Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΓΕΩΤΡΉΣΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΆΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΆΝΙ ΤΟΥ ΑΙΓΊΟΥ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΌ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ…

Κοινοβουλευτική Ερώτηση από Βελόπουλο. 
Σιγή ιχθύος από Χατζηδάκη

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής αναφορικά με  την προστασία του Κορινθιακού κόλπου από επικείμενες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο λιμάνι του Αιγίου κατέθεσε προ εβδομάδων ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Σύμφωνα  με  τοπικά  δημοσιεύματα  ηλεκτρονικού  τύπου  της  25ηςΑπριλίου  2020,  το  Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Ομοσπονδίας  Οικολογικών  Οργανώσεων  Κορινθιακού  κόλπου: «Η Αλκυών» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκθέτει την ανησυχία του για τα
δυνητικά προβλήματα, που δύνανται να προκύψουν, κατά την διάρκεια των επικείμενων  γεωτρήσεων  για  υδρογονάνθρακες,  στη  Δυτική  Ελλάδα,  καθώς  και  για  τις  αρνητικές  περιβαλλοντικές επιδράσεις, που θα έχουν αυτές, επισημαίνει ο  επικεφαλής της “Ελληνικής Λύσης” και ειδικότερα υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην υγεία, στο επίπεδο της ζωής και
γενικότερα, στο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου. 
Προτίθεσθε να μας απαντήσετε σε  ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου, ο σχεδιασμός των γεωτρήσεων για  υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα να προχωρήσει με γνώμονα την προστασία του  οικοσυστήματος του Κορινθιακού κόλπου, ρωτάει του υπουργούς ο Κ. Βελόπουλος και προσθέτει στην Ερώτησή του: 
Θεωρώντας ότι, το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την συνέχιση της συμπερίληψης  του  Κορινθιακού κόλπου  εντός του 
δικτύου «NATURA 2000», πώς θα  ενεργήσετε, προκειμένου να διασφαλίσετε τη μη απαλοιφή του ως άνω δεδομένου; Πότε, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα στηθεί η βάση εφοδιασμού και υποστήριξης των εγκαταστάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων στο νέο λιμάνι του Αιγίου και πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές γεωτρήσεις;
Από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνεται στην απάντησήι ότι υπάρχει υποχρέωση για τις πλατφόρμες/εγκαταστάσεις εξόρυξης αργού πετρελαίου μακριά από την ακτή, να διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας, καθώς και επαρκή εξοπλισμό σε άμεση ετοιμότητα για την καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή, ανάλογα με τη δυναμικότητα της εγκατάστασης και σύμφωνα με την κλιμάκωση ενεργοποίησης που προβλέπεται από το ανωτέρω Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. 
Το εάν και εφόσον το λιμάνι του Αιγίου δύναται να αποτελέσει βάση υποστήριξης των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν στη περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, καθώς και τα προαπαιτούμενα (μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων κ.λπ.) για τον ανάδοχο που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία των ΕΛ.ΠΕ., είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως επίσης τις Αρμόδιες Αρχές, όπου έχουν τη δικαιοδοσία να εκδίδουν σχετικές αδειοδοτήσεις/εγκρίσεις, τονίζει από την πλευρά του η Διοίκηση του Λιμένα Αιγίου και προσθέτει πως για την εκτέλεση τέτοιων έργων -εφόσον το λιμάνι του Αιγίου επιλεχθεί τελικά- θα τηρηθούν τα πρότυπα και οι πρακτικές που επιτάσσει η κείμενη Εθνική Νομοθεσία για την προστασία των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα που θα προκύψουν από την εκπόνηση των περιβαλλοντολογικών μελετών. 
“Ευελπιστούμε ότι οι όποιες ενέργειες της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» έχουν προφανή στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος και όχι την επιστροφή του ιστορικού Λιμένα του Αιγίου στο ναδίρ, με το να χαθεί όποια ευκαιρία ανάπτυξης. Στόχος μας είναι το λιμάνι του Αιγίου να μπει εκ νέου στο χάρτη της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας μας, με δυναμική επανεκκίνηση. Φρονούμε ότι τα περί εκκολαπτόμενου εγκλήματος (!), περί δυσφήμισης της περιοχής, όπως και τα περί ανυπαρξίας οικονομικού οφέλους και περί καταστροφής του περιβάλλοντος που αναφέρονται στην επιστολή, διατυπώθηκαν θεωρητικά αφού δεν αποτυπώνεται στο έγγραφό κάποιο στοιχείο προσβολής του περιβάλλοντος από όποια δράση”, συνεχίζει στην τοποθέτησή της η Διοίκηση του Λιμένα Αιγίου και καταλήγει ως εξής: 
“Τέλος, υποχρέωση δική μας είναι να καταβάλλουμε όποια προσπάθεια μπορούμε και να θέσουμε τις υπηρεσίες μας στην ανάπτυξη της περιοχής και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, για το οποίο κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ενδιαφέρεται περισσότερο από εμάς”. 
Από την δική του πλευρά, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν απάντησε στο τμήμα της ερώτησης Βελόπουλου για το αν ο Κορινθιακός θα συνεχίσει να περιλαμβάνεται εντός του δικτύου «NATURA 2000».

1 σχόλιο:

  1. Είναι πολύ γελοίο να διαβάζεις ότι η διοίκηση του Λιμένα Αιγίου έχει και άποψη για την ανάπτυξη μεσα απο αυτο το έγκλημα. Αν δεν ήταν υποβάθμιση για το λιμάνι αυτές οι εγκαταστάσεις, θα τις άφηναν οι Πατρινοί να πάνε στο Αιγιο όπως έχουν αφήσει και τόσες άλλες δραστηριότητες! Οι καταγγελίες της ΑΛΚΥΩΝΑΣ επιβεβαιώνονται απο την άθλια κατάσταση όλων των παρόμοιων λιμανιών του κόσμου. Οι ισχυρισμοί του Λιμένα Αιγίου επιβεβαιώνονται απο ποιό παράδειγμα στο κόσμο; Η αθλιότητα έχει αποθρασυνθεί στην Ελληνική Πολιτεία και το ξεπούλημα έχει όλο και πιο σαθρά επιχειρήματα έχοντας καταλήξει να απευθύνεται σε όλο και πιό αμόρφωτους και ανόητους. Είναι η κατρακύλα τους που σηματοδοτεί ότι έρχεται και το τέλος τους αλλά φεύγοντας καταδικάζουν περιοχές της Ελλάδας για τα επόμενα πενήντα με εκατό χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή