Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

WWF ΕΛΛΑΣ : ΟΧΙ ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ" ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


ΕΠΕΙΓΟΝ: WWF Ελλάς και Greenpeace ενώνουμε τις φωνές μας και χρειαζόμαστε και τη βοήθειά σου! Έχουμε, κυριολεκτικά, λίγες μόνο ημέρες για να σταματήσουμε μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το περιβάλλον, την οικονομία και την υγεία μας!


Για πρώτη φορά
, κυβέρνηση υποβαθμίζει προκλητικά την περιβαλλοντική νομοθεσία, επιτρέποντας ρητά εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες προστατευόμενων περιοχών (Άρθρο 44). 

Για πρώτη φορά, κυβέρνηση αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για έρευνες υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110).
Το νομοσχέδιο είχε τεθεί αρχικά σε δημόσια διαβούλευση με 66 άρθρα. Ωστόσο, η τελική του μορφή, όπως αυτή κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Τέτοιες διαδικασίες εντείνουν την κακονομία, την ανασφάλεια δικαίου και τελικά υπονομεύουν τη δημοκρατία μας.  

Η φωνή σου είναι πολύ σημαντική! Η πανδημία μας διδάσκει ότι το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και να χτίσουμε σε στέρεη βάση την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα, επιταχύνει αυτό που ήταν ήδη αναπόφευκτο: το τέλος του πετρελαίου. 
Διεκδικούμε για το αύριο μία δίκαιη και ανθεκτική οικονομία. Μία οικονομία με καθαρό αέρα και περιβάλλον που σέβεται τους φυσικούς πόρους και προστατεύει τον πλανήτη και την υγεία μας.

Greenpeace και WWF Ελλάς ενωθήκαμε απέναντι στο “μαύρο” αυτού του νομοσχεδίου και χρειαζόμαστε και εσένα ΤΩΡΑ!  

Ζητάμε λοιπόν από την Κυβέρνηση: 
  • Να μην επιτρέψει  στην πετρελαϊκή βιομηχανία να αλώσει κάθε περιβαλλοντική προστασία, στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν λόγο. Να αποσύρει άμεσα όλες τις διατάξεις για τις εξορύξεις από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
  • Να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να ακυρώσει τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα, βάζοντας τέλος στο σήριαλ περιβαλλοντικού τρόμου που εκτυλίσσεται σε τεράστιες χερσαίες ή/και θαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης.


Εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε να απαλείψουμε ή να βελτιώσουμε ουσιαστικά όλες τις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, πέραν αυτών που αφορούν στις εξορύξεις. Περισσότερες πληροφορίες για τη συνολική κριτική και τις προτάσεις επί του νομοσχεδίου μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των δύο οργανώσεων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου