Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Την υπαγωγή στην ευθύνη του κράτους προανήγγειλε ο Γ. Πλακιωτάκης

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 31 Ιανουαρίου 2019
“Ό,τι κι αν γίνει όχι εν αγνοία μας. Να προηγηθεί συντεταγμένος διάλογος με ΚΕΔΕ”, αναφέρει ο Π. Ταγκαλής για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου. Ως καταστροφική και επιεικώς άστοχη αξιολογεί την κυβερνητική πρόθεση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τροιζονίων, Παναγιώτης Ζέτος.
Σε νέες “φούριες” φαίνεται να βάζει την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού η κυβέρνηση με την εξαγγελία της πρόθεσής της να αποσπάσει τα δημοτικά λιμενικά ταμεία από την αρμοδιότητα των δήμων και να τα υπαγάγει στη δική της δικαιοδοσία. Όσο κι αν η εξέλιξη αυτή πλήττει περισσότερο τους νησιώτικους και τουριστικούς δήμους του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ωστόσο δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους δήμους εκείνους που διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, όπως είναι εκείνοι της Φωκίδας. Κι αυτο καθώς στη Φωκίδα δημοτικά λιμενικά ταμεία είναι εκείνα του Γαλαξιδίου, στο Δήμο Δελφών, και των Τροιζονίων, στο Δήμο Δωρίδας.
Την κυβερνητικό σχεδιασμό φανέρωσε την Κυριακή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Ο Γ. Πλακιωτάκης αναφερόμενος στον λιμενικό τομέα είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια ανώνυμες εταιρείες «και μέσα στο 2020 προχωράμε στο διαγωνιστικό μέρος, εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον». «Με τον τρόπο αυτό, αντί για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που όπως ευθύς εξ αρχής είχα δηλώσει, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο δεν θα απέδιδε, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού, με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του». Κι έριξε την βόμβα τονίζοντας εντός του έτους θα υπάρξει και άλλη μια σημαντική εξέλιξη, καθώς «θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας, τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα».
Η είδηση αυτή ξεσήκωσε άμεσα θύελλα αντιδράσεων στους νησιώτικους-τουριστικούς δήμους των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και αλλού, ενώ πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι το πρώτο μόνο βήμα στο σχεδιασμό του υπουργείου, καθώς σημειώνουν πως θα ακολουθήσει η εκχώρηση των δημοτικών λιμενικών ταμείων σε ιδιώτες επενδυτές.
Ταγκαλής: Να έχουμε λόγο οι δήμαρχοι
Η Εν Δελφοίς συνομίλησε για το θέμα με τον Παναγιώτη Ταγκαλή, προκειμένου να έχει μια πρώτη άποψη για το ζήτημα, καθώς στη δικαιοδοσία του Δήμου Δελφών ανήκει το Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου. “Είμαι σε γνώση της εξέλιξης αυτής και της τοποθέτησης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς όμως να γνωρίζω το όλο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, καθώς νομίζω ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί έστω και κατ ελάχιστον”, θα σημειώσει αρχικά ο Δήμαρχος Δελφών, για να καταστήσει σαφές στη συνέχεια πως είναι τελείως αντίθετος στο ενδεχόμενο οποιαδήποτε μεταβολή να γίνει εν αγνοία του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
“Σε κάθε περίπτωση, είμαι κάθετα αντίθετος στα να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς. Κρίνω ως τελείως απαραίτητο να προηγηθεί συντεταγμένος διάλογος σε επίπεδο ΚΕΔΕ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις με το σωστό τρόπο. Πρώτα όμως πρέπει να μάθουμε πιο αναλυτικά τι έχει κατά νου ακριβώς η κυβέρνηση να κάνει σχετικά με το θέμα”, θα καταλήξει ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής Δελφών.
Ζέτος: “Καταστροφική μια τέτοια απόφαση”
Ως καταστροφική και επιεικώς άστοχη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αξιολόγησε την εξαγγελία Πλακιωτάκη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας Παναγιώτης Ζέτος μιλώντας για το θέμα στην Εν Δελφοίς. “Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο να κάνουν άλλοι κουμάντο και μάλιστα να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, αν η κυβέρνηση σκέφτεται αυτό.
Τα λιμενικά ταμεία δεν είναι επιχειρήσεις και τα πενιχρά έσοδά τους έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς διοχετεύονται στο να συμμορφώσουν τους χώρους αρμοδιότητάς τους, όπως τα πεζοδρόμια, οι παραλίες, τα αλιευτικά καταφύγια, κλπ.”, θα μας αναφέρει αρχικά ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, ενώ στη συνέχεια θα εξάρει το έργο που γίνεται στο λιμενικό ταμείο με την αναγκαστική αρωγή του Δήμου Δωρίδας, ο οποίος επιχορηγεί έργα και μελέτες που είναι απαραίτητα και τα οποία δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνουν, μιας και τα έσοδα από το λιμάνι των Τροιζονίων, βάσει του τιμολογίου που έχει θεσπίσει σχετικά το Υπουργείο από το 2014, δεν επαρκούν για το σκοπό αυτό.
“Με τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου και με τα δικά μας μέσα έχουμε καταφέρει σημαντικό έργο στο λιμενικό ταμείο. Και τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τη Χιλιαδού έως την Πάνορμο. Αν φύγει η αρμοδιότητα από εμάς, αυτό θα είναι καταστροφικό. Κανείς ιδιώτης και κανένα κράτος δεν θα σκεφτεί και δε θα νοιαστεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε καταφέρει την ένταξη μελετών, με κορυφαία την οριοθέτηση των χερσαίων ζωνών, που σύντομα δημοπρατείται, ενώ προχωράμε με εγκεκριμένες μελέτες για να θεραπεύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα ως τώρα, τη μη νομιμοποίηση πολλών έργων. Παράλληλα, έχουμε μελέτες εγκεκριμένες για ράμπες ΑμΕΑ κι άλλα πολλά. Θα ασχοληθεί κανένας ιδιώτης και κανένα κράτος για αυτά;
Εμείς πονάμε τον τόπο μας και όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος”, θα καταλήξει όλως κατατοπιστικά ο Προεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας. 

2 σχόλια:

  1. Να τον κάνεις τι το λόγο κε Ταγκαλή ;
    Εσύ δεν μπόρεσες να κρατήσεις μια πισίνα θα κρατήσεις μια θάλασσα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα έρθεις ιδιώτης να ασχοληθεί με τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των δύο Δήμων μας. Εννοείται ότι τους ενδιαφέρουν οι κυκλάδες και τα δωδεκάνησα εδώ δεν κινδυνεύουν τα δικά μας αρχικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή