Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Στο σφυρί σπίτια, χωράφια και ΙΧ, για χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο, ΔΕΗ - Επίδομα ενοικίου σε όσους χάνουν το σπίτι τους. ΟΙ τράπεζες θα τους νοικιάζουν το κατασχεθέν...

Δεν σώζεται ούτε η πρώτη κατοικία
Στο σφυρί θα βγαίνουν από την 1η Μαΐου 2020, σπίτια, οικόπεδα και αυτοκίνητα για χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να ενταχθεί στην αυστηρή ρύθμιση που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το τον πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τη διαφορά ότι θα συμπεριλάβει το σύνολο των χρεών του νοικοκυριού.
Από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία προστασία για την 1η κατοικία και όποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που έχει λάβει, με συνοπτικές διαδικασίες, θα χάνει το σπίτι του και θα λαμβάνει ένα επίδομα ενοικίου.
Επίσης, η τράπεζα που έχει κατασχέσει το σπίτι, εάν δεν το έχει πουλήσει σε άλλον, θα το νοικιάζει στον πρώην ιδιοκτήτη!
Είναι σαφές ότι πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις για την ελληνική πραγματικότητα, την εφαρμογή των οποίων επιζητούν οι δανειστές ενώ το όλο πλαίσιο αποτελεί κυριολεκτικά εφιάλτη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ενδεικτική των δυσκολιών της επικείμενης ρύθμισης και του πλαισίου που θα επιφέρει είναι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στις 13 Ιανουαρίου: «Για να το πούμε λοιπόν καθαρά. Όσοι πράγματι ενδιαφέρονται για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, και εγώ ενδιαφέρομαι, πρέπει να προειδοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο να πάει άμεσα να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πριν την λήξη της στις 30
Απριλίου».

Τι προβλέπει το νέο πτωχευτικό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πτωχευτικού κώδικα των ιδιωτών, από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως εισοδημάτων.
Από την ίδια ημερομηνία χάνεται κάθε δικαίωμα προσφυγής για τη λήψη προστασίας των δανειοληπτών, αφού δεν θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη, αλλά το νέο πλαίσιο, ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.

Θα εξαιρούνται από το νέο πτωχευτικό δίκαιο τα νοικοκυριά που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, την εφορία, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ή προς τη ΔΕΗ και γενικά υπηρεσίες κοινής ωφελείας, θα έχουν δύο δυνατότητες
Η πρώτη θα δίνει τη δυαντότητα να ρυθμίσουν και να εντάξουν όλα τα χρέη τους σε μία ρύθμιση. Η ένταξη θα γίνεται με την υποβολή αίτησης σε μία πλατφόρμα που θα λειτουργήσει, αντίστοιχη με εκείνη του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ως προς τον καθορισμό των δόσεων, θα προκύπτει μία δόση για όλα τα χρέη, ανάλογη με το εισόδημα του οφειλέτη. Όμως, το ποσό της ενιαίας δόσης, θα επιμερίζεται ανά πιστωτή, με βάση το ύψος των χρεών. Παράδειγμα, αν το συνολικό ποσό της δόσης που μπορεί να δίνει κάθε μήνα είναι 1.000 ευρώ, η κατανομή μπορεί να είναι 500 ευρώ για την τράπεζα, 300 ευρώ για την Εφορία, 200 ευρώ για τον ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για τα χρέη προς τους λογαριασμού κοινής ωφελείας.
Σημειώνεται, πως ο οφειλέτης θα αποδέχεται υποχρεωτικά άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για τον οφειλέτη, από το taxisnet, τις τράπεζες, τον Τειρεσία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Κτηματολόγιο, για να ελέγχουν εισοδήματα και ακίνητα.
Αυτό είναι το σχετικά «καλό» σενάριο, το οποίο θα λειτουργεί εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη καλύπτουν τις ελάχιστες δόσεις που απαιτούνται.
Η δεύτερη δυνατότητα, είναι το κακό σενάριο που προβλέπει την «πτώχευση» του οφειλέτη. Το νοικοκυριό δηλώνει πτώχευση, που σημαίνει ότι όλη η περιουσία του θα ρευστοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα χρέη του προς τους πιστωτές.
Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται όλα όσα είναι δηλωμένα στην Εφορία, (ακίνητα, αυτοκίνητα, πίνακες και άλλα αντικείμενα αξίας), οι καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, οι μετοχές, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Δηλαδή αυτός που θα δηλώσει πτώχευση ή θα τον πτωχεύσουν οι πιστωτές, θα υποχρεωθεί να πωλήσει το σπίτι, ακόμη και αν είναι πρώτη και μοναδική κατοικία, ενδεχομένως το σπίτι που έχει στο χωριό, άλλη κατοικία, οικόπεδο ή χωράφια που κατέχει αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του, τα αυτοκίνητα και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο κατέχουν.
Εφόσον η αξία της περιουσίας που θα ρευστοποιηθεί είναι χαμηλότερη από το ύψος των χρεών, το υπόλοιπο μέρος των οφειλών θα υπαχθεί σε ρύθμιση! Δηλαδή και θα ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει το νοικοκυριό και θα εξακολουθήσει να χρωστάει!
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή σε οφειλέτες που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα, μετά την άρον-άρον πώληση των περιουσιακών στοιχείων και εφόσον δεν καλύπτεται το σύνολο των χρεών, θα μπορεί να διαγράφεται το υπόλοιπο του χρέους που δεν καλύπτεται από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, στα νοικοκυριά, που, λόγω χρεών θα χάνουν την 1η κατοικία τους, θα προβλέπεται η χορήγηση ενός στεγαστικού επιδόματος από τον Κράτος, για να πληρώνουν το ενοίκιο της κατοικίας που θα διαμένουν.
Επίσης η τράπεζα που θα του έχει κατασχέσει το σπίτι λόγω της μη αποπληρωμής του δανείου, θα προσφέρεται να του το ενοικιάσει, εφόσον φυσικά δεν το έχει πουλήσει.

2 σχόλια:

  1. ..ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ Ν.Δ, ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.., ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετά τι..θα γίνουν όλοι οι Έλληνες μετανάστες..μπράβο..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή