Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής -αυτής της φαρσοκωμωδίας που ανέβηκε από το μπουλούκι κολπαρισμένων ερασιτεχνών και δεν θα άντεχε ούτε μία μέρα σε επαρχιακό καφενείο, γιατί τα ζαρζαβατικά θα έπεφταν βροχή-, Ιωάννης Μπούγας, σημείωσε ότι τα μέλη της επιτροπής επιτέλεσαν με θεσμική προσήλωση το καθήκον τους και τόνισε ότι οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, καθώς «δεν πρόκειται μόνο για τέλεση αδικημάτων τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά το κοινό Ποινικό Δίκαιο, αλλά για έκνομες πράξεις που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Μέσα σε λίγες αράδες πολλά χοντρά ψέματα:
■ «Τα μέλη της επιτροπής επιτέλεσαν με θεσμική προσήλωση το καθήκον τους». Το μόνο καθήκον που επιτέλεσαν τα μέλη της επιτροπής τα οποία συγκροτούν την πλειοψηφία (Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ήταν το κομματικό καθήκον τους, όπως τους το υπαγόρευσε ο αφανής σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεν μπορεί να είναι θεσμικό καθήκον τους η παραβίαση του Συντάγματος, των νόμων και του Κανονισμού της Βουλής. Και είχαμε πολλά τέτοια παραδείγματα: έκοψαν από την επιτροπή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης, Τζανακόπουλος).
Κράτησαν όμως στην επιτροπή τον Θ. Πλεύρη, συνήγορο του Αντ. Σαμαρά ο οποίος έχει μηνύσει τον Παπαγγελόπουλο. Αρνήθηκαν να καλέσουν τον Αντ. Σαμαρά να καταθέσει, έδωσαν βάση στις καταγγελίες τριών εν ενεργεία εισαγγελέων οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά όργανα του κλάδου τους και αδιαφόρησαν πλήρως για τις κατηγορίες εναντίον των τριών εισαγγελέων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Έκλεισαν άρον άρον τις διαδικασίες αδιαφορώντας για τα δύο πορίσματα των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για την κ. Τουλουπάκη, έκαναν επιλεκτικές διαρροές στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης θάβοντας όσα στοιχεία δεν ευνοούσαν το αφήγημά τους, προσπάθησαν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων, επιχείρησαν να καλέσουν ως υπόπτους δημοσιογράφους και όταν γελοιοποιήθηκαν από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής αρνήθηκαν να τους καλέσουν ως μάρτυρες, μετέφρασαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis με τρόπο εξόφθαλμα προκλητικό -θα κόβονταν στις εξετάσεις της πρώτης μικρής σε συνοικιακό φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Ξεμπέρδεψαν στα γρήγορα και πέταξαν το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη, την οποία αποπειρώνται να καθοδηγήσουν προκειμένου να καταλήξει στην απόφαση που επιθυμούν.
■ «Οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς δεν πρόκειται μόνο για τέλεση αδικημάτων τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά το κοινό Ποινικό Δίκαιο…». Προσέξτε, δεν λέει ότι κατηγορούνται οι εγκαλούμενοι πως διέπραξαν αδικήματα, θεωρεί βέβαιο ότι έχουμε τέλεση αδικημάτων. Τέτοια σιγουριά, ενώ δεν έχει ακόμα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, μόνο οι στρατοδίκες της χούντας εξέπεμπαν. Την περίοδο εκείνη οι διαδικασίες ήταν τυπικές. Οι καταδίκες και οι ποινές ήταν γνωστές πριν οι υποθέσεις οδηγηθούν στο… ακροατήριο.
■ Σέβονται, λένε, τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής και οι κυβερνώντες την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιάρας είπε στη Βουλή το εξής αμίμητο: «Διασύρθηκαν και διαπομπεύτηκαν δέκα άνθρωποι απλά και μόνο από μια πολιτική σκοπιμότητα. Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί και λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί όλες». Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Από τις δέκα υποθέσεις οι εφτά έχουν πάει στο αρχείο, στον Ανδ. Λοβέρδο έχει ασκηθεί δίωξη και είναι σε εκκρεμότητα οι φάκελοι του Αδ. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραμόπουλου. Τι συστήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης; Να πάνε στο αρχείο οι φάκελοι Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου και να καταργηθεί η δίωξη κατά του κ. Λοβέρδου; Ας βγάλει έναν φετφά να τελειώνουμε. Να σταματήσει όμως το κόμμα του, με βεβαρημένο παρελθόν στο πεδίο αυτό, να υποδύεται τον προστάτη της διάκρισης των εξουσιών.
■ Και η αποθέωση της πολιτικής σκοπιμότητας. Αναφέρει επί λέξει το πόρισμα της Ν.Δ.: «Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα». Αν συνέβαινε αυτό, γιατί οι… φυσικοί ιδιοκτήτες του κράτους δεν παραπέμπουν και τον πρώην πρωθυπουργό; Μα γιατί είναι βίαιοι στα λόγια και δειλοί στις πράξεις, όπως όλοι οι δημαγωγοί. Δεν θέλουν τον Τσίπρα κατηγορούμενο γιατί μπορεί να αθωωθεί, τον θέλουν μονίμως ύποπτο για να κάνουν τα βρόμικα παιχνίδια τους.
● Συμπέρασμα: από την τρόπο που λειτούργησε η πλειοψηφία της επιτροπής αποδεικνύεται ότι έπραξε σωστά το ΜέΡΑ 25 που απείχε και έχει δίκιο βουνό το ΚΚΕ που υποστηρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν η έρευνα στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με ανακριτικά καθήκοντα, αλλά και η δίωξη υπουργών για πιθανά αδικήματα να υποτάσσεται στους εκάστοτε πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς».
Ανάγωγα
Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ήταν λιγότερο δικαστικό έγγραφο (μην ξεχνάμε ότι η επιτροπή λειτουργεί ως εισαγγελέας) και περισσότερο άρθρο για δεξιά εφημερίδα. Το μόνο που έλειπε ήταν το όνομα του αρθρογράφου, ο οποίος μπορεί να μην ήταν μέλος της προανακριτικής επιτροπής, κινούσε όμως τα νήματα από το παρασκήνιο.
Φαντάζομαι έπρεπε να κλείσει πριν τον ανασχηματισμό εκπέμποντας και ένα "μέμνησο" προς τον Πρωθυπουργό μπας και υποργουποιηθεί και κανείς από αυτούς, μετά από τέτοιο έργο που προσέφεραν. Ποιος προοσέφερε τα περισσότερα στην παράταξη αν όχι ο Πρόεδρος της Επιτροπής; Ε, λογικό δεν θα ήταν να τύχει της θετικότερης των αξιολογήσεων;
ΑπάντησηΔιαγραφή