Δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων της Τήνου που αντιδρούσαν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού. Πρόσφατα στο νησί υπήρξαν σκηνές απρόκλητης βίας και καταστολής εκ μέρους των ανδρών των ΜΑΤ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύει το tinostoday.gr, "σύμφωνα με πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού μας.
Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του τηνιακου λαού και της δημοτικής αρχής τα τελευταία 5 χρόνια.
Συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες τη προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακου τοπίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος".
Προηγήθηκε η κατεπείγουσα αίτηση ανάκλησης διοικητικών πράξεων λόγω παραβίασης των όρων εκδόσεων τους, η οποία κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Τήνου προς την Δ/νση Δασών Κυκλάδων.
Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, προανήγγειλε το Σάββατο, 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, την εξάντληση όλων των νομικών και πολιτικών "όπλων" που έχει στα χέρια του, προκειμένου να σταματήσει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Η υπόθεση των ανεμογεννητριών ένωσε στην κυριολεξία όλο το νησί με κατοίκους και συλλογικότητες να πραγματοποιούν ανοιχτές συνελεύσεις και να οργανώνονται το προηγούμενο διάστημα.
Η Διεύθυνση Δασών προχώρησε την Παρασκευή, 22 Μαΐου, σε επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή όπου προβλεπόταν να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο. Στις 20 Μαΐου άλλωστε έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια στη θέση "ΠΡΑΣΣΑ" με πολίτες να καταγγέλλουν βίαιη καταστολή από άνδρες των ΜΑΤ.
Οι κάτοικοι τόνιζαν στις ανακοινώσεις τους ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που επρόκειτο να τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, την Καρδιανή και την Υστέρνια, θα αλλοίωναν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.
"Ανταμείβονται οι προσπάθειες των Τηνιακών"
Ανακοίνωση εξέδωσε άλλωστε και η Έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου, η οποία καλεί σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Όπως η ίδια γράφει:
"Η προσπάθεια όλων των Τηνιακών που διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τα παιδιά μας, φώναξαν με όλες τους τις δυνάμεις για το δίκιο τους, πρωτοστάτησαν στον αγώνα όλων των Κυκλαδίτικων νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, διεκδίκησαν αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας και ένωσαν τα χέρια τους σε μία ανθρώπινη αλυσίδα που θέλησε να βάλει φρένο στην καταστροφή της ομορφιάς και της φυσιογνωμίας της Τήνου, έφερε καρπούς που δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν και να δυναμώνουν τον αγώνα μας.
Εκδόθηκε χτες 25.5.2020 η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο) σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών, ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.) και στην Τήνο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.).
Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή.
Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα (4) νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας.
Συνεχίζουμε δυναμικά!".
Εδω εδω στην γη των πονηρων και των κοροιδων. Να ερθουν εδω οι τεθλιμμένοι επενδυτές. Εδώ έχουμε Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειάρχη και Βουλευτή που θέλουν να πιστέψουμε ότι οι ανεμογεννήτριες ειναι θειο δώρο και προσπαθούν να γεμίσουν τον τόπο μας. Παντού. Ακόμη και πάνω στο Μουσείο των Δελφών αν μπορούσαν θα έβαζαν. Την εξόρυξη βωξίτη την έχουν νομοθετήσει μέχρι το Χρισσό οπότε γιατί όχι και αιολικό. Και το καλύτερο. Υπόσχονται και τουρισμό κάτω απο τις ανεμογεννήτριες. Θα απευθυνθούν ίσως στο 0,0000000001% όσων κάνουν τουρισμό που χαρακτηρίζονται απο μία διαστροφή παρόμοια με τον μαζοχισμό που ηδονίζονται να κάνουν ηλιοθεραπεία βλέποντας ή και ακούγοντας ανεμογεννήτριες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠονηροί υπάρχουν και στην Άνδρο. Δήμαρχος - έπαρχος που είτε κωλυσιεργούν είτε βάζουν εμπόδια στις συλλογικές δράσεις εναντίον των αιολικών. Ο δήμαρχος κάλεσε τις εταιρείες τον Φλεβάρη κι αφού μας είπαν κατάμουτρα ότι δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα μπουν α/γ ή όχι, μας υποσχέθηκαν και πουλμανακια για να πηγαίνουν τα σχολεία και οι τουριστεςετουρίστες στα αιολικά πάρκα. Τέτοια απαξίωση και τέτοια ειρωνία, τα καθάρματα. Τώρα απειλούν με φυλακίσεις τον κόσμο που δεν επιτρέπει την αποβίβαση των νταλικων με τα κομμάτια των α/γ ...
ΔιαγραφήΈλα λαέ της Φωκίδας δες και κλάψε. Αντέδρασαν οι Τηνιακοί και κέρδισαν πήραν τις τύχες και το μέλλον του τόπου τους στα δικά τους χέρια. Αγάπα το τόπο σου πραγματικά και σταματησε τους μπορείς, μην αφήνεις στους μικροπολιτικούς που σε εκπροσωπούν να παραδώσουν το τόπο μας στην αναρχία της ΒΙΑ εσύ και τα παιδιά σου μένουν σε ετούτο εδώ τον ευλογημένο τόπο έχει καθήκον να τον προστατέψεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αλλά όπως μας είπε και ο κος Τσίγκας στο amfissaface αν δεν ήταν οι ανεμογεννήτριες δεν θα άνοιγαν δρόμοι για να έχουμε πρόσβαση στις παραλίες μας ...Οι ανεμογεννήτριες έφεραν ανάπτυξη στην περιοχή. Ακόμη και οι κυνηγοί το λένε επειδή οι λαγοί θα φτιάχνουν τα γιατάκια τους κάτω απ τις βάσεις των ανεμογεννητριών και δεν θα βρέχονται ούτε θα κρυώνουν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΤΗΝΙΑΚΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ.
Η τοπική Μητρόπολη αντέδρασε, τίποτε άλλο δεν έχει τόση δύναμη.
ΑπάντησηΔιαγραφή