Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ : Επιδότηση 5.750.000 ευρώ σε αλιείς για την απόσυρση της βιντζότρατας



Την επιδότηση συνολικού ύψους 5.750.000 ευρώ για τους αλιείς σχετικά με την απόσυρση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος, που σύρεται από σκάφος, ή βιντζότρατα» αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) για αλιευτικά σκάφη που ενεργοποίησαν άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) έστω και για μία από τις χρονιές 2017, 2018, 2019 ή 2020 αγγίζει τις 25.000 ευρώ ανά σκάφος.

Σε ό,τι αφορά τα αλιευτικά σκάφη που είχαν αλλά δεν ενεργοποίησαν την άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) τα αντίστοιχα έτη η επιδότηση ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά σκάφος.

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αλιείς - πλοιοκτήτες των 232 αδειοδοτημένων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» σε όλη την επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους, εφόσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020, δραστηριοποιούνται στην αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» και θα έχουν προβεί στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους και καταχώριση της διαγραφής του εργαλείου αυτού στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο.

Επισημαίνεται ότι οι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τις αλιευτικές δραστηριότητες τους με άλλα αλιευτικά εργαλεία (ως παράκτιοι) για τα οποία διατηρούν άδεια.

«Η αίτηση/δήλωση γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


πηγή

6 σχόλια:

  1. ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελα βορίδη μάγκα έδωσες χρήμα για το μαριδάκι και μήπως συνεχίζουν και ψαρεύουν αφού έλεγχος δεν γίνεται, δεν μπορείς κι εσύ να τους σταματήσεις είσαι λίγος όπως και οι προηγούμενοι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nαι, να φύγει η βιντζότρατα αλλά δε μας λένε τί καινούριο έρχεται; Φοβού τους Δαναούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΑΝΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΑΤΕΣ ΠΟΟΥ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΑΛΑΔΕΣ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ,ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν το ψαρεμα με βιτζοτρατα, ή με ανεμότρατα ή με γρι γρι, ή με οποιονδήποτε τρόπο , γινόταν όταν πρέπει , όπου πρέπει και με τρόπους που να μην μειώνουν όλο και περισσότερο τα ιχθυοαποθέματα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Τους τρόπους, μεθόδους κανονισμούς κλπ τους έχουν ανακαλύψει και τους εφαρμόζουν με τεράστια επιτυχία σε άλλες μεσογειακές χώρες. Εκεί ο ψαράς δεν είναι ολη την μερα πνιγμένος μέσα στο λέπι και την ψαρίλα. Έχει χρόνο και να πλυθεί, και να ενημερώνεται και να εκσυγχρονίζεται συνεχώς και να έχει φυσιολογική ζωή με ελεύθερο χρόνο σαν όλους τους άλλους χωρίς να λείπουν λεφτά απο το σπίτι. Στην Ελλάδα έχουμε το πρόβλημα. Ο λόγος είναι ένα μείγμα διαπλοκής (μεγάλο μέρος του στόλου των μεγάλων σκαφών ανήκει σε παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες μέσω υπεράκτιων εταιριών) με αμορφωσιά και απελπιστικούς ρυθμούς εργασίας στους απλούς μεμονωμένους ψαράδες. Όλοι συμφωνούν ότι τα ψάρια είναι όλο και λιγότερα. Και δεν χρειάζεσαι να ξέρεις πεςρισσότερα απο όσα μαθαίνεις στο Δημοτικό για να καταλάβεις ότι μείον μείον μείον μείον κάποια στιγμή μηδέν. Και το μηδέν ακόμα και να το αφήσεις μετά δεν ξαναγεννάει. Μετά απο εκατό χρόνια και άν έχει μείνει ικανός πληθυσμός απο το κοπάδι που έμπαινε στο κόλπο κάθε Νοέμβρη. Αν δεν μείνει τίποτα δεν ξανάρχονται τέτοια ψάρια. Αυτά που πάνε στις άλλες θάλασσες θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στις άλλες θάλασσες. Οι μεγαλοκαρχαρίες δεν νοιάζονται διότι θέλουν κέρδη σήμερα όπως τα παράσιτα. Αν ψοφήσει ο ξενιστής, ο οργανισμός τον οποίο απομυζούν, έγκαιρα θα πουλήσουν τουλάχιστον όσο αγόρασαν και θα πάνε να βάλουν τα λεφτά τους να πίνουν άλλου οργανισμού το τελευταίο αίμα. Κάνουν αυτό που λέμε αρπαχτή. Βάζουν όμως μπροστά σε κάθε υγιή φωνή για σωστή διαχείριση της θαλάσσιας ζωής τους απλούς ψαράδες , που προκειμένου να ζήσουν δουλεύουν όλο και περισσότερο ρίχνοντας όλο και περισσότερα λεφτά πίσω σε εργαλεία γιατί τα ψάρια σώνονται. Αυτοί μέσα στον καθημερινό εργασιακό πανικό τους εξαπατούνται εύκολα απο τους μεγαλοκαρχαρίες που τους λένε ότι κάποιοι θέλουν να σας κλείσουν την δουλειά και τελικά μπαίνουν μπροστά για να φαίνεται πως όποιος αντιδρά με την λεηλασία της θάλασσας θέλει να πεινάσουν οι κακόμοιροι οικογενειάρχες ψαράδες. Και τελικά πεινάνε και φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο απο το επάγγελμα γιατί τα όλο και λιγότερα ψάρια δεν φτάνουν. Αυτοκτονούν όταν δεν ακούνε τις σοβαρές προτάσεις για σωστή διαχείριση της θάλασσας και μπαίνουν μπροστά να προστατέψουν τα λαμόγια, αλλά δεν το ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εμμονή είναι σύμπτωμα ψυχασθένειας. Γράφεις πολλά για να μας πείσεις. Κουράζεσαι αδίκως. Κανείς δε διαβάζει τόσο μεγάλα σχόλια. Πέσε στην πρόεδρο της Κίρρας να κοιτάξει το νερό γιατί μάλλον σε πειράζει στη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή