"Σηκώνοντας" το θέμα του πιθανού ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας, ίσως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές.
Aν η υπόθεση των voucher και της τηλεκατάρτισης μπορεί να λογιστεί ως η πρώτη μεγάλη αντιπολιτευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του προηγούμενου Ιούλη, το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου έθιξε και άνοιξε, πριν τις οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις, το κεφαλαιώδες ζήτημα του ανοίγματος ή όχι των δημοτικών σχολείων παίρνοντας σαφή θέση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πρώτη νίκη της σε επίπεδο τακτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κανείς ότι στο συγκεκριμένο θέμα έπιασε το σφυγμό της κοινωνίας. Είναι διάχυτη τις τελευταίες ημέρες η ανησυχία γονέων για πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μόλις ένα μήνα πριν από τη λήξη της εφετινής σχολικής σεζόν και οι τουλάχιστον ζωηρές επιφυλάξεις τους αυτό τελικά να πραγματοποιηθεί με απόφαση της πολιτείας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να βγει μπροστά και να πάρει επισήμως θέση εναντίον αυτής της πιθανότητας τονίζοντας το μάλλον λογικό επιχείρημα ότι συνιστά ρίσκο μία πιθανή απόφαση για επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία μόνο και μόνο για να ολοκληρωθεί και τυπικά η χρονιά.
Είναι, άλλωστε, προφανές ότι παιδιά από 6 έως 12 ετών πολύ δύσκολα θα τηρήσουν τις αποστάσεις ενώ μέσα στις αίθουσες, ειδικά σε τμήματα που αριθμούν περισσότερους από 20 παιδιά, η κατάσταση μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη.
Στο παιχνίδι μάλιστα μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω πηγών της Κουμουνδούρου που τον ήθελαν μετά από ένα γύρο τηλεφωνικών επαφών με επιστήμονες και ειδικούς να παρουσιάζεται τουλάχιστον ανήσυχος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει τελικά ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ρόλο στην απόφαση του Πρωθυπουργού έπαιξε και η δική του αντίδραση.
Ο Γρηγόρης και οι διαφωνίες
Στο θέμα της αναστολής της κομματικής ιδιότητας του στελέχους της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊάς Ηλία Γρηγόρη (μετά από ανάρτησή του με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη) στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε απόλυτη ομοφωνία.
Με τον Γιώργο Κυρίτση ο οποίος έσπευσε να εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του, συμφωνούν και άλλα στελέχη τα οποία πάντως φρόντισαν να μην δημοσιοποιήσουν την άποψή τους για να μην διαρραγεί η ενότητα του κόμματος σε ένα κρίσιμο διάστημα.
Το σκεπτικό των διαφωνούντων είναι το κόμμα σύρθηκε σε επιλογή ρήξης με το στέλεχός του υπολογίζοντας μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι και τη "ζημιά" που προξενούσε χωρίς να λάβει κανείς υπόψιν του, όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά, ότι από την άλλη πλευρά στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έχει εκφραστεί πολλάκις με απαράδεκτα σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και όταν ο τελευταίος βρισκόταν στο πηδάλιο της χώρας ως Πρωθυπουργός.
Οπως και να έχει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τις επόμενες μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες με κορωνίδα, προσώρας, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την Δευτέρα εξάλλου η Κουμουνδούρου σήκωσε και το θέμα της απεργίας πείνας και δίψας του φοιτητή-κρατούμενου Βασίλη Δημάκη ο οποίος στις 16 Απριλίου μετήχθη βίαια στις φυλακές Γρεβενών με συνέπεια να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.
Για το θέμα μάλιστα έκανε προσωπική δήλωση ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος κάλεσε την Υπουργό Νίκη Κεραμέως να πιέσει από τη δική της πλευρά έτσι ώστε το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας να ικανοποιηθεί με την επιστροφή του σε φυλακή της Αθήνας. Για το θέμα είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση και το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου