Ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ασκήθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών, σε βάρος του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου
Ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ασκήθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών, σε βάρος του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, μελών του παλιού Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie και συνεργατών στη θυγατρική εταιρεία στην Ασία.
Η ποινική δίωξη σε βάρος 16 συνολικά προσώπων, περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες για πλαστογραφία από κοινού και χειραγώγηση, και ασκήθηκε μετά από παραγγελία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Αναλυτικά, για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διώκονται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για τον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία - όλοι με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ - και τον Έλληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.
Για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται έξι άτομα: ο οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του ΔΣ, ένας υπάλληλος της εταιρείας και τρεις αλλοδαποί. Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Τέλος, για χειραγώγηση διώκονται 13 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, καθώς και η σύζυγός του Κατερίνα Κουτσολιούτσου και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, την περίοδο 2016-2017.
Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι πρώτο τρίμηνο του 2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της πλαστογραφίας συνίσταται στο ότι φέρονται να προέβησαν σε πλαστά τραπεζικά statement (που αναφέρονται και στην έκθεση της Μάρσαλ) για να συντάξουν ανακριβείς ισολογισμούς.
Ανύπαρκτα εμβάσματα στο όνομα «Γιώργος Πουτσίδης» Τον περασμένο Μάρτιο, νέα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της Folli Follie είχαν έρθει στο φως, αποκαλύπτοντας αποστολές πλαστών εμβασμάτων ύψους εκατομμυρίων ευρώ από ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την εικονική διόγκωση του τζίρου. Σύμφωνα με τμήμα της δικογραφίας, η φερόμενη επιχειρηματική απάτη συνοδεύτηκε και διογκώθηκε με τη συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία τα στελέχη της εταιρείας διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».
Με την ανακύκλωση πλασματικού χρήματος, οι ύποπτοι φέρονται να διόγκωναν τους τζίρους της εταιρείας, εμφανίζοντας ταμειακά αποθέματα 255,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μόλις 500 ευρώ. Ενδεικτικοί είναι και οι διάλογοι που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Merry-go-round" (σ.σ «γύρω-γύρω όλοι») με στόχο την πλασματική διόγκωση του τζίρου. -Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα; -Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»
Σε συνδυασμό με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ευθύνες φαίνεται να πέφτουν βαριές τόσο στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο όσο και για στον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με δεκάδες ακόμα εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας να θεωρούνται ύποπτοι απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι, φέρονται να πούλησαν μετοχές ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, κερδίζοντας περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ. Τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονταν να έχουν 255 εκατομμύρια ευρώ, με πλαστογραφημένα statements, ενώ στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν μόλις 500 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, με δήθεν 198 εκατομμύρια ευρώ στο μηδενικό ταμείο και 779 εκατομμύρια εικονικές πωλήσεις, εμφανίζονταν ανύπαρκτα έσοδα 326 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν ακόμα και έγγραφα της Alpha Bank στέλνοντάς στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου