Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Χιλιάδες διωκόμενοι Τούρκοι στην Ελλάδα έχουν ζητήσει άσυλο. Συνεχίζουν να έρχονται κι άλλοι.

Αμείωτοι είναι οι ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. 
Ίσως μερικοί Έλληνες να πιστεύουν ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο είναι πρόβλημα. Έχουν δίκιο σε ορισμένα σημεία, αλλά κανείς δεν αφήνει πρόθυμα τη χώρα του. Φωτ.: Ryan Lucas-Henderson
Ίσως μερικοί Έλληνες να πιστεύουν ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο είναι πρόβλημα. Έχουν δίκιο σε ορισμένα σημεία, αλλά κανείς δεν αφήνει πρόθυμα τη χώρα του. Φωτ.: Ryan Lucas-Henderson 


Της ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ 

ΑMEIΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Από το 2016 –μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα– μέχρι σήμερα, έχουν αιτηθεί για να λάβουν καθεστώς ασύλου περισσότεροι από 8.000, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ενώ αυτοί που βρίσκονται συνολικά στη χώρα, μαζί με αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, εκτιμάται από τους ίδιους ότι είναι 3 φορές παραπάνω.   

Πολλοί από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απολύθηκαν είτε ως κατηγορούμενοι για σύνδεση με το κίνημα των γκιουλενιστών, είτε ως ακτιβιστές, αντικυβερνητικοί κ.ά., με τη γενική κατηγορία που το καθεστώς Ερντογάν αποδίδει σε όλους, αυτή του «τρομοκράτη» ή του συνεργάτη «τρομοκράτη».   

Το περασμένο Σάββατο έφτασαν στη Χίο για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα άλλοι 26 Τούρκοι, που δήλωσαν ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Με λίγες ώρες διαφορά, είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Ζακύνθου κι ένα σκάφος που ρυμουλκήθηκε στο Κατάκολο, στο οποίο βρίσκονταν 75 άτομα που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό, πιθανόν ήταν κουρδικής ή τουρκικής καταγωγής.   

Πάντως δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη δουλειά τους στην Τουρκία, αφού τα σχολεία του δικτύου του άλλοτε συνεργάτη του Ερντογάν, Γκιουλέν, έχουν κλείσει, και πολλοί κρύβονται για να μη φυλακιστούν. Το όνειρο των περισσοτέρων είναι να δραπετεύσουν από την Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα κι από εκεί, πολλοί θέλουν να πάνε στη Γερμανία (1ος προορισμός) ενώ άλλοι θέλουν να μείνουν εδώ (2ος προορισμός) και αν αλλάξουν τα πράγματα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.   

«Μετά το ναζιστικό καθεστώς, οι περισσότεροι Γερμανοί είπαν: "Ω, δεν ήξερα για το Ολοκαύτωμα". Έτσι και στην Τουρκία. Κάποιοι κάνουν ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα γνωρίζουν ήδη, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να το αγνοούν».   

Τούρκος αντικαθεστωτικός, ο Χακάν Μπ. που ζει εδώ, αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τελευταία και είναι πιο επικίνδυνα. Όχι για όλους, αλλά για τους Τούρκους αντιφρονούντες και τους γκιουλενιστές που καταζητούνται.   

«Δεν αποκλείεται μεταξύ όσων βρίσκονται στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες να υπάρχουν και κάποιοι πληροφοριοδότες του Ερντογάν. Κάποιοι φίλοι μου που ζουν εδώ ανησυχούν για αυτό, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα: χιλιάδες αθώοι άνθρωποι διώκονται από καθεστώς. Πολλοί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, απήχθησαν, εξαφανίστηκαν. Ο αδερφός μου παραμένει στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια. Η αδερφή μου, που τώρα αποφυλακίστηκε, ήταν κι αυτή κρατούμενη μαζί με το μωρό της. Ο καλύτερος φίλος μου κρύβεται για να μην τον συλλάβουν και αναζητά ευκαιρία για να έρθει» αναφέρει.   

«Υπάρχουν αντιστασιακοί στην Τουρκία που αγωνίζονται και διώκονται, αλλά πολύ λίγοι ξέρουν τα ονόματα και τις ιστορίες τους. Μετά το ναζιστικό καθεστώς, οι περισσότεροι Γερμανοί είπαν: "Ω, δεν ήξερα για το Ολοκαύτωμα". Έτσι και στην Τουρκία. Κάποιοι κάνουν ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα γνωρίζουν ήδη, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να το αγνοούν».   


Το όνειρο των περισσοτέρων είναι να δραπετεύσουν από την Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα κι από εκεί, πολλοί θέλουν να πάνε στη Γερμανία (1ος προορισμός) ενώ άλλοι θέλουν να μείνουν εδώ (2ος προορισμός) και αν αλλάξουν τα πράγματα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το όνειρο των περισσοτέρων είναι να δραπετεύσουν από την Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα κι από εκεί, πολλοί θέλουν να πάνε στη Γερμανία (1ος προορισμός) ενώ άλλοι θέλουν να μείνουν εδώ (2ος προορισμός) και αν αλλάξουν τα πράγματα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.



Ο Χαμίτ Α. είναι δημοσιογράφος στην Τουρκία και κρύβεται. «Δοκιμάσαμε να δούμε αν μπορούμε να περάσουμε τον Έβρο, αλλά χρειάζεται οδηγός για να σε περάσει στα σύνορα. Και οι οδηγοί απαιτούν πολλά χρήματα. Επίσης χρειάζεται κανείς επιπλέον χρήματα μέχρι να στήσει μια νέα ζωή στην Ελλάδα».   

Στην ερώτηση πώς εμπιστεύονται τους άγνωστους οδηγούς αυτοί που καταζητούνται από το καθεστώς Ερντογάν, ο Χαμίτ απαντά: "Ναι, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Μερικοί από αυτούς συνεργάζονται με την τουρκική αστυνομία, οπότε δεν τους εμπιστευόμαστε όλους, αλλά για πολλούς οδηγούς είναι μια κερδοφόρα δουλειά. Κερδίζουν περίπου 1.500-2.500 ευρώ ανά άτομο.   

Ίσως μερικοί Έλληνες να πιστεύουν ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο είναι πρόβλημα. Έχουν δίκιο σε ορισμένα σημεία, αλλά κανείς δεν αφήνει πρόθυμα τη χώρα του. Κάποια στιγμή οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δουν τι συμβαίνει και να ασχοληθούν με την Τουρκία. Ως τώρα αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είτε το αγνοούν, είτε σιωπούν για το καθεστώς του Ερντογάν. Αλλά ο Ερντογάν αποτελεί κίνδυνο τόσο για την Τουρκία, όσο και για την ΕΕ». 




Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου