Ο "λύκος που φοράει κασμίρ" του κολοσσού LVMH ευθύνεται για την μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στον τομέα των ειδών πολυτελείας.
Δεινός πιανίστας και παίκτης τένις, όταν κατάλαβε ότι δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει Νο1 σε κάποιο απ΄αυτά, αποφάσισε να ρίξει όλο το βάρος του στον επιχειρηματικό τομέα. Και δεν τα πήγες καθόλου άσχημα... Διορατικός, λάτρης της επιθετικής τακτικής, οραματιστής αλλά και προσγειωμένος, ο Μπερνάρ Αρνό μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον - στον προσωπικό του κύκλο, γιατί δεν του αρέσει η πολύ δημοσιότητα - ότι έχει δημιουργήσει μια εταιρία κολοσσό με 75 πασίγνωστα brands, την LVMH που κυριαρχεί στον τομέα των ειδών πολυτελείας.
Το "κερασάκι στην τούρτα" το έβαλε πριν λίγες μέρες όταν ανακοίνωσε την μεγαλύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο, την εξαγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany & Company από την LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.
Η εταιρία κοσμημάτων που έγινε γνωστή από τα μπλε κουτιά της, τον Τρούμαν Καπότε και την Όντρεϊ Χέπμπορν πέρασε στα χέρια του Αρνό αντί του εξωπραγματικού ποσού των 16,2 δισ. δολαρίων. Πίσω από αυτή την συμφωνία βρίσκεται ο 70χρονος Γάλλος ιδρυτής, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της LVMH ή αλλιώς ο "λύκος που φοράει κασμίρ", "εξολοθρευτής άγγελος", "Τεν Τεν" (σ. για την λεπτεπίλεπτη και κομψή παρουσία του) και "άρχοντας των logos".
Δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Ο 70χρονος Γάλλος είναι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes που ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με 107,6 δισ. δολάρια, με την αξία της περιουσίας του να αυξάνεται κατά 1,07% ή 1,1 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα, αυτή της ανακοίνωσης της συμφωνίας. Πρόκειται για τον "νονό" της σύγχρονης βιομηχανίας ειδών πολυτελείας, έχοντας επινοήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την όλη ιδέα.
Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του, πολιτικός μηχανικός, απέκτησε οικονομική επιφάνεια από την δραστηριοποίησή του στις κατασκευές, ο Αρνό "είδε" πολύ νωρίς τις ευκαιρίες να πάρει οικογενειακές βιοτεχνίες, να τους δώσει εξειδίκευση και να αξιοποιήσει τη δυναμική τους για συνολικό όφελος. Έχει πει ότι η ιδέα αυτή γεννήθηκε στο μυαλό του όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '80, μπήκε σε ένα ταξί και διαπίστωσε ότι ο οδηγός δεν γνώριζε ποιος ήταν τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας αλλά ήξερε τον Ντιόρ.
Η αυτοκρατορία με τις 75 μάρκες
Η LVMH είναι σήμερα ένας όμιλος με ούτε λίγο ούτε πολύ, 75 μάρκες, που αφορούν μόδα, ρολόγια, κοσμήματα, κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, λιανικό εμπόριο, ομορφιά και φιλοξενία. Μερικές από τις μάρκες που "συστεγάζονται" στον όμιλο και που δίνουν μια εικόνα για το τι ακριβώς μιλάμε είναι οι Dior, Vuitton, Fendi, Celine, Pucci, Marc Jacobs, Hennessy, Dom Pérignon, Bulgari, Tag Heuer, Sephora, Moët & Chandon, Fenty.
Ο όμιλος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε κεφαλαιοποίηση από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, την Kering (ιδιοκτήτρια του Gucci, YSL και Alexander McQueen). Είναι η δεύτερη πιο "πολύτιμη" εταιρία στην Ευρώπη, με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 δισ. ευρώ, μετά την Royal Dutch Shell, εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία με το brand Ντιόρ
Η αρχή έγινε με μια χρεοκοπημένη γαλλική κλωστοϋφαντουργική εταιρία, με το όνομα Boussac, την οποία αγόρασε από την γαλλική κυβέρνηση το 1985 αντί 15 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, και περιλάμβανε το brand Κριστιάν Ντιόρ. Πώλησε όλα τα υπάρχοντά της αλλά κράτησε το όνομα Ντιόρ και σ' αυτό έβαλε τις βάσεις. Το 1989 προχώρησε σε εχθρική εξαγορά της LVMH, η οποία προκάλεσε αναταραχή στον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας. Τότε ήταν που απέκτησε το ψευδώνυμο "Ο λύκος που φοράει κασμίρ παλτό".
Δημιούργησε την μάρκα ναυαρχίδα ως εμπορικό σήμα και εφάρμοσε το μοντέλο της απόκτησης "βαριών" ονομάτων ενσωματωμένων στην ευρωπαϊκή ιστορία, εγκαθιστώντας στην ηγεσία τους νέους σχεδιαστές για να "φρεσκάρουν" την εικόνα. Αλλά το εμπορικό σήμα ήταν πάντα πάνω από τον άνθρωπο, κάτι που τον κάνει, αναλόγως από ποια πλευρά τον βλέπεις, είτε μεγαλοφυία είτε έναν "αιμοσταγή" που χαραμίζει την δημιουργικότητα.
Τενίστας, πιανίστας και πωλητής χωρίς email
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αρνό είναι λιγομίλητος, δεν γελάει με τους πάντες και τα πάντα, είναι μετρημένος, δεν εμφανίζεται σε κάθε μικρή ή μεγάλη εκδήλωση, είναι δεινός συλλέκτης έργων τέχνης, του αρέσει να παίζει σοβαρά τένις και είναι ταλαντούχος πιανίστας. Είναι επίσης πολύ ανταγωνιστικός. Έχει δηλώσει ότι από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να είναι ο κορυφαίος τενίστας ή πιανίστας στον κόσμο, ήθελε να έχει την Νο1 εταιρία.
Την δεύτερη σύζυγό του Ελέν Μερσιέ, πιανίστρια από τον Καναδά, την σαγήνευσε παίζοντάς της στο πιάνο Σοπέν και άλλους κλασικούς συνθέτες.
Σε συνέντευξη στην Telegraph το 2015, ο Γάλλος μεγιστάνας ανέφερε ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. "Είναι απλώς μια συνέπεια αυτού που κάνω", είχε ξεκαθαρίσει ενώ είχε προχωρήσει και σε μια "σοκαριστική", για τα δεδομένα της εποχής, δήλωση για την σχέση του με την τεχνολογία. "Δεν έχω email. Απλώς ένα τηλέφωνο και ποτέ δεν στέλνω μηνύματα. Απλώς τηλεφωνώ".
Στην ίδια συνέντευξη ο Αρνό είχε αποκαλύψει ότι ενίοτε κάνει και τον...πωλητή. "Αυτό που πραγματικά μου αρέσει είναι να πηγαίνω στα καταστήματά μου incognito και να εξυπηρετώ τους πελάτες. Το κάνω στο εξωτερικό, ειδικά στην Ιαπωνία, και κανείς δεν με αναγνωρίζει. Το προσωπικό πάντα το βρίσκει διασκεδαστικό".
Σε συνέντευξη στο Forbes το 2017, o Γάλλος δισεκατομμυριούχος δεν είχε διστάσει να πει ότι το πρόσωπο που θαυμάζει περισσότερο είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ αλλά και ο εκλιπών ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς. Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο λάθος του, είχε πει "Πούλησα μια επιχείρηση μακιγιάζ πολύ γρήγορα γιατί ήμουν ανυπόμονος".
Όσον αφορά στο "μυστικό" του, είναι το εξής: "Συχνά λέω στην ομάδα μου ότι πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε start-up. Μην πηγαίνετε στα γραφεία πάρα πολύ. Μείνετε μαζί με τον πελάτη ή με τους σχεδιαστές καθώς δουλεύουν" ενώ έχει δώσει και συμβουλές στα νέα παιδιά: "Θα πρέπει να είστε πολύ επίμονοι. Χρειάζεστε ιδέες αλλά αυτό είναι μόνο το 20%. Το 80% είναι η εκτέλεση".
Δύο γάμοι, πέντε παιδιά
Ο Γάλλος μεγιστάνας έχει ανέβει δύο φορές τα σκαλιά της εκκλησίας και έχει αποκτήσει πέντε παιδιά (δύο από τον πρώτο του γάμο και τρία από τον δεύτερο).
Με την πρώτη του σύζυγο, Anne Dewavrin παντρεύτηκαν το 1973 και χώρισαν το 1990. Η Dewavrin είχε συγγενική σχέση με τους πτωχεύσαντες ιδιοκτήτες της κλωστοϋφαντουργίας με το brand Dior, πάνω στην οποία "χτίστηκε" όλη η αυτοκρατορία του. Ένα χρόνο μετά το διαζύγιο του, το 1991 παντρεύτηκε την νυν σύζυγό του, Ελέν Μερσιέ.
Τέσσερα από τα παιδιά του εργάζονται στον όμιλο. Όσον αφορά στο ποιο απ' όλα θα τον διαδεχτεί στην ηγεσία, είναι μέχρι στιγμής άγνωστο, αν και πολλοί εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη κόρη του, Ντελφίν, η οποία σήμερα εκτελεί χρέη εκτελεστικής αντιπροέδρου στη Louis Vuitton, θα πάρει τα ηνία.
Ο μικρότερος αδερφός της, Αντουάν, αμφότεροι από τον πρώτο γάμο του Αρνό, απασχόλησε τα κουτσομπολίστικα ΜΜΕ όταν παντρεύτηκε το σούπερ μόντελ Ναταλία Βοντιάνοβα, με την οποία γνωρίστηκαν το 2008 σε φωτογράφιση για την καμπάνια της Louis Vuitton.
Οι φιλίες με Τραμπ, Μακρόν και Σαρκοζί
Οι παρέες του δεν θα μπορούσαν παρά να είναι εξίσου επιτυχημένες, με δύναμη. Καλός του φίλος είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα ο Αρνό ήταν μάρτυρας στον γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι. Είναι, επίσης, κοντά με τον νυν πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '80. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ο Τραμπ έκανε ο ίδιος τα εγκαίνια σε νέο εργοστάσιο της Louis Vuitton στο Τέξας.
Αν σημαίνει κάτι, ο Αρνό σπούδασε μηχανική στην Ecole Polytechnique, μια περίβλεπτη σχολή στο Παρίσι, από την οποία έχουν αποφοιτήσει τρεις πρώην πρόεδροι της Γαλλίας και τρεις βραβευμένοι με Νόμπελ.
Χάνει μόνο από τον...Φέντερερ
Από τις ελάχιστες φορές που έχει βγει ηττημένος είναι εκείνη που είχε παίξει τένις με τον σπουδαίο Ελβετό τενίστα, Ρότζερ Φέντερερ. Η εν λόγω συνάντηση ήταν δώρο γενεθλίων από τα παιδιά του. Για την ιστορία, φέρεται να πήρε μόνο έναν πόντο στο συγκεκριμένα ματς. Ακόμα πάντως και αν η ήττα είναι στον επιχειρηματικό τομέα, καταφέρνει να κερδίζει χρήματα. Έδωσε σκληρή μάχη με την Κering το 1999 για τον Gucci αλλά την έχασε και το 2010 άρχισε να αγοράζει μετοχές της Hermès. Την επόμενη χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Hermès Πατρίκ Τομά συνέκρινε την ανεπιθύμητη προσέγγιση με "βιασμό". Τελικά επήλθε ειρήνη με τον Αρνό να αποχωρεί, αφού αποκόμισε καθαρά κέρδη από την επένδυσή του.
Το όνομά του αμαυρώθηκε όταν τα γαλλικά ΜΜΕ ανακάλυψαν το 2012 ότι είχε υποβάλλει αίτηση για βελγικό διαβατήριο κατά τη διάρκεια της θητείας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Υποστήριξε, πάντως, ότι το έκανε μόνο και μόνο για λόγους που αφορούσαν τις κτηματομεσιτικές δραστηριότητές του.
Συνεργασία με την Ριάνα και η Παναγία των Παρισίων
Ο Αρνό δεν φαίνεται να επαναπαύεται ποτέ, καθώς πάντα στα σκαριά και στο μυαλό του υπάρχουν οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις του. Φέτος έδωσε τα χέρια με την Ριάνα για μια σειρά ρούχων ενώ το 2020 θα ανοίξει ξανά μετά από 15ετή ανακαίνιση κόστους 1 δισ. δολαρίων, το κατάστημα/ξενοδοχείο/σπα στο Παρίσι.
Φέτος υπέγραψε, επίσης, συνεργασία με την Στέλα ΜακΚάρτνεϊ, η οποία έγινε ειδική σύμβουλος του προέδρου για την αειφορία του ομίλου. Κάποτε σκέφτηκε τον Armani και εδώ και χρόνια λέγεται ότι "καίγεται' να προσθέσει στον όμιλο την Chanel.
Τα τελευταία χρόνια ο "λύκος", υπό την επιρροή των παιδιών του, άρχισε να αλλάζει "δέρμα". Το 2014 ίδρυσε το Fondation Louis Vuitton, ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που σχεδίασε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι και το οποίο θα γίνει δώρο στην πόλη του Παρισιού.
Επίσης, έχει δώσει 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων μετά την φωτιά που κατέκαψε το ιστορικό μνημείο ενώ η LVMH δώρισε 11 εκατ. δολάρια για την κατάσβεση των φωτιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου