Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Οι πλούσιοι του «1%» ευθύνονται για υπερδιπλάσιους ρύπους CO2 στην ατμόσφαιρα από το φτωχότερο 50%

Συνολικά, πάνω από τους μισούς ρύπους CO2 (52%) συνδέονται με το 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως


Το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη «ευθύνεται» για την εκπομπή υπερδιπλάσιων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τον μισό, φτωχό πληθυσμό της γης, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.    

Tην περίοδο 1990- 2015, η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και η μέση θερμοκρασία της Γης ανέβηκε κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.   

Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, μόλις 63 εκατομμύρια άνθρωποι ευθύνονται για το 15% της συνολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια - «το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων του κόσμου».   

Το ποσοστό αυτό είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για το 50% του φτωχότερου πληθυσμού της Γης, ενώ συνολικά, πάνω από τους μισούς ρύπους CO2 (52%) συνδέονται μόλις με το 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως - δηλαδή περίπου 630 εκατομμύρια άτομα.   

Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων έχει κατά κεφαλή ετήσια εισοδήματα άνω των 35.000 δολαρίων, ενώ το 1% των πιο πλούσιων κερδίζει τουλάχιστον 100.000 δολάρια ετησίως.    

Ο επικεφαλής πολιτικής και έρευνας της Oxfam, Τιμ Γκορ, σχολιάζει πως ο «παγκόσμιος προϋπολογισμός άνθρακα» σπαταλιέται για να αυξηθεί η κατανάλωση «από όλους όσοι είναι ήδη πλούσιοι» και όχι για τη συλλογική βελτίωση της ανθρωπότητας. 

«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι», σχολιάζει.    

Όπως όμως προειδοποιεί, υπάρχει όριο στον άνθρακα που μπορεί να προστίθεται ετησίως στην ατμόσφαιρα, «αν θέλουμε να αποφύγουμε τον χειρότερο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο άνθρακας χρησιμοποιείται για το καλύτερο δυνατό [...] και το καλύτερο δυνατό και πιο ηθικό είναι ο στόχος μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλη την ανθρωπότητα».   



Με πληροφορίες από Oxfam και Guardian 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου