Βγήκε “αναβαθμισμένη” ή ριγμένη, τελικά, η Ελλάδα κατά την κατανομή των θέσεων των Επιτρόπων, πριν από μερικές εβδομάδες;
Ως γνωστόν, ενώ αρχικά σε Επίτροπο που θα ήταν από την χώρα μας, προοριζόταν να δοθεί το κρίσιμης σημασίας χαρτοφυλάκιο της “Άμυνας και της Διαστημικής πολιτικής”, τομέας όπου πολύ μεγάλα κονδύλια θα διατίθονταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και κυρίας της αμυντικής βιομηχανίας, τελικά εδόθη το οργουελικής ονομασίας χαρτοφυλάκιο “προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.
Ουδείς, βεβαίως, αμφισβητεί ότι το χαρτοφυλάκιο που τελικώς δόθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά είναι σημαντικό, δεδομένου ότι ως Επίτροπος θα συντονίζει ζητήματα, όπως τη μετανάστευση, την στήριξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών, την ορθή λειτουργία των εξωτερικών συνόρων και την εκπαίδευση. Κάτι που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Άραγε, αναβάθμισαν την Ελλάδα, όπως σύσσωμα τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούσαν, ή την υποβάθμισαν, από τη στιγμή που έχασε ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο, με πολλά χρήματα, και ιδιαίτερης σημασίας στην χάραξη της πολιτικής των Βρυξελλών προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής άμυνας και των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών; Κάτι που αφορά άμεσα τη χώρα μας, δεδομένου ότι η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική έχει να κάνει ευθέως με ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας στην περιοχή μας. Όπως επίσης με τη σχέση που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία με τις αμυντικές δομές της ΕΕ, από κοινού με τη Βρετανία, στην περίπτωση που αυτή βγει εκτός ΕΕ.
Μακρόν μαινόμενος
Μπορεί οι απόψεις να διΐστανται, ωστόσο, η μανία με την οποία η Γαλλία επέμενε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να μην δοθεί επουδενί το χαρτοφυλάκιο της “Άμυνας και διαστημικής πολιτικής στην Ελλάδα”, αλλά να το πάρει η ίδια, δείχνει πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας. Βέβαια, σύμφωνα με καλούς γνώστες των ευρωπαϊκών υποθέσεων, η έκπληξη θα ήταν να δοθεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον, που το είχαν βάλει στο μάτι Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Χώρες με πολύ ισχυρή πολεμική βιομηχανία, οι οποίες προσδοκούν να αντλήσουν μεγάλα κεφάλαια για λογαριασμό των δικών τους βιομηχανιών, και βέβαια στη συνέχεια να πουλάνε, με τις ενισχύσεις που θα πάρουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, οπλικά συστήματα στις μικρότερες χώρες, όπως, μεταξύ των άλλων στην Ελλάδα.
Εννοείται, επίσης, ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, όχι μόνον δεν θα φροντίσουν να ενισχυθούν οι εθνικές βιομηχανίες των μικρών χωρών (όπως της Ελλάδας) ή να δημιουργηθούν άλλες, νέες, αλλά το μόνο που τις ενδιαφέρει, θα είναι να πουλήσουν τα δικά τους οπλικά συστήματα. Η Ελλάδα, αντίθετα, με τα γνωστά, σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στην περιοχή μας, και την παντελή έλλειψη οικονομικών πόρων για την Άμυνά της, είναι εκείνη η ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ίσως περισσότερο από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται τόσο για το χαρτοφυλάκιο όσο και για την ανάπτυξη στο έδαφός της καινοτόμων εταιρειών αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, προσωπικά ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, φέρεται να εκβίασε ανοικτά για να δοθεί στη Γαλλία αυτό το χαρτοφυλάκιο, λέγοντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εάν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή του, δεν πρόκειται να εγκρίνει κανέναν Επίτροπο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στην πρόεδρο της Κομισιόν, την Γερμανίδα, πρώην υπουργό Άμυνας της χώρας της, και προερχόμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες, φον ντερ Λάιεν Ως γνωστόν, στη νέα Κομισιόν, “υπέρ-Επίτροπος” τοποθετήθηκε η Γαλλίδα, Σιλβί Γκουλάρ, η οποία ανέλαβε τα χαρτοφυλάκια της Βιομηχανίας, αλλά και της Άμυνας και της Διαστημικής πολιτικής.
Με γεμάτο ταμείο
Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο για την Άμυνα είναι νεοσυσταθέν, και αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι θα συσταθεί και μια Γενική Γραμματεία Άμυνας που θα διαχειριστεί αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκαν ήδη από το 2017, στον τομέα της Έρευνας (για την Άμυνα) θα διατίθενται “500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μετά το 2020”.
Επίσης, στον τομέα “Ανάπτυξη και απόκτηση”: Το Ταμείο θα δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη προκειμένου να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη και την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας μέσω συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και πρακτικής στήριξης από την Επιτροπή. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επενδύουν από κοινού στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα ή της δορυφορικής επικοινωνίας, ή να προβαίνουν σε κοινές μεγάλες αγορές ελικοπτέρων ώστε να μειώνεται το κόστος. Μόνο τα έργα συνεργασίας θα είναι επιλέξιμα, ενώ ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για έργα που αφορούν τη διασυνοριακή συμμετοχή ΜΜΕ. Η ΕΕ θα προσφέρει συγχρηματοδότηση με: 500 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για το 2019 και το 2020, βάσει ειδικού προγράμματος άμυνας και βιομηχανικής ανάπτυξης που προτείνεται σήμερα”.
Και καταλήγει η ΕΕ: “Ουσιαστικότερο πρόγραμμα θα εκπονηθεί για την περίοδο μετά το 2020, με εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη μόχλευση εθνικής χρηματοδότησης με αναμενόμενο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Συνεπώς, μπορεί να δημιουργήσει συνολικές επενδύσεις στην ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της άμυνας ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως μετά το 2020”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου