Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Περί εξουσίας (τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες)



Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νου τρία πράγματα: 
πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και όχι ζώα),
δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες και αδικίες
και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

2 σχόλια:

  1. σαν να λεμε καμια σχεση με τους σημερινους αρχοντες κανενα απο τα τρια και θα ειναι ολο και χειροτερα οσο το επιτρεπουμε. το τριτο ομως ας το πει καποιος στους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα το τριτο, το ειπαν οι Αρχαιολογοι στην Μενδωνη!Τι σου ειναι η ιστορια ομως?

    "Ανακοίνωση με τίτλο «Ουκ αεί άρχεις» που στρέφεται κατά της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, δημοσίευσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «Η Λ. Μενδώνη έχει πολλάκις συνδέσει το όνομά της με καταστροφικές για τον πολιτισμό επιλογές», σημειώνει ο ΣΕΑ για την υπουργό, την οποία χαρακτηρίζει «persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού»."

    ΑπάντησηΔιαγραφή