Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Η πολιτική τοποθέτηση της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» για τον Προϋπολογισμό του δήμου ΔΕΛΦΩΝ για το 2020 - Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Δ. Μπάκα για τον Προϋπολογισμό






«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»                                                                 


Άμφισσα 5/2/2020
Τοποθέτηση δ.σ. Δημήτρη Μπάκα 

Θέμα: «Έγκριση Προϋπολογισμού του Δήμου Δελφών οικονομικού έτους 2020»

      Κυρίες & κύριοι σύμβουλοι, κα Πρόεδρε 
      Η όλη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε μετά την εκλογή μας, είναι εντελώς αντίθετη με ότι ίσχυε κατά την διάρκεια της συμμετοχής μας στις εκλογές και της εκλογής μας σε αυτές, έχει υποβιβάσει την ίδια μας την ψήφο ως συμβούλων από αποφασιστική και ισότιμη με αυτή όλων, σε ψήφο που ούτε καν συμβουλευτική δεν είναι, αλλά είναι διακοσμητική. Αυτό φέρει την απαξία όλων των δημοτικών συμβούλων, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης. 
Ακριβώς επειδή ισχύουν τα παραπάνω, ΔΕΝ ψηφίζω τον Προϋπολογισμό.
Δεν τον ψηφίζω επίσης διότι:
Δεν παίρνει υπόψη του και δεν αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες και την περιουσία μικρή ή μεγάλη που έχει ο Δήμος μας. 
Επειδή ο Προϋπολογισμός δεν αξιόπιστος αφενός γιατί ήδη συζητείται η τροποποίησή του, αφετέρου διότι όπως αποδείχθηκε από τις αναπάντητες ερωτήσεις δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για την είσπραξη των εσόδων του.
Επειδή είναι Προϋπολογισμός που μεγαλώνει την ανισότητα μεταξύ των δημοτών ανάλογα σε πια πόλη και πιο χωριό κατοικούν. Οι δημότες ανεξάρτητα σε ποια Δ.Ε. ανήκουν, συμμετέχουν στον Δήμο με τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Ενώ οι υποχρεώσεις απαιτούνται τα δικαιώματα παραγράφονται. Υπάρχουν χωριά του Δήμου μικρά ή μεγάλα που ούτε καν αναφέρονται στον Προϋπολογισμό. Καμία αναφορά στις συγκοινωνίες, στην επικοινωνία, στην εξυπηρέτηση από δημοτικές περιφερειακές και δημόσιες υπηρεσίες. Καμία αναφορά στα μόνιμα πλέον προβλήματα των δρόμων, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των δημοτικών κτηρίων. 
Επειδή είναι έντονα αντιαναπτυξιακός ειδικά σε περιοχές που επικρατούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Έτσι όπως ειπώθηκε, πρέπει να περικόψουμε δαπάνες για να αποφύγουμε την Επιτροπεία και δεν χρηματοδοτείται το ΣΧΟΑΠ της Δ.Ε. Γραβιάς, το πλέον παραγωγικό εργαλείο. Αυξάνονται όμως οι δαπάνες για τις δεξιώσεις 150% και πλέον. 
Επειδή παρατηρούμε να εγγράφεται και στον φετινό Προϋπολογισμό όπως και στον περσινό, η δαπάνη προς την Κ.Τ.ΥΠ του ποσού των 87.000€, επιστροφή για το ανύπαρκτο έργο του σχολείου στα Καστέλλια, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο στα 230.000€ αλλά είναι αδιευκρίνιστο έως αυτή την στιγμή τι έχει πληρώσει ο Δήμος. Από την άλλη στις εισπράξεις αναζητά 640.000€ που πλήρωσε γιαυτό και άλλα έργα αντίστοιχα που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Δηλαδή ο Δήμος από την μια πλήρωσε τα Έργα που δεν έγιναν ποτέ και από την άλλη εγγράφει να επιστρέψει τα χρήματα στον χρηματοδοτικό φορέα. Τα πληρώνει με λίγα λόγια δύο φορές χωρίς να έχει πάρει τίποτα. 
Επειδή δεν βλέπω καμία πρόνοια για την αναζήτηση διοικητικών ευθυνών διαχρονικά. Ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή φρόντισε για το ποσό των 640.000€ να καταλογιστούν διοικητικές ευθύνες ανεξάρτητα από το εάν θα ασκηθούν ποινικές από τις Εισαγγελικές Αρχές, για τα ανύπαρκτα έργα στην Δ.Ε. Γραβιάς. Ακριβώς την ίδια λογική έχει και η σημερινή δημοτική αρχή για την υπόθεση της Πλατείας Θεάτρου στην Δ.Ε. Ιτέας. 
Αν δεν υπάρχει και τέτοια βούληση από τον Δήμο να αναζητήσει τα χρήματα και να αποδώσει τις ευθύνες όπου αναλογούν, είναι σίγουρο και αυτό μαρτυρούν τα γεγονότα και οι διαθέσεις αυτές,  πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα νοικοκυρέματος και προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο μας.   
 Δημήτρης Μπάκας 
Δημοτικός σύμβουλος
   Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου