- Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ίσως κληθούν να
επιστρέψουν έως 195 ευρώ το μήνα.
- Χάνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ορατός είναι ο κίνδυνος για δραματικές μειώσεις μισθών το
2020, έως και 30% και μάλιστα αναδρομικά, ενώ την ίδια στιγμή, «παγώνει» η
αύξηση του κατώτατου μισθού, από το ποσό των 650 ευρώ.
Πρόκειται για δύο κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες εντείνουν
την αβεβαιότητα και προκαλούν ανησυχία σε εκατομμύρια εργαζόμενους του
ιδιωτικού τομέα, για το νέο έτος.
Στους πρώτους μήνες του 2020, θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της προσφυγής που υπέβαλε ο ΣΕΒ, σχετικά με την αύξηση των μισθών λόγω των τριετιών, σε συνδυασμό και την αύξηση του βασικού μισθού τον Φεβρουάριο του 2019.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2020. Είναι ενδεικτικό ότι στη δίκη στο ΣτΕ, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις υποστήριξαν το αίτημά τους για κατάργηση της αναπροσαρμογής των μισθών, η ΓΣΕΕ υποστήριξε την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο δικαστήριο τήρησε αυστηρή ουδετερότητα!
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί.
Με τον συνυπολογισμό των τριετιών, οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2019 έως και 30% για τους εργαζόμενους έως 9 έτη ο οποίος από τα 650 ευρώ διαμορφώθηκε έως τα 845 ευρώ το μήνα.
Στην περίπτωση που η απόφαση δικαιώσει τους εργαζόμενους, οι μισθοί θα επιστρέψουν στο ύψος του βασικού μισθού δηλαδή των 650 ευρώ. Δηλαδή, χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα χάσουν την αναπροσαρμογή, λόγω των τριετών, με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να μειωθούν περίπου κατά 195 ευρώ το μήνα ή έως 30%.
Η χειρότερη εξέλιξη θα είναι, η αύξηση λόγω των τριετιών, να καταργηθεί αναδρομικά από τις 18 Φεβρουαρίου 2019, που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν και τις επιπλέον αμοιβές που έλαβαν από τον Φεβρουάριο του 2019!
Οι τριετίες στους κατώτατους μισθούς, αλλά και στα ημερομίσθια αφορούν αυξήσεις των αμοιβών που έχουν σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων, άρα και της προσαύξησης του μισθού τους ανά τριετία η οποία με βάση την ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας κλιμακώνεται ως εξής:
- Αναγνώριση μέχρι 6 τριετίες με 5% αύξηση του ημερομισθίου (για κάθε τριετία) για τους εργατοτεχνίτες και
- Αναγνώριση μέχρι 3 τριετίες με 10% αύξηση του μισθού για κάθε τριετία για τους υπαλλήλους.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του Φεβρουαρίου 2019, υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής:
- για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ,
- για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ,
- για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και
- για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία 845 ευρώ.
Κατώτατος στα 650 ευρώ
Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί στους εργαζόμενους η ρουκέτα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για πάγωμα του κατώτατου μισθού για την επόμενη τριετία, στο επίπεδο των 650 ευρώ.
Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Μαξίμου, αλλά η αβεβαιότητα, για την τύχη του κατώτατου μισθού παραμένει. Ο ΥΠΟΙΚ, είπε ότι, η ΝΔ είχε υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο του ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ.
Όμως, πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, χορήγησε το 2019 αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% που σημαίνει, κατά τον υπουργό, ότι προεξοφλήθηκαν οι αυξήσεις για την επόμενη τριετία. Ακολούθως, τον κ. Σταϊκούρα «διόρθωσε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επί λέξει:
«Να είμαστε απολύτως ακριβείς, έχουμε πεί διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη, όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, με βάση τους ρυθμούς μεγένθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας».
Έγινε προκαταβολικά, συνέχισε ο Χ. Σταϊκούρας, απαντώντας δε, στην ερώτηση πότε θα ξανασυζητηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού είπε:
«Όταν έχουμε τα δεδομένα της οικονομίας, ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας, κρίσιμοι παράγοντες και πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης που έχουμε στο μυαλό μας και θεωρούμε ότι θα τους πετύχουμε, θα το συζητήσουμε».
Η «διόρθωση» από το Μ. Μαξίμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε ότι δήλωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξη του καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι».
Όμως, ενώ είπε ότι η κυβερνητική δέσμευση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρώ, δεν είπε, πότε θα συμβεί αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου