Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ποια οφέλη θα είχε η αμερικανική οικονομία από ένα πόλεμο με το Ιράν ;

Ποια οφέλη θα είχε η αμερικανική οικονομία από ένα πόλεμο με το Ιράν. Ο δείκτης της Wall Street ανέβηκε 43% στον Α΄ παγκ. πόλεμο και 50% στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.



Διαχρονικά, έχει διαπιστωθεί ότι οι μεγάλοι πόλεμοι ευνοούν την αμερικανική οικονομία. Βάσει αυτού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε έναν επικείμενο πόλεμο με το Ιράν, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι για ακόμη μία φορά το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δείκτης Dow της Wall Street είχε ανέβει κατά 43%. Στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου, που η Ευρώπη ρημάχτηκε, ο δείκτης ανέβηκε κατά 50%. Αντίστοιχα, στον πόλεμο της Κορέας το 1950, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο της τάξης του 60%, ενώ μία δεκαπενταετία αργότερα, όταν το Μάρτιο του 1965 ο αμερικανικός στρατός εισέβαλε στο Βιετνάμ, η άνοδος ανήλθε στο 43%....

Βέβαια, με εξαίρεση δύο ετών, του 1949 και του 1985, η Αμερική βρίσκεται διαρκώς αναμεμιγμένη σε πολεμικές συρράξεις. Για το λόγο αυτό, είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό της επιρροής των πολέμων στις χρηματιστηριακές αξίες.

Η βιομηχανία των όπλων.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι στις περιόδους των μεγαλύτερων εντάσεων και αναταραχών, σημειώθηκαν και οι πιο ραγδαίες μεταβολές στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ υπολογίζονται, από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά, σταθερά στο 3% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, για το 2020, ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 738 δις δολάρια. Ένας πόλεμος θα επηρέαζε θετικά τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του μαχητικού εξοπλισμού, εκτοξεύοντας τις μετοχές τους. Για τις υπόλοιπες, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν σχεδόν μηδαμινές.

Συνολικά όμως, ο εθνικός χρηματιστηριακός απολογισμός θα είχε θετικό πρόσημο.

Το φαινόμενο αυτό δικαιολογείται εν μέρει από τις μηδαμινές πιθανότητες να συμβεί κάποια σύρραξη επί αμερικανικού εδάφους. Όλοι οι πόλεμοι που έχει συμμετάσχει η Αμερική γίνονταν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα εκτός των συνόρων της.

Το αντιπαράδειγμα που επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη θεωρία είναι η πτώση των δίδυμων πύργων το 2001. Μόλις συνέβη το ιστορικό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, οι χρηματιστηριακές μετοχές σημείωσαν πρωτόγνωρη πτώση. Στην προκειμένη περίπτωση η απειλή βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής και οι συνέπειες είχαν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Βάσει των παραπάνω, οι μελετητές συμπεραίνουν ότι όσο μικρότερο το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη στην οικονομία, και αντίστροφα.

Σε έναν επικείμενο πόλεμο με ένα κράτος σαν το Ιράν, που δεν αποτελεί πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας, το πιθανότερο είναι ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα ωφεληθεί...


http://www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου