Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Πόσο χάνουν τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πίνακας με παραδείγματα για τις απώλειες των εκμισθωτών ακινήτων
Σε υψηλά επίπεδα ανέρχονται οι τελικές απώλειες των ιδιοκτητών ακινήτων λόγω της μείωσης των ενοικίων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που απασχολούν, και τη μικρή κάλυψη των απωλειών από το κράτος.
Με τη διαδικασία που καθορίζει η τροπολογία, η κυβέρνηση μεταφέρει στους ιδιοκτήτες το κόστος του «κουρέματος» των ενοικίων, αντί να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα μέτρα.

Πρόκειται για το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για την ισόποση μείωση του ενοικίου για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτές.
Όπως προκύπτει και από τον πίνακα με τα παραδείγματα που κατήρτισε το Σin, η αρχική ζημιά για τους εκμισθωτές ακινήτων ήταν 40%, με το μέτρο της μείωσης των φόρων διαμορφώνεται στο 28%.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι αν δεν μειώνονταν τα ενοίκια, οι κλειστές επιχειρήσεις θα αδυνατούσαν να τα καταβάλουν στο σύνολό τους και οι ιδιοκτήτες ίσως έχαναν πολλά περισσότερα από το 40% που ήταν το «κούρεμα». Για παράδειγμα, εάν κλείσει μια επιχείρηση, η οποία ενοικιάζει ένα ακίνητο, ο εκμισθωτής του ακινήτου, με εξαιρετική δυσκολία θα βρει νέο ενοικιαστή, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, δεν ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κράτος την απώλεια, παρά μόνο ένα μέρος της. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν διενέξεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, καθώς ιδιοκτήτες απαιτούσαν ολόκληρο το ενοίκιο και απειλούσαν με εξώσεις, με την πρώτη ευκαιρία.
Αρχικά, χορηγήθηκε στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων το μέτρο της αναστολής πληρωμής φόρων που έληξαν ή λήγουν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπεται επίσης ότι, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20%, επί του 60% των μισθωμάτων αυτών, από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία από 31 Ιουλίου 2020. Όμως το ποσό αυτό, δεν συμψηφίζονται με ρυθμίσεις δόσεων τμηματικής καταβολής.
Δηλαδή το voucher της μείωσης του φόρου, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ και όχι να το συμψηφίσουν με τυχόν δόσεις ρυθμίσεων που έχουν ενεργές.
Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία, ως εξής:
  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.
  • Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.
Στην πράξη, όπως προκύπτει και από τον πίνακα με τα παραδείγματα που κατήρτισε το Σin, η αρχική ζημιά για τους εκμισθωτές ακινήτων ήταν 40%, με το μέτρο της μείωσης των φόρων περιορίζεται στο 28%.
enoikia

1 σχόλιο: