεις και είναι απολύτως ενήμερα» δήλωνε ο Θ. Βενιάμης αφού κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης αδικημάτων στις 18/2/2015, κάνοντας λόγο για βυτιοφόρα λάσπης (17/5/2018, enikos.gr).

● Μετά την κακουργηματική δίωξη σε βάρος 14 προσώπων για δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην επενδυτική εταιρεία IRF European Finance Investments Ltd (το πρώτο κομμάτι που διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία της Marfin), οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος επέλεξαν να βάλουν στην επόμενη λίστα της έρευνας τους 4 γνωστούς Ελληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες (Πηλαδάκης, Κούμπας, Βενιάμης και Ζολώτας) που είναι οι δανειολήπτες της τράπεζας Marfin (mononews.gr, 22/12/2016).

● Με έγγραφο της ανακρίτριας για την υπόθεση «επισφαλών» κατά την κατηγορία χρηματοδοτήσεων εταιρειών από την (πρώην) Marfin, δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της πλοιοκτήτριας Αγγελικής Φράγκου, καθώς και των εταιρειών IRF και Amadeus.

Η υπόθεση αφορά δάνεια ύψους 178 εκ. ευρώ... Η εφοπλίστρια επικαλείται την αρχική αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την εισαγγελέα (σ.σ. Γ. Τσατάνη), ενώ πηγές της τράπεζας ανέφεραν ότι είχε επέλθει συμφωνία με καταβολή 25 εκ. ευρώ και διακανονισμό για τα υπόλοιπα (capital.gr, 5/11/2018).

● Οικογένεια Λεντούδη, με δάνειο 130 εκατ. ευρώ. «Σκάνδαλο: Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης πέτυχε “κούρεμα” δανείων 110 εκατ. ευρώ» (in.gr).
● Οικογένεια Μαδιά με δάνειο 72 εκατ. ευρώ πέτυχε «κούρεμα» 61,5 εκατ. ευρώ (Documento).
● Ομιλος Τσάκου, δάνειο 200 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» 165 εκατ. ευρώ (Documento).
● Οικογένεια Λαιμού, δάνειο 42 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» 34,8 εκατ. ευρώ (Documento).

● Eφοπλιστής Βαλέντιος Βαλέντης, εταιρεία Pyxis Tankers. Πέτυχε την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 26,9 εκατ. δολαρίων μέσω νέου δανείου ύψους 20,5 εκατ. δολαρίων, πενταετούς διάρκειας, και με 2,1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Συμφώνησε επίσης με τον προηγούμενο πιστωτή του να διαγραφεί το υπόλοιπο των 4,3 εκατ. δολαρίων (mononews.gr).

● Costamare, συμφερόντων Κωστή Κωνσταντακόπουλου: εξασφάλισε αύξηση της ρευστότητάς της κατά 65 εκατ. δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια. Συμφώνησε αναχρηματοδότηση οφειλόμενου ποσού 299,8 εκατ. στο πλαίσιο πιστωτικής διευκόλυνσης του 1 δισ. δολαρίων από το 2008 (mononews.gr).

● Nαυτιλιακή Danaos του Γιάννη Κούστα: με τη συμφωνία αναχρηματοδότησης οφειλής 2,2 δισ. δολαρίων, που έληγε στο τέλος του έτους, το χρέος της εταιρείας παρατείνεται για πέντε χρόνια και μειώνεται κατά 551 εκατ. δολάρια (mononeus.gr).

● Star Bulk Carriers, Πέτρος Παππάς: με συμφωνίες νέων δανείων ύψους 550 εκατ. δολαρίων με πέντε τράπεζες, που έκλεισαν Απρίλιο και Μάιο, κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει όλες τις πληρωμές χρέους που ήταν προγραμματισμένες για το 2018 και το 2019. Οι συμφωνίες παρατείνουν τις αποπληρωμές δανείων για έως και τρία χρόνια και μειώνουν τις ετήσιες δαπάνες για τόκους κατά 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Πήρε νέο δάνειο 30 εκατ. δολαρίων από την Εθνική για να αναχρηματοδοτήσει υπόλοιπο δανείου 34,76 εκατ. (από τη γερμανική Commerzbank). Τον Απρίλιο συμφώνησε με την DNB Bank για ένα ύψους 310 εκατ. δολαρίων (mononews.gr).

● Diana Shipping, Συμεών Παληός: τον Ιούνιο συνήψε ένα νέο πενταετές δάνειο ύψους 75 εκ. δολαρίων. Θα χρησιμοποιηθεί μαζί με μετρητά για την αποπληρωμή δανείου ύψους 130 εκατ. δολαρίων στην BNP Baribas (mononews.gr).

● Ομιλος Μαρινάκη 1: είχε δανειοδοτηθεί από τη Λαϊκή Τράπεζα με 36 εκατ. ευρώ επί προεδρίας Βγενόπουλου. Βάσει έκθεσης της PWC, το 2013, τα δάνεια αυτά δεν ήταν καλυμμένα, λόγω πτώσης των μετοχών που είχαν μπει ως εγγυήσεις. Τα προβληματικά δάνεια πέρασαν στην Πειραιώς και σήμερα υπολογίζεται πως ο Ομιλος Μαρινάκη, ακόμη και στην περίπτωση που κατασχεθούν οι μετοχές-εγγυήσεις, θα χρωστάει πάνω από 20 εκατ. (Documento).

● Ομιλος Μαρινάκη 2: η CPP –θυγατρική ναυτιλιακή της Capital Maritime & Trading, που ελέγχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης- πήρε νέο δάνειο 460 εκατ. δολ. από τις τράπεζες HSH Nordbank AG και ING Bank N.V. για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 580,6 εκατ. δολαρίων που είχαν συναφθεί μεταξύ 2007 και 2013 (fortunegreece.com, 8/9/2017).

● Ομιλος Λογοθέτη - Libra Group: παρά τα κέρδη του από την εξαγορά δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2017 από την Πειραιώς, με δάνειο που πήρε από την ίδια (!) και έναντι τιμήματος 320 εκατ., δεν έχει καταβάλει παρά 94 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή ελέγχεται ως προβληματική σε πόρισμα που συνέταξε την ΤτΕ. Ο όμιλος αντεπιτέθηκε τον περασμένο Ιούλιο με αγωγή αποζημίωσης 400 εκατ. ευρώ εναντίον πρώην στελεχών της, ακόμη και χαμηλόβαθμων στελεχών ή απλών εργαζομένων της Πειραιώς (euro2day.gr, 5/7/2020).

● Oικογένεια Λασκαρίδη: επωφελήθηκε από «κούρεµα» 26 εκατ. ευρώ. Η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια, που μέσω offshore έχει συνδεθεί με τη χρηματοδότηση της εταιρείας της συζύγου του πρωθυπουργού αλλά και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ενώ προβλήθηκε ως «εθνικός ευεργέτης» για τα αποτυχημένα παγουρίνια στους μαθητές των δημοτικών, έχει πετύχει «κούρεμα» 60% σε δανειακές οφειλές της. Το ανορθόδοξο της συναλλαγής επισημαίνεται σε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το «κούρεμα» επιτεύχθηκε αφού τα δάνεια του Ομίλου Λασκαρίδη περιλαμβάνονταν σ’ αυτά που εξαγόρασε από την Πειραιώς ο Ομιλος Λογοθέτη (Documento).

Κέρδη και αισιοδοξία!

Διόλου παράξενο που περιχαρείς οι Ελληνες εφοπλιστές με τις ξένες σημαίες αντικρίζουν αισιόδοξα το μέλλον όπως δήλωσαν -διαδικτυακά λόγω πανδημίας- στο 7ο Capital Link Shipping Forum οι Ευάγγελος Μαρινάκης, Πέτρος Παππάς, Γιώργος Προκοπίου, Νίκος Τσάκος και η Αγγελική Φράγκου.

«Ολοι συμφώνησαν ότι η ναυτιλία εν μέσω πανδημίας όχι μόνο δεν επλήγη, αλλά είδε τις ναυλαγορές να αναπτύσσονται σε ρυθμούς ανέλπιστους. Γεγονός που απέδειξε τον κομβικό ρόλο της θαλάσσιας βιομηχανίας στη διασφάλιση προμήθειας πρώτων υλών, ενέργειας και αγαθών κάλυψης των αναγκών που δημιουργήθηκαν στον παγκόσμιο πληθυσμό λόγω του κορονοϊού.

Πανδημία, η οποία όπως τόνισαν θα βγει σε καλό για τον κλάδο αφού λόγω των δυσκολιών που έχουν προκληθεί δεν δίνονται πολλές νέες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων, οπότε δεν θα αυξηθεί η προσφερόμενη χωρητικότητα άρα οι ναύλοι θα κινηθούν σε πολύ καλά επίπεδα (newmoney.gr., 23/10/2020).

 

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου