Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Ανασχηματισμός: Οι μετακινούμενοι, οι "καρφωμένοι", οι καραμπόλες και τα "τρίγωνα"

Διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση ο στόχος του Κ.ΜητσοτάκηΟ "σκληρός πυρήνας" του κυβερνητικού σχήματος. Τα υπουργεία που θα γίνουν αλλαγές αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια θερινών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Τα νέα πρόσωπα.

"Ανακάτεμα της τράπουλας" με λίγες προσθήκες. Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζουν οι πληροφορίες και οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού η οποία διατηρείται "ζεστή" από τον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -που έχει τον πρώτο και αποκλειστικό λόγο - μίλησε για "διορθώσεις" στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με πρόσφατες δηλώσεις του «έφερε» τον ανασχηματισμό στο άμεσο διάστημα. Πάντως επισήμως το ενδεχόμενο ανασχηματισμού έχει διαψευσθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αμετακίνητοι

"Καρφωμένοι" στις καρέκλες τους θεωρούνται μια σειρά υπουργοί. Είτε γιατί αποτελούν την καρδιά του κυβερνητικού σχήματος, είτε γιατί τα χαρτοφυλάκια τους χαρακτηρίζονται από μακρόπνοες στοχεύσεις. Ανάμεσα τους συγκαταλέγεται το "δίδυμο" Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος που είναι οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού και επόπτες σε σημαντικό βαθμό του κυβερνητικού έργου.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο Νίκος Δένδιας που χειρίζεται τα ευαίσθητα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης στο  υπουργείο Περιβάλλοντος δύσκολα θα βρεθούν σε άλλο πόστο. Τα ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού για τον πρώτο και της απολιγνιτοποίησης για τον δεύτερο θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας. Νομοθετικές πρωτοβουλίες το ερχόμενο διάστημα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, δείγμα ότι δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο που εδρεύει στον Πειραιά. Στους επιτυχημένους υπουργούς λογίζονται ο Κυριάκος Πιερακάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον τελευταίο να είναι από τους σημαντικούς συμβούλους του πρωθυπουργού. Επίσης ο Βασίλης Κικίλιας έχει καταγράψει σημαντική δημοτικότητα ως υπουργός Υγείας, οπότε δύσκολα θα τεθεί θέμα για τον θώκο του.
Από παλιότερη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου
Από παλιότερη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου  EUROKINISSI

Αλλαγές

Οι επιδόσεις των υπουργών και ο τρόπος με τον οποίο απασχόλησαν την δημοσιότητα, θρυλείται πώς θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για τις αλλαγές που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.
Στους "μετακινούμενους" υπουργούς έχει καταγραφεί το όνομα του Χάρη Θεοχάρη. Πρόσωπο που έχει δεχθεί εσωκομματικά πυρά. Παρόλα αυτά είναι ένα ερώτημα του αν η αλλαγή του υπουργού Τουρισμού, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου θα δώσει τα πρέποντα μηνύματα. 
Έμπειρο στον συγκεκριμένο τομέα στέλεχος προκειμένου να αναλάβει θεωρείται η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει θητεύσει στην θέση αυτή στο παρελθόν με επιτυχία. Όμως θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο της είχε προταθεί αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, αλλά το αρνήθηκε. Συνολικά πάντως το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη "ακούγεται" ανάμεσα στα πρόσωπα που θα συναποτελέσουν το "διορθωμένο" κυβερνητικό σχήμα. Όμως εκφρασμένη πρόθεσή της, τουλάχιστον πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν να δραστηριοποιηθεί στο τομέα του πολιτισμού. Εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η Λίνα Μενδώνη η οποία και βρέθηκε προ μηνών στο "στόχαστρο" διαμαρτυριών για τους χειρισμούς στα ζητήματα της πρόνοιας των καλλιτεχνών.  Ενός κλάδου που πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία.
Πάντως το πρόσωπο της κυβέρνησης που το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί την σφοδρότερη κοινωνική κριτική είναι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οι αναχρονιστικές διατάξεις που θεσμοθέτησε με το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε πρόσφατα την έφεραν σε ευθεία σύγκρουση με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ συσπείρωσε εναντίον της και την αντιπολίτευση. Αποτελεί λοιπόν ερώτημα αν αυτά τα δεδομένα θα παίξουν κάποιο ρόλο για την διατήρηση του χαρτοφυλακίου της.
Αλλαγές δρομολογούνται – σύμφωνα με τη περιρρέουσα φημολογία – και στο υπουργείο Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης, με την κατάθεση του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία, αλλά και με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρχές του χρόνου φέρεται να έχει "κλείσει" έναν κύκλο παρεμβάσεων. Αρνητικά στο ενεργητικό του καταγράφεται και η υπόθεση των voucher των 600 ευρώ του οποίου η αναστολή αποτέλεσε ένα πλήγμα στο κυβερνητικό "προφίλ". Ως πιθανός να τον αντικαταστήσει  φέρεται ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού αφού υπήρξε διευθυντής του γραφείου του. Τυχόν μετακίνηση του Στέλιου Πέτσα θα αποφορτίσει πάντως και το θέμα των επιχορηγήσεων στα Μέσα Ενημέρωσης για την καμπάνια του «Μένουμε Σπίτι» που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση. Στην εξίσωση "μπαίνει" και το όνομα του Θεόδωρου Ρουσόπυλου που επίσης ακούγεται ως πιθανός υπουργός, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο  EUROKINISSI
Ερωτηματικά υπάρχουν για το οικονομικό επιτελείο. Είναι το πεδίο που θα συντελεστούν σημαντικές αλλαγές ατόχων, εξαιτίας της έλευσης του "πακέτου" του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πληροφορίες θέλουν να μην αλλάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Όμως ταυτόχρονα υπάρχουν σκέψεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση του υφυπουργού Οικονομικων  και αρμόδιου για τα δημοσιονομικά, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Το πλέον σημαντικό προσόν του θεωρείται η ταχύτητα και αποφασιστικότητα κινήσεων που είναι ιδιαίτερα επιθυμητό σε μία περίοδο επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.
Πολύ πιο πιθανές και ευρείες πιθανολογούνται οι αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών. Πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να περίμενε περισσότερα από μια σειρά στελεχών με τεχνοκρατικό προφίλ που έγιναν υπουργοί με βασικό κριτήριο την σχέση τους με την αγορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κριτήριο για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, από κυβερνητικής πλευράς θεωρείται η αποτελεσματικότητα. Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι θα ληφθούν υπόψη και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Είτε αυτό αφορά τις τάσεις του κόμματος, είτε τα λεγόμενα "τζάκια" της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου