Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ


Την μεταφορά ατόμων που αιτούνται άσυλο και στην ενδοχώρα υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε πως θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε Περιφέρειας. Αυτό σημαίνει πως, με βάση την τοποθέτηση Μηταράκη, στη Στερεά Ελλάδα αναλογούν περίπου 5.000 άτομα. Η εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την ελληνική πολιτεία στις περιφέρειες και στους δήμους θα γίνει σε κλειστές δομές, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως οι Περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης η οποία έχει λάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης».
Ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη στους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση». Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, για να μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, για αυτό και ζήτησε να υπάρχει προεργασία και προσυνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με τις Περιφέρεις και τους Δήμους. «Α priori αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Δούρος σημείωσε πως θα πρέπει η χρηματοδότηση να πραγματοποιηθεί μέσω των περιφερειακών διοικήσεων και όχι μέσω των Μ.Κ.Ο., ενώ επεσήμανε πως σε κάθε περιφέρεια θα πρέπει για το ζήτημα υπεύθυνη να είναι η εκτελεστική επιτροπή, με δεδομένο πως η αρμόδια επιτροπή που είχε συστήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει απορριφθεί ως μη νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Θέσεις που το μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ έχει διατυπώσει επανειλημμένως και στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. 
Τέλος, ο σύμβουλος Φωκίδας πρότεινε την αξιοποίηση φοιτητών των νομικών σχολών στο πλαίσιο της υποβοήθησης του γραφειοκρατικού έργου των περιφερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου