Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ... "ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΣΑΝ ΤΑ ΒΟΤΣΑΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;"

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση


Επιτέλους ένα μεγάλο έργο είναι εν εξελίξει στην παραλία Τολοφώνας, όχι φυσικά από τον Δήμο Δωρίδας, αλλά χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το έργο είναι το αναγκαίο με τίτλο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στις 800.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος για την ολοκλήρωσή του με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις έχει προσδιοριστεί σε χρονικό ορίζοντα εννέα μηνών. Κάτι που σημαίνει ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα βρει την παραλία σε μορφή εργοταξίου,
Το υλικό των επιχώσεων, σύμφωνα με την υλοποιούμενη μελέτη, θα είναι επιλεγμένο στρογγυλευμένο χαλικώδες υλικό (βότσαλα) απαλλαγμένο από γαιώδεις και οργανικές προσμίξεις . Το συνολικό μήκος της αποκατάστασης στην παραλία Τολοφώνας είναι 1850 μέτρα σε τρία σημεία.
Με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την εκτέλεση παράκτιων έργων για την ανάσχεση των κυματισμών και της διάβρωσης της Επαρχιακής Οδού η Δ/νση Τεχνικών Έργων Ν. Φωκίδας, ανάθεσε την εκπόνηση τεχνικής μελέτης. Η μελέτη βασίσθηκε στα αποτελέσματα της προηγηθείσας Ακτομηχανικής Μελέτης (Απρίλιος 1998), η οποία προσδιόριζε ως βέλτιστη λύση του προβλήματος διάβρωσης κατά μήκος της ακτής Τολοφώνας την περιοδική αποκατάσταση των προβληματικών τμημάτων με την μέθοδο της τεχνικής αναπλήρωσης. Σημειώνουμε ότι ο αρχικός πλειοδότης εγκατέλειψε την εργολαβία λίγους μήνες μετά την υπογραφή συμφωνητικού και η διαδικασία προχώρησε στους επόμενους.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε τις έντονες διαφωνίες - καταγγελίες μεταξύ των αιρετών και τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έτσι έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα η ύπαρξη ή  όχι της άδειας αμμοληψίας από τον εργολάβο του έργου.Τα πράγματα είναι απλά και αυτονόητα. Η κοινή λογική λέει ότι εάν υπάρχει άδεια αμμοληψίας πρέπει να συνεχιστεί το έργο. Εάν δεν υπάρχει ,οφείλει ο εργολάβος να μεριμνήσει να την εκδώσει και οι υπαίτιοι εάν πράγματι υπάρχουν περιβαντολλογικές επιπτώσεις με αρνητικές συνέπειες, να τους καταλογιστούν ευθύνες.
Επειδή όμως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, οφείλουμε να επισημάνουμε αυτό που ο πλέον αδαείς αντιλαμβάνεται.
Το πρόβλημα στην παραλία Τολοφώνος είναι μεγάλο και δύσκολο, ενώ πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Το μπάζωμα της παραλίας και οι παράνομες κατασκευές σε σημεία που ήταν θάλασσα τους, είχε τις συνέπειες του, καθώς όπως συμβαίνει πάντα η φύση όταν κακοποιείται, εκδικείται. Ο δρόμος είχε διαρκώς διαβρώσεις, καθιζήσεις, όπως και το παραλιακό κράσπεδο, ενώ τα σπίτια και τα μαγαζιά πλημμύριζαν. Μάταια ο δήμος έριχνε βράχια για να αποτρέψει την καθίζηση.

Όλοι οι αρμόδιοι ,αποδέχονται ότι το έργο αυτό ,όπως σχεδιάστηκε, έχει ημερομηνία λήξης .Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει. .Άλλος υποστηρίζει κάποιους μήνες, άλλος 1 χρόνο, άλλος το πολύ 2 . Αυτό συνεπάγεται ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθει η παραλία στην προηγούμενη απαράδεκτη, τρισάθλια, αντιτουριστική και επικίνδυνη εικόνα και για αυτό δεν διαμαρτύρεται και εδώ κανείς…
Δυστυχώς το υλικό που έχει επιλεχτεί από την προ 22ετιας μελέτη του 1998 υπόκειται σε διάβρωση κάτω από κανονικές κυματικές συνθήκες.Το είδαμε ξεκάθαρα έμπροσθεν οικίας Χαραμαντά όπου η παρέμβαση εξαφανίσθηκε την επόμενη σχεδόν ημέρα, λές και δεν έγινε ποτέ, αφού τα σχετικά ήπια λόγω της εποχής ρεύματα της θάλασσας παρέσυραν ήδη το υλικό. Άραγε του χρόνου τέτοια εποχή τι θα έχει γίνει;
Είναι αυτονόητο ότι το έργο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια.Η επαρχιακή οδός παραλίας Τολοφώνας –Ερατεινής είναι πολυσύχναστη. Εκατοντάδες διέρχονται καθημερινά, αγανακτούν ,ταλαιπωρούνται αλλά και κινδυνεύει η ζωή τους. Η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της Στερεάς Ελλάδας , η βιτρίνα του τουρισμού μας,το Delphi beach βρίσκεται στην παραλία Τολοφώνας και δεκάδες τουρίστες ,παρά το κάλλος της περιοχής μας, διασχίζουν και πεζοί το επικίνδυνο κομμάτι της, δυσφημίζοντας μας ..
ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι αντίθετος στο έργο. Αλλά να γίνει ΣΩΣΤΟ και ΒΙΩΣΙΜΟ. Όχι πρόχειρες λύσεις. Δέν αρκεί να κάνουμε έργο ,μόνο επειδή βρεθήκαν χρήματα επιτέλους μετά από πολλά χρόνια και στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα να ξανασυζητάμε και να ξαναβιώνουμε τα ίδια απαράδεκτα προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις .
Επιτακτική ανάγκη είναι η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ διενέργεια άμεσης βιώσιμης μελέτης ,σε ελάχιστο χρονοδιάγραμμα λόγω της άμεσης ανάγκης και την επικαιροποιηση στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος και όχι στην μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας 1998, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα .
Η τελική και ΒΙΩΣΙΜΗ λύση πρέπει να έχει προοπτική την αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της περιοχής και την δραστική βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας των μόνιμων και των εποχιακών επισκεπτών στην περιοχή.Είναι εφικτή η λύση όταν υπάρχει πολιτική βούληση.
Τα χρήματα είναι δικά μας ,δεν περισσεύουν για να τα πετάμε στη θάλασσα σαν τα βότσαλα.. Είναι κρίμα…


Φωνή της Ερατεινης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου