Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Προτεραιότητες…


Γράφει ο Ηλίας Τσίγκας

Μπορεί στην επικαιρότητα -που κατασκευάζεται όπως κατασκευάζεται - να κυριαρχούν τεχνηέντως άλλα θέματα, ωστόσο στη Φωκίδα ίσως το πιο καίριο ζήτημα που απασχολεί την πραγματικά “βαθιά” κοινωνία σε πολλά σημεία του νομού είναι η δραματική, ή ιλαροτραγική κατά άλλους, κατάσταση στα γυμνάσια και τα λύκεια της Φωκίδας και όχι οι κόντρες στα δημοτικά συμβούλια και τα καταιγιστικά “ποσταρίσματα” του Δελμούζου ή του Μπούγα για τις εκδηλώσεις που τιμούν σωρηδόν με την παρουσία τους.

Μπήκε Νοέμβριος και στο Λιδωρίκι, στη Δεσφίνα αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το Γαλαξίδι, δεν υπάρχουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων… Δεν υπάρχουν μαθηματικοί, δεν υπάρχουν φυσικοί, δεν υπάρχουν βιολόγοι, δεν υπάρχουν φιλόλογοι! Στα γυμνάσια αυτά τα παιδιά σχολάνε στις 10, σε λύκεια δεν λειτουργούν τμήματα κατευθύνσεων και γενικά η εικόνα θυμίζει παρατημένο καράβι που βαδίζει ολοταχώς στην ξέρα. Και οι γονείς, έχουν δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, κόβουν το λαιμό τους να πληρώσουν έξτρα φροντιστήρια.
Και αυτό συμβαίνει σε περιοχές που κοινωνικά υστερούν διαχρονικά στο να παράσχουν στους νέους τους διεξόδους, παραστάσεις κι ερεθίσματα έμμεσης παιδείας, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις ή κάθε είδους ευκαιρίες που θα βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να σχηματίσουν συνολικότερη εικόνα του κόσμου στον οποίο ζουν και να αντλήσουν ευκαιρίες να διαμορφώσουν την ιδιοσυστασία και την προσωπικότητά τους κατά τρόπο πιο ολιστικό. Γιατί, άλλα ερεθίσματα έχει το παιδί που μεγαλώνει στην Άμφισσα ή την Ιτέα κι άλλες στη Δεσφίνα ή ακόμα περισσότερο στο Λιδωρίκι. Με αποτέλεσμα, με τα σχολεία κατ ουσίαν αμπαρωμένα, οι ανισότητες να παροξύνονται, παγιώνοντας μια κατάσταση παιδιών που προφανώς ανήκουν “σε κατώτερο θεό”!
Θα παρακάμψουμε τις σε κάθε περίπτωση απαράκαμπτες ευθύνες του Βουλευτή Φωκίδας που έπρεπε να είχε φροντίσει.. χθες, ενώ ακόμα δεν έχει ακουμπήσει το θέμα καθώς προέχει μάλλον η παραπομπή του “Ρασπούτιν” και θα υπενθυμίσουμε απλώς την πρόσφατη δημόσια δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση “βρήκε τις προηγούμενες μέρες τις πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών”!! Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου η κυβέρνηση τώρα βρήκε τις αναγκαίες πιστώσεις! Ωστόσο, “διαθέσιμες πιστώσεις” για την πρόσληψη 1.500 επιπλέον ειδικών φρουρών βρέθηκαν αμέσως! Για να κάνουν το έργο που κανονικά έπρεπε να πράττουν οι αστυνομικοί που είναι αποσπασμένοι στη φύλαξη υπουργών, βουλευτών και μεγαλοεπιχειρηματιών…
Οι προτεραιότητες είναι σαφείς. Την παρούσα κυβέρνηση εκείνο που την απασχολεί είναι “ο νόμος και η τάξη”. Τα πλείστα όσα βιώσαμε στις πρόσφατες παρελάσεις, με Μόντι Πάιθονς, παιδιά να παρελαύνουν με τη στολή ποδοσφαιρικού συλλόγου κι άλλα ευτράπελα, ώθησε πολλούς συντηρητικών κι όχι μόνο πολιτικών πεποιθήσεων να καταθέσουν διαπρύσια post στο facebook για “έλλειψη παιδείας της σημερινής νεολαίας” κι άλλα πολλά παρόμοια. Έστω κι αν το τι είδους “παιδεία” παρέχεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις που πέρασαν και περνούν το ξέρουμε όλοι, καθώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό ως τριτευούσης σημασίας και χαμηλών προτεραιοτήτων.
Των σχολείων ημών εμπιμπραμένων εμείς έχουμε σε προτεραιότητα τις προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας…

1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι σχολιαστές στο παρόν blog έχουν επισημάνει πως σε λίγο χρονικό διάστημα πολλά σχολεία στην Φωκίδα θα έχουν κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών. Έχει τονισθεί πως η Φωκίδα φθίνει χρόνο με το χρόνο και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της αντικαθίσταται με ξένους προς τον τόπο ανθρώπους με μειωμένη ιστορική συναισθηματική και περιβαλλοντική συνείδηση.
    Πολλοί αρθρογράφοι επίσης έχουν επισημάνει το γεγονός ότι το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο της Φωκίδας , δηλαδή κυρίως εξορύξεις εδώ και 60 χρόνια έχουν παγιώσει το είδος της ανάπτυξης που επιφέρει αναπόφευκτα την ερημοποίηση του όμορφου αυτού αλλά άτυχου από πλευράς οικιστών και διαχειριστών του , τόπο.
    Όλα τα άλλα τα οποία γράφεται είναι φληναφλήματα και φτηνές αντιπολιτευτικές κορώνες....
    Ο βουλευτής είτε υπάρχει είτε όχι είναι αδιάφορο . Και ο προηγούμενος που υπήρχε μας κατέταξε στους Νομούς "σκουπίδια-χωματερές"

    ΑπάντησηΔιαγραφή