Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ .. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΟΥ

























Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Φωκίδας με την επωνυμία «Ο Ναυτίλος» ιδρύθηκε πριν από πολλά χρόνια με βασικό στόχο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με την προστασία και την βελτίωση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Μοναστηρακίου.  Η ίδρυσή του αντιστοιχούσε στην παράλληλη εμφάνιση μεγάλου αριθμού συλλόγων με παρόμοιο χαρακτήρα και στόχους σε άλλες περιοχές της χώρας. Ξεφεύγει από το παρόν κείμενο η λεπτομερής ιστορική καταγραφή της δράσης του Ναυτίλου, είναι όμως κάτι που θα έπρεπε κάποτε και ίσως σύντομα να γίνει. Στις σημαντικές επιτεύξεις της δραστηριοποίησης του Ναυτίλου καταγράφονται η παρεμπόδιση πολεοδομικών αυθαιρεσιών στην περιοχή του Παραθάλασσου  καθώς και η δενδροφύτευση στην ομώνυμη παραλία.
Στις μέρες μας , έχει γίνει σαφέστερος ο αποφασιστικός ρόλος του περιβάλλοντος σε μια σειρά πλευρών της καθημερινής ζωής. Για το λόγο αυτό έχει καταστεί κρισιμότερη η ανάγκη προστασίας του. Παράλληλα, οικισμοί όπως το Μοναστηράκι δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ως απομονωμένες οντότητες αλλά σαν μέρη ενός ευρύτερου οικιστικού δικτύου, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με το οποίο μοιράζονται τα προβλήματα.
Μέσα στις νέες συνθήκες, ένας περιβαλλοντικός σύλλογος όπως ο Ναυτίλος πρέπει να αποκτήσει δυναμικό ρόλο και ευέλικτη λειτουργία. Η συζήτηση των θεμάτων μια φορά τον χρόνο, όπως συνηθιζόταν στους τοπικούς συλλόγους, πλέον είναι ανεπαρκής. Η χρήση του διαδικτύου δίνει την δυνατότητα μιας διαφορετικής λειτουργίας του συλλόγου με τη δυνατότητα τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών και άμεσης συζήτησης των θεμάτων που ανακύπτουν. Με τον τρόπο αυτό και το ΔΣ δεν θα είναι απομονωμένο στην αντιμετώπιση των θεμάτων και θα έχει την άμεση βοήθεια των μελών και την έγκριση των αναγκαίων ενεργειών. Η χρήση του διαδικτύου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης μελών που δεν βρίσκονται στο χωριό την περίοδο της γενικής συνέλευσης αλλά και να προσελκύσει νέα μέλη από νεότερες ηλικίες.
Μέσα από το σκεπτικό αυτό, προκύπτει ως άμεσος στόχος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ιστοσελίδας του Ναυτίλου. Η συζήτησή για τα περιεχόμενα και την οργάνωσή της δομής της ιστοσελίδας μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με στόχο να ενεργοποιηθεί μέσα στο Φθινόπωρο.
Επίσης επείγει συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της δράσης του Ναυτίλου και τους μελλοντικούς του στόχους. Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια καταναλώθηκε πολλή ενέργεια του συλλόγου και μάλλον με λάθος τρόπο για ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως είναι ο επιζωγραφισμός του τούνελ στο δρόμο προς το Παραθάλασσο. Οποιαδήποτε επέμβαση στο τούνελ αποτελεί επέμβαση στο δημόσιο χώρο και αφορά όλους τους πολίτες του Μοναστηρακίου. Δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση των μελών ενός συλλόγου, ακόμα και αν έχει τις καλύτερες προθέσεις ή αν έχει βρει τον ικανότερο καλλιτέχνη. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καταστεί προσωπική υπόθεση μελών του Ναυτίλου. Κάθε ανάθεση έργου ακολουθεί μια σειρά κριτηρίων και βημάτων που απαιτούν την ενημέρωση και την έγκριση της συνέλευσης. Η τελική απόφαση παίρνεται με βάση την δημόσια παρουσία και συζήτηση των προτεινόμενων μελετών.
Το τούνελ αποτελεί σημαντικό θέμα για δύο διαφορετικούς λόγους που εμπίπτουν στις δραστηριότητες του Ναυτίλου:
-        Τη φύτευση της οροφής του τούνελ και της άμεσης περιοχής της, διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε κατασκευή τούνελ στο οδικό δίκτυο. Θα πρέπει να διερευνηθεί εάν περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό του έργου και δεν έγινε. Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να βρεθεί χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί το έργο.
-        Το δεύτερο θέμα και το σοβαρότερο είναι η ασφάλεια της λειτουργίας του. Το υλοποιημένο έργο έχει κακό σχεδιασμό με τυφλές γωνίες χωρίς ορατότητα.
Η ετήσια συνέλευση δεν μπορεί να είναι μια τυπική συγκέντρωση με επετειακό χαρακτήρα αλλά να λειτουργήσει ως  ευκαιρία έναρξης ενός διαλόγου για τον εντοπισμό των σύγχρονων περιβαλλοντικών θεμάτων, την ιεράρχισή τους, και τη δυνατότητα παρέμβασης του Ναυτίλου.

Μοναστηράκι 7 Αυγούστου 2020,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου