Επιχείρηση αναστήλωσης της οικοδομής και τόνωσης της κτηματαγοράς, η οποία θα συνοδευθεί με λίφτινγκ στη φορολογία των ακινήτων, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Το σχέδιο που απλώνεται σε επτά μέτωπα θα ενεργοποιηθεί με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα μέτρα επανεκκίνησης της οικοδομής με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα, το πάγωμα για ακόμα τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και την έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι για το 40% των εργασιών επισκευής, ανακαίνισης και αναβάθμισης των ακινήτων τους. Η επόμενη παρέμβαση στα ακίνητα θα έρθει τον Μάιο του 2020 με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και την επέκταση του συστήματος σε 7.000 περιοχές. Οι νέες τιμές ζώνης θα φέρουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ του 2020 και στους φόρους σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει αλλαγές σε αφορολόγητα όρια, κλίμακες και φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να σβήσει τις φωτιές που θα ανάψει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.{ARX}
Ειδικότερα το σχέδιο αναστήλωσης της οικοδομής, η οποία κατέρρευσε στα χρόνια της κρίσης, και του λίφτινγκ που εξετάζεται στους φόρους που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακίνητων προβλέπει:
1.ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ολα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% ο οποίος επιβάλλεται σήμερα στην αγορά πρώτης κατοικίας εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και στις πωλήσεις «μεταχειρισμένων» ακινήτων. Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή μέχρι σήμερα είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα. Το μέτρο αγγίζει άμεσα περίπου 100.000 ακίνητα που παρέμειναν στα αζήτητα λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας τους αλλά και την αντιπαροχή, η οποία αρχίζει να επιστρέφει στον χάρτη της κτηματαγοράς. Ετσι, από τον ΦΠΑ θα γλιτώσουν και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι σήμερα πληρώνουν φόρο 24% για τα ακίνητα που παίρνουν ως αντιπαροχή από τους κατασκευαστές. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται αύξηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς θα «ξεκολλήσουν» χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται για χρόνια στα χέρια των κατασκευαστών, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που θα εκδοθούν.
2.ΠΑΓΩΜΑ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
Αναστέλλεται για ακόμα τρία χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Στην πράξη ο φόρος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το 2013 που θεσμοθετήθηκε.
3.ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:
Από τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το 40% της δαπάνης που αφορά τις εργασίες και όχι τα υλικά θα αφαιρείται από τον φόρο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος πληρώσει με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking τις αμοιβές για εργασίες που έχουν γίνει από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής, θα κερδίζει έκπτωση από τον φόρο του.
4.ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Με τον χάρτη της αγοράς ακινήτων να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν τραβήξει την ανηφόρα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην κτηματαγορά. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις αντικειμενικές αξίες που άρχισε να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2020. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στις περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών, ακόμα και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2018, παραμένει μεγάλη.
5.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΕ 7.000 ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται σήμερα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά θα εκτοξευθούν στα ύψη, ανεβάζοντας παράλληλα και τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι σήμερα είναι σχεδόν αφορολόγητοι, αφού για βίλες εμπορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο μια… γκαρσονιέρα.
6.ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Τον δρόμο για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγουν τα επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 7.000 περιοχών σε όλη τη χώρα. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%. Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη, με παρεμβάσεις στην κλίμακα και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μη χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τη μείωση που είδαν φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά.
7.ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ
Λίφτινγκ στους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα σχεδιάζει για το 2020 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών και την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών της κλίμακας.
ΠΗΓΗ IN.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου