Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΛΛΑ…

Στη σφαίρα της θεωρίας ακόμα οι ενέργειες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα.


Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 31 Ιανουαρίου
Το ζήτημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Στερεά παραμένει αδιάλειπτα στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη Στερεά. Απόδειξη πως για μια ακόμα φορά απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς όμως η περιφερειακή Αρχή να έχει κάτι χειροπιαστό να καταθέσει σχετικά, πέρα από την έκφραση στήριξης και την εκ νέου δήλωση προθέσεων σχετικά.
Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση του Σώματος της Τετάρτης η σύμβουλος Εύβοιας  Θεοδώρα Ακριώτου με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την αναστολή των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων στα Ψαχνα και την Άμφισσα (“Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού”), υπενθυμίζοντας πως στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Φάνης Σπανός είχε υποσχεθεί τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής με στόχο την καταγραφή των τυχόν προβλημάτων στα τμήματα αυτά κι εν συνεχεία τη θεραπεία των προβλημάτων αυτών από πλευράς Περιφέρειας και με τελικό στόχο την άσκηση πίεσης προς τη Νίκη Κεραμέως, ώστε αυτά να λειτουργήσουν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος και να μην ανασταλεί η λειτουργία τους. “
Η επιχειρηματολογία της Υπουργού σχετικά με την αναστολή των τμημάτων δεν πείθει. Κι αυτό γιατί υπέρ της ίδρυσης και της λειτουργίας τους είχαν αποφανθεί θετικά τα πανεπιστήμια που σύστησαν τα συγκεκριμένα τμήματα. Πρόσθετα, είχαν τεκμηριώσει ότι αυτά είναι βιώσιμα. Αν και δηλώνατε, κ. Περιφερειάρχη, πως θα πιέσετε για την ανατροπή της εξέλιξης αυτής, εν τούτοις δεν πράξατε κάτι”, σημείωσε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η σύμβουλος της παράταξης “Στερεά Υπεροχής”.
Αρχικά για λογαριασμό της περιφερειακής Αρχής τοποθέτηση σχετικά έκανε ο επίσης σύμβουλος Εύβοιας Κωνσταντίνος Γαλάνης. “Πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερα σύνθετο. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε Πανεπιστήμιο στη Στερεά και αυτό το στηρίζουμε στην πράξη”, σημείωσε ξεκινώντας την απάντησή του, για να συνεχίσει ως εξής: “ Δεν ξέρω αν πράγματι είναι βιώσιμα τα τέσσερα αυτά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Θέλουμε πανεπιστημιακά τμήματα με κύρος. Από πλευράς Κεραμέως, δεν έχουμε θετική απάντηση για τη συμπερίληψη των τμημάτων αυτών στο νέο Μηχανογραφικό και πλέον είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι ως προς αυτό, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια ως το τέλος Φεβρουαρίου, που δημοσιεύεται το νέο Μηχανογραφικό για τις πανελλήνιες του 2020, είναι απαγορευτικά”.
“Τα τμήματα αυτά στήθηκαν εξ αρχής με δομικά προβλήματα”, τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. “Εν τούτοις, είμαστε θετικοί στο να γίνουν οι διορθώσεις που απαιτούνται”, πρόσθεσε ο Φάνης Σπανός, για να κλείσει λέγοντας: “Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη λειτουργία των τεσσάρων αυτών τμημάτων, προκειμένου μεταξύ άλλων να αποτελέσουν βάση για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας που διεκδικούμε”.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου