Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Στο Αυλάκι της Φθιώτιδας θυμήθηκαν το Κούγκι και απειλούν για τους πρόσφυγες

Στο Αυλάκι της Φθιώτιδας θυμήθηκαν το Κούγκι και απειλούν για τους
Η παλιά αλληλεγγύη που είχε εκδηλώσει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού απέναντι στο δράμα των προσφύγων τώρα έγινε κύμα οργής. 

Και εκδηλώνεται με σφοδρές αντιδράσεις στις διάφορες περιοχές που υπάρχουν σχέδια εγκατάστασης προσφύγων, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού όλα αυτά τα χρόνια. 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα το Αυλάκι Φθιώτιδας, όπου εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής της Στυλίδας και κάτοικοι, βρίσκονται ξανά στα κάγκελα και απειλούν ότι θα γίνει... Κούγκι αν αναγκαστούν να δεχτούν πρόσφυγες στην περιοχή τους.
Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ
Σήμερα κλιμακώθηκαν και στο τραπέζι έπεσαν απειλές, φωνές και φωτιές. Και όχι μόνο από τους απλούς πολίτες, αλλά και από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής που πήραν τα άρματα και εκτοξεύουν απειλές και τελεσίγραφα προς το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση. Επιβεβαιώνοντας το δόγμα «καλοί οι πρόσφυγες αλλά μακρυά από εμάς». 
Αφορμή για τα σημερινά επεισόδια στάθηκε η επίσκεψη κλιμακίου στο παλιό εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ για ελέγχους καταλληλότητας, όπως μεταδίδει το LamiaNow. Η άφιξη του κλιμακίου που αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΔΟΜ και της Αστυνομίας έκανε τους έφερε πιο κοντά το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στο Αυλάκι μεγάλος αριθμός προσφύγων (περίπου 1500 – 2000). 
LAMIANOW.GR
Το κλιμάκιο έφτασε, αλλά ταυτόχρονα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του κλειστού εργοστασίου οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής. Μαύρος καπνός από καμένα λάστιχα και πανό με το σύνθημα «ΌΧΙ ΝΕΑ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ» ήταν η εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο κατά την έξοδο του ενώ κλήθηκε να απαντήσει και στις ερωτήσεις των πολιτών.

Αντιδήμαρχος Στυλίδας, Δημήτρης Ψάρρης:«Εδώ θα γίνει Κούγκι… » 

«Να μεταφέρετε στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούμε 2000 πρόσφυγες δίπλα σε ένα χωριό 320 κατοίκων. Υπάρχουν καταλληλότερες λύσεις και τις έχουμε προτείνει. Ας τις δεχτούν γιατί εδώ δεν θα έρθει κανείς. Εδώ θα γίνει Κούγκι… Θα έχουμε πόλεμο. Δεν πρόκειται να μπει κόσμος εδώ μέσα. Αυτό είναι μια απλή και να ήρεμη προειδοποίηση» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Στυλίδας Δημήτρης Ψάρρης.
Και πρόσθεσε: «Να τους πάτε κάπου μακρύτερα για να μπορούμε να είμαστε αλληλέγγυοι»
Σε έντονους τόνους και η τοποθέτηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Νίκου Τσικρικώνη . «Δεν μπορεί να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Δεν μας ενημερώνουν, αγνοούν τις προτάσεις μας. Για αυτό και εμείς από αύριο ξεκινάμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν δεχόμαστε πρόσφυγες εδώ. Αυτό να γίνει σαφές» είπε χαρακτηριστικά.
Και η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου διαμαρτυρήθηκε για τις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση χωρίς να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία. «Θέλω επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό, τον Περιφερειάρχη, από κάθε αρμόδιο. Δεν μπορούν να αφήνουν τον Δήμο απέξω. Τους καλώ να ξαναδούν την πρόταση του Δήμου Στυλίδας για την εγκατάσταση προσφύγων σε άλλο κοντινό σημείο που έχουμε προτείνει και να μην εμείνουν στο Αυλάκι για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο χωριό.
Να σημειωθεί ότι τα επιχειρήματα που προβάλλουν για την διαφωνία τους στην εγκατάσταση προσφύγων, είναι από τη μία ο αριθμός (οι εκτιμήσεις τους είναι ότι θα μεταφερθούν 2000 πρόσφυγες, ενώ οι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 300), αλλά και ζητήματα ασφάλειας. Όπως αναφέρουν στο κλειστό εργοστάσιο της ΒΟΜΒΥΞ υπάρχουν κατάλοιπα τοξικών. 
LAMIANOW.GR
Και αναρωτιόμαστε, εάν οι πρόσφυγες ήταν 100 άτομα και το εργοστάσιο αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές για να κατοικηθεί, δεν θα υπάρχει πρόβλημα; Ρητορική ερώτηση. 

Πάνω από 16.000 άνθρωποι στη Μόρια  

Στο μεταξύ, στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη δομή της Μόριας, καλούνται να ζήσουν στοιβαγμένοι πάνω από 16.000 άνθρωποι, σε μια δομή χωρητικότητας το πολύ 3.500 ατόμων.   
Σύμφωνα με την ανταπόκριση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τις νέες σημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, ο αριθμός των όσων είχαν καταγραφεί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι ήταν στις 16.023.
Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, στη Λέσβο έφθασαν επτά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες με συνολικά 224 επιβαίνοντες. Από την περασμένη Δευτέρα δηλαδή σε τέσσερις μόλις μέρες, στη Λέσβο πέρασαν 942 άτομα (241 τη Δευτέρα, 317 την Τρίτη, 160 την Τετάρτη και 224 σήμερα).
«Φτάνουμε στα όρια μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνοντας ευθύνες σε Ευρώπη και Τουρκία. Μιλώντας στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, είπε ότι «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων»,  προσθέτοντας ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί.

1 σχόλιο: