Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Επανεκκινεί με την προσδοκία επιτέλους να γίνει!


Υπογράφηκε με το νέο ανάδοχο η σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης της παραλίας Τολοφώνα. 
Έχει καταντήσει κάτι χειρότερο από το “Γιοφύρι της Άρτας” και αποτελεί ταυτόχρονα μια “μαύρη τρύπα” για την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή. 


Ο λόγος για το έργο της “προστασίας διαβρωμένων ακτών παραλίας Τολοφώνας”, του οποίου η σύμβαση με το νέο ανάδοχο υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες, με κόστος 464.082,24 € (με Φ.Π.Α.).
Το έργο αποτελεί ζητούμενο των κατοίκων της παραλίας Τολοφώνας, αλλά και γενικότερα της παραλιακής Δωρίδας, εδώ και χρόνια, εν τούτοις μια σειρά αστοχιών επί της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής (Μπακογιάννη) καθυστέρησαν την εκτέλεσή του στοιχίζοντας σημαντικά στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα λύθηκε η σύμβαση που ίσχυε με την τότε ανάδοχο εταιρεία, καθώς είχε δώσει μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να καταστεί μειοδότρια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υλοποίησης του έργου, ενώ μερίδιο στην κατάληξη είχε και η επιλογή του σημείου αμμοληψίας αρκετά μακριά από το πεδίο εκτέλεσης του έργου, γεγονός που ανέβασε το κόστος κατασκευής του οδηγώντας στην έξοδο την αρχική ανάδοχο εταιρεία.
Το θετικό της υπόθεσης είναι πως δεν υπήρξε εκ νέου διαδικασία δημοπράτησης, στοιχείο που ήταν καθοριστικό στο να υπογραφεί η νέα σύμβαση. Εν τούτοις, αυτό δεν συνεπάγεται πως το έργο θα είναι οπωδήποτε πλήρως έτοιμο στην αρχή της νέας τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι του 2020, όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωίζουν καλά τη φύση και τις τεχνικές ιδιαιτερότητες του έργου.


Η συγκεκριμένη παραλία χαρακτηρίζεται από ένα σχεδόν ευθύγραμμο τμήμα μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων. Στα μεγάλα τμήματά της, κατά μήκος της παραλιακής οδού, η χερσαία παραλιακή ζώνη της ακτής έχει παρασυρθεί από τη θάλασσα ενώ όπου υφίσταται δεν υπερβαίνει τα 20μ., με συνέπεια λόγω των κυματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή να έχει υποστεί διάβρωση και να κινδυνεύει με κατάρρευση μεγάλο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Παραλίας Τολοφώνας-Ερατεινής.
Η παρέμβαση ήταν επιβεβλημένη εδώ και χρόνια, όμως τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης του έργου. Αν δεν αλλάξει πάλι κάτι, βέβαια, προς το χειρότερο, γιατί η αλήθεια είναι πως σε αυτό το έργο “τα έχουμε δει όλα”…

1 σχόλιο:

  1. αρχικά θέλανε όλοι να είναι μπροστά στη θάλασσα, μα πολύ μπροστά, η θάλασσα με το σορόκο φτάνει μέσα στις αυλές τους, η αιγιαλίτιδα γραμμή έχει παραβιαστεί και είναι πολύ πιο πίσω. Η θάλασσα θα κάνει τη δουλειά της και θα εξαφανίσει, όπως παλιότερα, το έργο γιαυτό ας μην έχουμε πολλές προσδοκίες για την οριστική λύση του θέματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή